Josef Klapuch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Josef Kalpuch vuonna 1937.
Josef Kalpuch vuonna 1937.
Maa:  Tšekkoslovakia
Miesten vapaapaini
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Berliini 1936 yli 87 kg
EM-kilpailut
Pronssia Pronssia Rooma 1934 Yli 87 kg
Miesten kreikkalais-roomalainen paini
EM-kilpailut
Pronssia Pronssia Pariisi 1937 Yli 87 kg

Josef Klapuch (10. helmikuuta 1906 Zbyslavice, Itävalta-Unkari18. joulukuuta 1985 Praha, Tšekkoslovakia) oli Tšekkoslovakiaa edustanut painija, joka saavutti Berliinissä 1936 vapaapainissa olympiahopeaa. Ammatiltaan hän oli poliisi esiintyen poliisiin liittyvissä tšekkielokuvien cameoroolissa.

Kaivostyöläisestä poliisiksi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klapuch kasvoi kaivostyöläisperheessä ja oli töissä itsekin kaivoksessa kaksi vuotta. Sen jälkeen hän työskenteli lihakauppiaana. Samaan aiakaan hän harrasti urheilua päälajeinaan painonnosto ja paini, joista paini nousi hänen ykköslajikseen. Painiuransa aikana hän siirtyi Prahaan poliisiksi edustaen paikallista poliisien urheiluseuraa. Hän kilpaili niin kreikkalais-roomalaisen kuin Vapaapainin raskaassa sarjassa. Hänen painiuransa kesti 10 vuotta eli 1920-luvun lopulta 1930-luvun lopulle päättyen maailmansodan syttymiseen.

Josef Klapuch esiintyi EM-kisoissa ensi kerran vuoden 1934 kreikkalais-roomlaisen painissa Roomassa sijoittuen neljänneksi kahdella voitolla ja kahdella tappiolla eli tappioilla Saksan Kurt Hornfischerille ja Ruotsin Rudolf Svenssonille. Myöhemmin käydyissä vapaapainin kisoissa Tukholmassa hän otti hopeaa voitolla Suomen Hjalmar Nyströmistä ja tappiolla mestarille Ruotsin Thure Sjöstedtille. Seuraavan vuoden 1935 EM-kisoihin hän osallistui Brysselissä vapaapainiin, jossa jälleen tuli neljäs sija Sveitsin Karl Hegglinin voittaessa mestaruuden.

Vuoden 1936 Berliinin olympialaisissa Klapuch osallistui molempiin painimuotoihin. Ensin painitussa vapaassa hän eteni kolmella voitolla Belgian Léon Charlierista, Saksan Georg Gehringistä ja Ruotsin Nils Åkerlindhistä loppuotteluun, jossa vastassa oli Viron Kristjan Palusalu. Ottelu päättyi Palusalun voittoon eli Klapuch saavutti olympiahopeaa. Yhden välipäivän jälkeen alkoi kreikkalais-roomalainen paini, jossa hän otti voiton Latvian Alberts Zvejnieksista, mutta koki tappiot Italian Aleardo Donatille ja Saksan tulevalle pronssimitalisti Hornfischerille. Olympiavoitto meni tässäkin painimuodossa Viron Palusalulle.[1]

Olympiavuoden jälkeen keväällä 1937 käytiin kreikkalais-roomalaisen painin EM-kisat Pariisissa. Niissä Klapuch eteni voitoilla Saksan Gehringistä, Unkarin Gyula Bóbisista ja Latvian Edvīns Bietagsista mitaliotteluihin, joissa tuli tappiot Ruotsin John Nymanille ja jälleen Viron Palusalulle. Näin saavutuksena oli kreikkalais-roomalaisen painin raskaansarjan EM-pronssi. Syksyllä Münchenissä käydyissä vapaapainin EM-kisoissa menestys ei ollut yhtä hyvä kuin keväällä Pariisissa, sillä tuloksena oli voitto Saksan Hornfischeristä ja sen jälkeen tappiot Ruotsin Åkerlindhille ja Sveitsin Willy Lardonille.

Seuraavana vuonna käynnistyneet poliittiset kriisit Tšekkoslovakiassa päättivät Klapuchin painiuran.

Ura elokuvanäyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvantekijät käyttivät hänen hahmoaan erityisesti poliisin rooleissa. Elokuvat, joissa Josef Klapuch esiintyi, olivat[2]:

 • Hrál však také vojína (suom. Hän näytteli kuitenkin myös sotilasta), 1931;
 • Ze soboty na neděli (suom. Lauantaista sunnuntaihin), 1931;
 • Kata (suom. Hirsipuu), 1931;
 • Anton Špelec: Ostrostřelec (suom. Sala-ampuja), 1932;
 • Sestra Angelika (suom. Sisar Angelika), 1932;
 • Sňatková kancelář (suom. Avioliittotoimisto), 1932;
 • Lupiče (suom. Ryöstö), 1932;
 • Maséra (suom. Hieroja), 1935;
 • Děti velké lásky (suom. Suuren rakkauden lapset), 1936;
 • Srdce na kolejích (suom. Sydän raiteilla), 1937).
 1. Josef Klapuch sports-reference.com/. Viitattu 27.10.2020. (englanniksi)
 2. Miloš Fikejz: KLAPUCH, Josef 2014. Český film. Herci a herečky. Viitattu 27.10.2020. (tšekiksi)
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.