John Nyman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
John Nyman Berliinin vuoden 1936 olympialaisten aikaan.
John Nyman Berliinin vuoden 1936 olympialaisten aikaan.
Maa:  Ruotsi
Miesten kreikkalais-roomalainen paini
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Berliini 1936 yli 87 kg
EM-kilpailut
Hopeaa Hopeaa Pariisi 1937 yli 87 kg
Hopeaa Hopeaa Tallinna 1938 yli 87 kg
Hopeaa Hopeaa Oslo 1939 yli 87 kg

John Emanuel Nyman (25. huhtikuuta 1908 Sundsvall19. lokakuuta 1977 Sundsvall) oli ruotsalainen kreikkalais-roomalaisen raskaansarjan painija ja olympiamitalisti ja kolminkertainen EM-hopeamitalisti. Hänen uransa ajoittui 1930-luvun lopulle. Uransa jälkeen hän toimi seuransa Sundsvall AIK:n valmentajana.[1]

John Nyman aloitti painiuransa Sundsvall AIK:n riveissä 1930-luvun alussa. Hänen uransa alkuaikoina Ruotsissa oli useampia vahvoja kreikkalais-roomalaisen raskaansarjan painijoita, kuten Carl Westergren, Rudolf Svensson ja Georg Nilsson. Voitettuaan vuonna 1935 Ruotsin mestaruuden sai edustuspaikan vuoden 1935 EM-kisoihin Kööpenhaminaan. Ensimmäisessä ottelussa tuli tappio Saksan Kurt Hornfischerille, sen jälkeen voitto Tanskan Peter Larsenista ja lopuksi tappio Suomen Hjalmar Nyströmille. Loppusijoitus oli näin neljäs voittajan ollessa Saksan Hornfischer.

Vuosi 1936 oli Berliinin kesäolympialaisvuosi ja kisat olivat Nymanille menestykselliset. Ensin tuli voitot Romanian Zoltan Kondorossystä ja Itävallan Eduard Schöllista, sen jälkeen tappio Viron Kristjan Palusalulle ja lopuksi voitot Suomen Nyströmistä ja Saksan Hornfischeristä. Tämä takasi hänelle olympiahopeaa Palusalun voittaessa näin toisenkin painimuodon raskaansarjan.[2] Toisen Ruotsin mestaruutensa hän sai vuonna 1937 ja kilpaili Pariisissa EM-kisoissa, jossa voitot Ranskan Herlandista, Tanskan Larsenista ja Tšekkoslovakian Josef Klapuchista veivät hänet loppuotteluun, jossa Viron Palusalu otti jälleen voiton. Vuonna 1938 EM-kisat kilpailtiin Tallinnassa ja Nyman eteni voitoilla Norjan Knutsenista, Suomen Uuno Ventosta ja Latvian Edvīns Bietagsista jälleen loppuotteluun, jossa vastassa oli isäntämaan uusi raskaansarjan tähti Johanns Kotkas, jolle Nyman joutuu taipumaan. Viimeisissä sotia edeltävissä EM-kisoissa kisapaikka oli Oslo ja voitot Turkin Mehmet Çobanista, Tanskan Larsenista ja Unkarin Gyula Bóbisista veivät hänet loppuotteluun, jossa vastassa oli jälleen Viron Kotkas. Lopputulos oli jälleen sama eli Kotkaksen voitto. Nymanille kyseessä oli kolmas EM-hopea.

Syksyllä 1939 käynnistynyt toinen maailmansota keskeytti käytännössä kansainvälisen urheilun. Nyman kilpaili vielä ja voitti vuosina 1941 ja 1942 Ruotsin mestaruuden eli hänelle kertyi niitä kaikkaan neljä. Vuonna 1943 hän saavutti vielä hopeaa uuden mestarin Bertil Erikssonin ottaessa voiton.

Uransa jälkeen Nyman toimi aktiivisti seuransa Sundsvall AIK:n painvalmentajana.

  1. John Nyman - brottning Sveriges Olympiska Kommitté. Viitattu 27.10.2020. (ruotsiksi)
  2. John Nyman sports-reference.com/. Viitattu 27.10.2020. (englanniksi)
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.