Joni Saarela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joni Saarela Actor´s Studio 1999

Joni Kristian Saarela (s. 8. huhtikuuta 1969 Kuusankoskilähde?) on suomalainen näyttelijä ja artesaani. Hän on näytellyt muun muassa elokuvassa Kohtalon kirja ja televisiosarjassa Ihana mies sekä Kaija Koon official musiikkivideossa Tinakenkätyttö (1999) ja elokuvaohjaaja, Käsikirjoittaja Elias koskimiehen palkitussa musiikkivideolla I've only just Begun (2012)[1]. Lisäksi hän on esiintynyt lukuisissa lyhytelokuvissa, muun muassa Vesa Kuosmasen ohjaamassa ja Eeva Putron yhdessä Kuosmasen kanssa käsikirjoittamassa lyhytelokuvassa Closet[2]. Saarela on näytellyt Kuusankosken teatterissa[3], Anjalankosken teatterissa[4], Helsingin Ylioppilasteatterissa (Kunniajäsen), Teatteri Apollonissa, jonka hallituksen sihteerinä hän edelleen toimii, Kouvolan teatterissa, Koko-teatterissa, Myllyteatterissa ja omissa produktioissa. Valtavirran tietoisuuteen hän nousi televisiosarja Salatut elämät Rönkkönä (2014). Teatteritöiden lisäksi Saarela on tehnyt mallin töitä 2000-luvun vaihteessalähde?.

Saarela on toteuttanut draamakasvatus työpajoja päivähoidon henkilöstölle ja vanhustyöntekijöille suunnattuja työpajoja teatteritaiteen keinoin yhdessä draamakouluttaja Kaisa Suhosen kanssa. Lisäksi hän on dramaturgi Jani Mannisen kanssa käsikirjoittanut Kaisa Suhosen tuottaman monologinäytelmän Irtolainen, joka perustuu Saarelan omakohtaiseen kokemukseen sydämensiirrosta[5]. Irtolaista on esitetty useissa tilaisuuksissa eri puolilla Suomea[6]. Saarela on toiminut myös äänisuunnittelijana muun muassa Rosa Liksomin käsikirjoittamassa Topi Mikkolan 65-vuotis juhlamonologissa Lapin punaiset hanget[7]. Saarela on suunnitellut ja ohjannut myös harrastajanäyttelijöille suunnattuja kokeellisia- ja tutkivia näyttelijäntyön kursseja. Kurssilla hän soveltaa perinteisten näyttelijäntyön metodien lisäksi itse kehittämiään tekniikoita.


Saarelalle myönnettiin Sana ja Sävel[8] maakunnat kohtaavat - katselmuksessa kunniakirja (1993). Vuosina 1993, 1995 ja 1997 hän osallistui Mikkelin Työväen näyttämöpäiville. Vuonna 1995 hän sai miespääosan kunniamaininnan.

1996 hän voitti omien runojen tulkinnalla Kouvolan "Irkkupubin" järjestämässä runokilpailussa pääpalkinnon (viikko Dublinissa). Saarela osallistui vuosina 1994 ja 1996 Seinäjoen harrastajateatterikesään. Vuonna 1994 hänet valittiin tilausuuden parhaaksi nuoreksi näyttelijäksi ja 1996 hän sai erityismaininnan. Saarela osallistui Seinäjoen harrastajateatterikesään[9] myös Lauri Kontulan ohjaaman Super-Helsinki[10] prokkiksen kanssa (2007). Ryhmä sai tilaisuudessa kunniamaininnan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]