Jerry Cantrell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jerry Cantrell
Jerry Cantrell esiintymässä vuonna 2010.
Jerry Cantrell esiintymässä vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt18. maaliskuuta 1966 (ikä 58)
Ammatti Kitaristi
Muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1987
Tyylilajit Grunge
Alternative metal
Soittimet Kitara
Laulu
Yhtyeet Alice In Chains
Cardboard Vampyres
Levy-yhtiöt Roadrunner Records
Columbia Records
Aiheesta muualla
jerrycantrell.com

Jerry Fulton Cantrell (s. 18. maaliskuuta 1966 Tacoma, Washington, Yhdysvallat) on yhdysvaltalaisen grunge/metal-yhtye Alice In Chainsin kitaristi ja toinen laulaja. Cantrell tekee suurimman osan Alice In Chainsin kappaleista. Cantrell on ollut mukana yhtyeessä sen perustamisvuodesta 1987 alkaen. Vuonna 2005 yhtye aloitti toimintansa pitkän tauon jälkeen, ja mukana oli uusi laulaja Layne Staleyn kuoltua vuonna 2002.

Alice In Chains uhkasi hajota lähinnä laulaja Layne Staleyn päihdeongelmien vuoksi vuosina 1995–1996, joten Cantrell keskittyi vuonna 1997 enemmän soolo-uraansa. Hän julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa Boggy Depot (Sony) seuraavana vuonna. Albumilla soittivat Alice In Chains -rumpali Sean Kinney sekä Primus-basisti Les Claypool. Kesäkuussa 2002 Cantrell julkaisi toisen studioalbuminsa Degradation Trip (Roadrunner Records), jolla soittivat Mike Bordin (Faith No More) ja Robert Trujillo (Ozzy Osbourne, Metallica, Suicidal Tendencies ja Black Label Society). Albumista julkaistiin myös kahden levyn erikoisversio, joka sisältää 11 bonusraitaa. Albumi julkaistiin pian Layne Staleyn kuoleman jälkeen ja omistettiin hänelle. Albumin kappale ”She Was My Girl” julkaistiin myös Spider-Man – hämähäkkimies -elokuvan (2002) soundtrackillä.

Uusi Alice In Chains

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. helmikuuta 2005 Cantrell ja muut Alice In Chainsin jäljelle jääneet jäsenet esiintyivät hyväntekeväisyyskonsertissa tsunamin uhrien hyväksi The Premier Clubilla Seattlessä. Vierailevina laulajina olivat Ann Wilson, Pat Lachman, Wes Scantlin ja Maynard James Keenan. Cantrell ja muut Alice In Chainsin jäsenet esiintyivät jälleen yhdessä musiikkikanava Vh1:n ohjelmassa Decades Rock Live 10. maaliskuuta 2006. Suomessa yhtye on 2000-luvulla esiintynyt vuonna 2006 Provinssirockissa ja elokuussa 2010 Porin Sonispheressä sekä 2014 Ilosaarirockissa.

Muita projekteja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jerry Cantrell on ollut vierailevana kitaristina Danzigin albumilla Blackacidevil sekä Metallican albumilla Garage Inc. Lisäksi hän on esiintynyt elokuvassa Singles (1992; kappaleet ”It Ain’t Like That” ja ”Would?”) muiden Alice In Chainsin jäsenten kanssa sekä elokuvassa Jerry Maguire – elämä on peliä' (1996).

Cantrellilla on meneillään myös sivuprojekti nimeltään Cardboard Vampyres, joka koostuu lähinnä muista vanhemmista rocktähdistä (muun muassa The Cultin Billy Duffy). Kokoonpano soittaa lähinnä edellä mainittujen yhtyeiden kappaleita live-keikoilla. Uutta materiaalia heiltä ei ole toistaiseksi ilmestynyt.

Jerry Cantrell tunnetaan siitä, että hän käyttää G & L:n kitaroita, vaikka on välillä käyttänyt myös Gibson Les Paul -kitaroita. Hän on myös Mesa Boogien vahvistimien pitkäaikainen käyttäjä, vaikka hän on käyttänyt viime aikoina paljon Bognerin vahvistimia. Cantrell käyttää Bognerin Shiva-vahvistinmallia lähinnä keikoilla. Hän omistaa myös Peaveyn 5150:n, jonka hänelle lahjoitti Eddie Van Halen. Hän on myös neuvotellut Dean Guitarsin kanssa omasta signature-mallista, joka pohjautuisi hänen Les Pauliinsa. Lisäksi Cantrell valmistelee signature-vahvistinta Bognerin kanssa.

Cantrell omistaa asunnon Los Angelesissa ja Oklahomassa Double-J Ranchillä.

Albumit ja EP:t

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alice In Chains

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • The Cable Guy - Original Motion Picture Soundtrack (kappale ”Leave Me Alone”) - toukokuu 1996
  • Boggy Depot - huhtikuu 1998
  • Spider-Man Soundtrack (kappale ”She Was My Girl”) - huhtikuu 2002
  • Degradation Trip - kesäkuu 2002
  • Degradation Trip Volumes 1 & 2 - marraskuu 2002
  • The Punisher Soundtrack (kappale ”Ashes to Ashes”) - maaliskuu 2004
  • Brighten - 2021

Musiikkivideot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]