Jokaisen oma ympäristö -kulttuuriympäristökampanja 2010

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
JOY-kampanjan tunnus

JOY Jokaisen Oma Ympäristö - Kulttuuriympäristökampanja 2010 on kansalaisjärjestöjen yhteinen kampanja kulttuuriympäristön, maiseman, arkeologisen ja muun kulttuuriperinnön arvostuksen ja hoidon parantamiseksi. JOY-kampanjan suojelijana toimii Jorma Ollila. JOY-kampanjaa koordinoi Suomen Kotiseutuliitto.

Kampanjan tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lampaat ja muut kotieläimet pitävät monet perinteiset kulttuurimaisemat avoimina. Umpeenkasvaminen uhkaa monia etenkin maaseudun perinnemaisemia.

Kampanjan tavoitteena on nostaa kulttuuriympäristön arvostusta, parantaa kulttuuriympäristöä vaalivien järjestöjen, viranomaisten, yritysten ja muiden tahojen yhteistyötä sekä muodostaa toimijoiden välille toiminta- ja yhteistyöverkosto, jossa on mukana satojatuhansia ihmisiä.

Kampanjassa on mukana satoja paikallisia ja valtakunnallisia järjestöjä ja muita toimijoita.

Kampanjan sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkot ovat osa rakennusperintöä.

Kampanjaan mukaan ilmoittautuneet yhteisöt järjestävät tapahtumia, toimintoja ja hankkeita, tuottavat aineistoa ja artikkeleita lehdistölle sekä julkaisuja, jotta tieto kulttuuriympäristön tilasta ja mahdollisuuksista leviäisi mahdollisimman laajalle.

Kunnissa, missä suurin osa mm. kaavoituspäätöksistä tehdään, ei aina ole tarpeeksi tietoa ympäristöarvoista tai niiden merkitystä välttämättä tunnusteta. Puutteet tiedoissa ja taidoissa luovat helposti noidankehän, joka johtaa kulttuuriympäristöarvojen vähättelyyn, vähenemiseen ja lopulta tuhoutumiseen.

Vuosisatojen kuluessa syntynyt kulttuuriperintö on liian helppo tuhota tehokkuuden tai taloudellisuuden nimissä. Kansalaisten, päätöksentekijöiden ja viranomaisten havahduttaminen JOY-kampanjalla on keino saada kulttuuriympäristöjen vaaliminen kaikkien yhteiseksi päämääräksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.