John Nurmisen Säätiö

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Säätiön tilat ovat Huolintatalossa Helsingin Länsi-Pasilassa.

John Nurmisen Säätiö on suomalainen säätiö. Se perustettiin vuonna 1992 John Nurminen -perheyrityksen johtajan Juha Nurmisen aloitteesta.[1] Säätiön alkuperäinen tarkoitus oli varmistaa, että vuosien varrella Nurmisen sukuun ja John Nurminen Oy -yhtiöön kerätty merkittävä merihistoriallisen esineistö ja kokoelmat säilyisivät jälkipolville. Tarkoitus oli myös antaa suurelle yleisölle mahdollisuus tutustua Itämeren merkittävään kulttuurihistoriaan. Kokoelma koostuu taiteesta, meriantiikista ja merenkulun laitteistosta. Säätiöllä on myös yksi Suomen merkittävimmistä antiikkikartta- ja merikorttikokoelmista. Säätiön tilat ovat Huolintatalossa Helsingin Länsi-Pasilassa.

Nurmisen suvun ensimmäinen laivanvarustaja oli Johan Nurminen, joka perusti Nurmisen kauppahuoneen ja laivanvarustamon Raumalla vuonna 1886. Hän oli säätiön perustajan Juha Nurmisen isoisän isä. Juha Nurminen on toiminut säätiön hallituksen puheenjohtajana alusta asti. Säätiön kulttuuritoiminta on keskittynyt merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan. Säätiö on julkaissut useita suuria merihistoria-aiheisia kirjoja, joista mm. Mare Balticum, Meritie ja Ultima Thule on käännetty useille kielille. Säätiö järjestää omia näyttelyitä ja lainaa myös aineistoaan näyttelyihin.

Itämeren suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merihistorian kulttuuriperinteen vaalimisen lisäksi säätiön toinen toimintalinja on Itämeren ympäristön suojelu. Ympäristönsuojelutyön aloitettiin vuonna 2004 Juha Nurmisen lahjoittaman alkupääoman turvin. Toiminta kanavoituu identifioitavissa oleviin projekteihin, joilla on konkreettinen ja mitattava vaikutus Itämeren tilaan. Säätiön ensimmäinen projekti oli kemiallisen fosforinpoiston vieminen Pietarin kolmelle suurelle jätevedenpuhdistamolle. Uusin säätiön hanke on Tankkeriturva, jolla Suomenlahdella liikennöivien tankkereiden reittitiedot saadaan ensimmäistä kertaa viranomaisten käyttöön.[2]

Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeilla on kaksi toiminta-aluetta: Itämeren liikarehevöitymiseen liittyvät hankkeet yhteistyössä kaupunkien vesilaitosten kanssa ja Itämerellä tapahtuvan öljyonnettomuuden ennalta ehkäisyyn keskittyvä hanke.[3] Ympäristötoiminta rahoitetaan lahjoitusvaroin, ja sitä ovat tukeneet yritykset, julkisen sektorin toimijat kuten ympäristöministeriö, sekä yksityishenkilöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]