Kalastajahaukka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalastajahaukka
Busarellus nigricollis5.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Alaheimo: Buteoninae
Suku: Busarellus
Laji: Busarellus nigricollis
Kaksiosainen nimi
Busarellus nigricollis
Lesson, 1843[2]
Alalajit
  • Busarellus nigricollis leucocephalus (Vieillot, 1816)
  • Busarellus nigricollis nigricollis (Latham, 1790)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kalastajahaukka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kalastajahaukka Commonsissa

Kalastajahaukka (Busarellus nigricollis) on Busarellus-sukuun kuuluva lintu. Sen esiintymisaluetta ovat Etelä- ja Keski-Amerikan alueella Argentiina, Belize, Bolivia, Brasilia, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Ranskan Guyana, Guatemala, Guyana, Honduras, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad ja Tobago, Venezuela. Sitä tavataan vaelluslintuna Uruguayssa.[1]

Kalastajahaukka Perussa Amazonin alueella.

Sen elinpiiriä ovat subtrooppiset ja trooppiset metsät, vesialueet, sisämaan kosteikot mutta erityisesti metsäiset suot. Linnun iäksi on arvioitu keskimäärin 9,7 vuotta.[3]

Se ei ole uhanalainen vaikka sen kanta on pienenemässä.[1]

Aikuisen linnun pää on jokseenkin valkoinen, joukossa kellanruskeaa ja kruunussa mustia nuolimaisia juovia. Ruumis on päältä ja alta ja peitinhöynenet ovat kirkkaan kanelinruskeat, rinnasta vaaleammat. Ylärinnassa on musta kaari. Selässä on mustia nuolenmuotoisia juovia, lento- ja pyrstösulat ovat mustia, ja pyrstön tyvessä on punaruskeita raitoja. Silmät ovat kirkkaan punertavanruskeat, vahanahka ja nokka ovat mustat ja jalat sinertävän valkoiset. Nuoret linnut ovat samannäköisiä, mutta niillä on mustia läiskiä, myös kruunussa, ja punaruskea raidoitus pyrstössä on laajempi. Rinnan vaaleassa alueessa merkit ovat myös selvempiä. Siipien yläpuoli on raidallinen, ja silmät ovat ruskeat.

Pesä on yleensä suuressa puussa, usein lähellä vettä, mutta toisinaan kahviviljelmien varjopuissa tai esikaupunkialueilla. Pesä on verhottu vihreillä lehdillä. Naaras munii 3-5 munaa, jotka ovat himmeän valkoisia, ja niissä on kalpean kellanruskeita tai punaruskeita täpliä ja muutama tummempi läiskä. Sen lisääntymisestä ei ole enempää tietoa.

Linnun ravinto koostuu pääasiassa kalasta. Se syö myös vesihyönteisiä ja joskus sisiliskoja, etanoita ja jyrsijöitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Busarellus nigricollis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Busarellus nigricollis (TSN 175552) Viitattu 20.7.2013. (englanniksi)
  3. Birdlife.org (englanniksi) viitattu 20.7.2013
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.