Kaapo (animaatiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaapo (ransk. Caillou, engl. Caillou) on kanadalaista alkuperää oleva ja eteläkorealaisyhteistyössä tehty animaatiosarja, joka perustuu Christine L'Heureuxin kirjoittamiin ja Hélène Desputeauxin kuvittamiin kirjoihin. Kirjoja on tehty vuodesta 1987 lähtien. Kaapo on nelivuotias poika, joka ihmettelee maailmaa ja oppii kussakin jaksossa jotakin uutta perheensä tai ystäviensä kanssa puuhastellessaan. Useat sarjan jaksoista alkavat kohtauksella, jossa sarjan kertojana toimiva isoäiti esittelee tarinan lapsenlapsilleen ja alkaa lukea sitä. Alkukohtaus on animoitu eri tavalla kuin Kaapon seikkailut. Tyypillistä kullekin tarinalle on se, että Kaapo kuvittelee itsensä mukaan kunkin hetkiseen kiinnostavaan tilanteeseen, esimerkiksi autonkuljettajaksi tai lentäjäksi. Kaapon perheeseen kuuluvat hyväsydämiset isä ja äiti, pikkusisko Roosa (engl. Rosie, ransk. Mousseline), kissa sekä isovanhemmat.

Ensimmäinen Kaapoa esittänyt televisiokanava oli kanadalainen Teletoon 29. elokuuta 1998 ja Yhdysvalloissa sarjan ensiesitys oli PBS-kanavalla 4. syyskuuta 2000. Suomessa Kaapoa on esitetty Pikku Kakkosen yhteydessä Yle TV2:lla. Sarjan tapahtumat sijoittuvat Kanadaan, vaikka sitä ei olekaan koskaan suoraan mainittu ohjelman dialogissa. Sarjaa tehtiin alun perin 65 viiden minuutin mittaista jaksoa vuodesta 1998 alkaen, kunnes vuonna 2000 koostettiin 40 puolen tunnin pituista jaksoa, jotka sisälsivät uusia tarinoita ja käsinukeilla tehtyjä väliosuuksia.

Ranskaksi Caillou tarkoittaa kiveä tai kaljua päätä, joista jälkimmäinen on ollut todennäköisimmin kirjailijan tarkoitus. Kaapon virallisella kotisivulla yleinen kysymys koskeekin Kaapon kaljuutta, joka on selitetty siten, että alkuperäisteoksissa Kaapo on paljon televisiosarjaa nuorempi, eikä hänelle ole vielä ehtinyt kasvaa hiuksia.

Kaapo on myös saanut useita palkintoja, mukaan luettuna Bronze World Medal New York -festivaaleilta. Suomeksi ohjelman tunnuskappaleen esitti Silva Lillrank.

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jenni Sivonen  … Kaapo  
 Juha Varis  … Isä  
 Rinna Paatso  … Äiti  
 Markku Huhtamo  … Ukki  
 Mimosa Willamo  … Roosa  
 Tiia Louste     
  Annituuli Kasurinen  … Lenita  
 Miika Vintturi     
 Vesa Hämes     
 Katja Sirkiä     
 Teuvo Matala     

Kaaposta on kaksi suomenkielistä dubbausta.

Muiden maiden Kaapoa esittäneitä televisiokanavia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]