John Nurmisen Säätiö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Säätiön tilat ovat Huolintatalossa Helsingin Länsi-Pasilassa.

John Nurmisen Säätiö on suomalainen säätiö. Se perustettiin vuonna 1992 John Nurminen -perheyrityksen johtajan Juha Nurmisen aloitteesta.[1] Säätiön alkuperäinen tarkoitus oli varmistaa, että vuosien varrella Nurmisen sukuun ja John Nurminen Oy -yhtiöön kerätty merkittävä merihistoriallisen esineistö ja kokoelmat säilyisivät jälkipolville. Tarkoitus oli myös antaa suurelle yleisölle mahdollisuus tutustua Itämeren merkittävään kulttuurihistoriaan. Kokoelma koostuu taiteesta, meriantiikista ja merenkulun laitteistosta. Säätiöllä on myös yksi Suomen merkittävimmistä antiikkikartta- ja merikorttikokoelmista. Säätiön tilat ovat Huolintatalossa Helsingin Länsi-Pasilassa.

Nurmisen suvun ensimmäinen laivanvarustaja oli Johan Nurminen, joka perusti Nurmisen kauppahuoneen ja laivanvarustamon Raumalla vuonna 1886. Hän oli säätiön perustajan Juha Nurmisen isoisän isä. Juha Nurminen on toiminut säätiön hallituksen puheenjohtajana alusta asti. Säätiön kulttuuritoiminta on keskittynyt merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan. Säätiö on julkaissut useita suuria merihistoria-aiheisia kirjoja, joista mm. Mare Balticum, Meritie ja Ultima Thule on käännetty useille kielille. Säätiö järjestää omia näyttelyitä ja lainaa myös aineistoaan näyttelyihin.

Itämeren suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merihistorian kulttuuriperinteen vaalimisen lisäksi säätiön toinen toimintalinja on Itämeren suojelu. Ympäristönsuojelutyö aloitettiin vuonna 2004 Juha Nurmisen lahjoittaman alkupääoman turvin. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeiden tavoitteena on saada aikaan näkyvä parannus Itämeren tilaan vähentämällä mereen päätyvien ravinteiden määrää ja siten ehkäistä meren rehevöitymistä. Tavoitteen saavuttamiseksi säätiön hankkeissa tehostetaan ravinteiden poistoa jätevesistä sekä muista lähteistä.[2] [3]Toiminta kanavoituu identifioitavissa oleviin projekteihin, joilla on konkreettinen ja mitattava vaikutus Itämeren tilaan. Säätiön ensimmäinen projekti oli kemiallisen fosforinpoiston vieminen Pietarin kolmelle suurelle jätevedenpuhdistamolle. Laivaliikenteeseen liittyvän Tankkeriturva-hankkeen (2009 – 2014) tavoitteena oli merkittävästi pienentää öljyonnettomuuden riskiä Suomenlahdella. Hankkeessa luotiin yhteistyössä merenkulkutoimijoiden kanssa  ENSI®-navigointipalvelu (Enhanced Navigation Support Information), jolla Suomenlahdella liikennöivien tankkereiden reittitiedot saatiin ensimmäistä kertaa viranomaisten käyttöön.[4][5]

Ympäristötoiminta rahoitetaan lahjoitusvaroin, ja sitä ovat tukeneet yritykset, julkisen sektorin toimijat kuten ympäristöministeriö, sekä yksityishenkilöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]