Johan Öhman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Johan Öhman (1785–18??) oli suomalainen Kristiinan­kaupungista kotoisin ollut merimies, joka myöhemmin toimi Mohammed al-Swid -nimisenä Tripolin barbareski­merirosvo­sulttaanin neuvon­antajana yli 20 vuotta.

Öhman palveli laivapoikana aluksella, joka kaapattiin Välimerellä Tripoliin. Hän kääntyi 12-vuotiaana 1797 islamin uskoon ja otti nimekseen Mohammed al-Swid (suom. ruotsalainen). Öhman oli Tripolin sulttaanin neuvonantajana aina vuoden 1820 paikkeille, mutta hänen myöhemmistä elämänvaiheistaan ei ole tietoa.

Tripolin-aika tarkemmin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merirosvous oli Välimerellä yleistä 1700-luvulla, ja sitä tehtiin usein Välimeren eteläpuolen hallitsijoiden luvalla tai jopa toimeksiannosta. Ruotsista oli vuonna 1797 lähetetty fregatti Thetis ja kaksi muuta alusta Välimerelle selvittämään ruotsalaisten erimielisyyksiä Tunisian ja Tripolin kanssa ja vapauttamaan merirosvojen ottamia ruotsalaisvankeja. Thetis saapui Tripoliin kesäkuussa 1798 ja sen miehistö löysi vangittuina yhteensä 75 ruotsalaista, vuotta aiemmin kaapattujen neljän ruotsalaisen ja kahden suomalaislaivan miehistöt. Suomalaiskapteenit olivat vaasalainen Olaus Stänken ja porilainen Anders Öhman. Muslimeiksi kääntyneitä vankeja ei voinut vapauttaa, koska muslimit eivät saaneet lähteä maasta. Heitä olivat kolme poikaa: Johan Öhmanin lisäksi Uddevallasta lähteneen aluksen kaksi laivapoikaa. Ruotsalaispojat eivät edenneet uudessa kotimaassaan juoppoutensa takia, mutta suomalainen Öhman otettiin kasvatettavaksi yhdessä viittä vuotta nuoremman Muhammedin kanssa, joka oli sulttaanin suosikkipoika. Öhman kohosi mamelukiksi eli sotilasorjaksi, kunnes pakeni isäntänsä oikkuja ja poistui maasta vuonna 1820.[1]

Öhmanista kerrottiin Turun Wiikko-Sanomien numerossa 49 (6. joulukuuta 1823):[2]

»Yhdessä näistä, nimittäin Tripolissa, sillon oleva Ruotsin Konsuli Jacob Gråberg af Hemsö kirjotti 12:tenä päivänä Elokuussa tänä vuonna seuraavan Suomalaisiakin vähän koskevan kirjan : " Täällä ( Tripolissa ) on yks Suomesta kotosin oleva Mahometin uskolainen Sotaherra, jonka entinen nimi on ollut Johan öhman, Kristinan kaupungista, mutta jonka nykynen nimi on Kaid Mohammed Es-Svid ( Kaid on yks sotaväen päämiehen nimi ja Es-Svid merkittee niin paljon kuin : Ruotsalainen ).

Hän on suuressa armossa valtakunnan haltian eli Bassjan tykönä ja suuressa arvossa pidetty kaikilta sekä linnassa että kaupungissa ; ja on myös sen ansannut sekä taitonsa että kiitettävän käytöksensä tähden. Hän ei ollut ennemmin kuin 12 vuoden vanha, koska hän vuonna 1797 vietettiin ottamaan Mahometin uskoa ; mutta hän ei ole kuitenkaan unhottanut Ruotsin kieltä, jota hän vielä puhuu melkeen selvästi. "

( Kuinka toivottava tämä maanmiehemme tila lienee taitaan siittä arvata, että niissä maissa se joka on korkiana herrana ei tiedä millonka hänelle Bassja vihapäissänsä lähettää silkkinuoran, jolla hän kuristetaan ).»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halén, Harry: ”Mamelukki Johan Öhman”, Kulkumiehiä : suomalais-itämainen vieraskirja, s. 128–133. Otava, 1986. ISBN 951-1-08724-X.
  2. Agricolan alkuperäisaineistoa : Turun Viikko-Sanomat 1823-1-52