Alice in Chains (albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alice in Chains
Alice in Chains
Studioalbumin Alice in Chains kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  huhti–elokuu 1995
 Julkaistu 7. marraskuuta 1995
 Tuottaja(t) Toby Wright, Alice in Chains
 Tyylilaji grunge, heavy metal, alternative metal, sludge metal
 Kesto 64.48
 Levy-yhtiö Columbia
Listasijoitukset

Yhdysvallat: 1.[1]
Suomi: 13.[2]

Alice in Chainsin muut julkaisut
Jar of Flies (EP)
1994
Alice in Chains
1995
Unplugged
1996
Singlet albumilta Alice in Chains
 1. Grind
  Julkaistu: lokakuu 1995
 2. Heaven Beside You
  Julkaistu: 1996
 3. Again
  Julkaistu: 1996

Alice in Chains on Alice in Chainsin nimikko-otsikoitu kolmas studioalbumi vuodelta 1995. Se oli bändin viimeinen levytys alkuperäisen laulajan, Layne Staleyn, kanssa ja samalla viimeinen studioalbumi ennen neljäntoista vuoden mittaista levytystaukoa. Albumi tunnetaan paremmin nimellä Tripod, joka viittaa sen kansikuvassa esiintyvään kolmijalkaiseen koiraan.

Albumi nousi Yhdysvalloissa Billboard 200 -listan listaykköseksi.[1] Suomessa se debytoi virallisen albumilistan sijalla 13, ja pysyi listalla yhteensä 6 viikkoa.[2]

Taustaa ja äänittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jar of Flies-EP:n julkaisun jälkeen laulaja Layne Staley hakeutui vieroitushoitoon heroiiniriippuvuutensa takia[3]. Yhtyeelle oli aikataulutettu kesälle 1994 kiertue Metallican ja Suicidal Tendenciesin kanssa, mutta harjoitellessaan kiertuetta varten alkoi Staley käyttää uudelleen heroiinia[3]. Staleyn kunto pakotti muut yhtyeen jäsenet peruuttamaan kaikki esiintymiset päivää ennen kiertueen alkamista, laittaen yhtyeen tauolle[4]. Alice in Chainsin ollessa tauolla Staley liittyi "grungen superyhtyeeseen" Mad Seasoniin, kitaristi Jerry Cantrellin työskennellessä alun perin sooloalbumilleen tarkoittamansa materiaalin parissa[3]. Tammikuussa 1995 Cantrell, basisti Mike Inez ja rumpali Sean Kinney alkoivat harjoitella kitaristin materiaalia. Keväällä Staley kutsuttiin takaisin yhtyeeseen[3]. Staley sanoi, että "aloimme erkaantua ja menimme eri teitä, ja meistä tuntui kuin olisimme pettämässä toisiamme"[3].

Huhtikuussa 1995 Alice in Chains meni Seattlessa sijaitsevaan Bad Animals -studioon tuottaja Toby Wrightin kanssa. Wright oli aiemmin toiminut muun muassa Slayerin ja Corrosion of Conformityn kanssa. Ennen sessioiden alkua oli albumia varten kirjoitettu muutamia kappaleita ja Cantrellin materiaalia käytettiin eräänlaisena aloituspisteenä[3]. Yhtye antoi Staleylle demonauhat, jotta tämä voisi kirjoittaa sanoitukset[3]. Elokuussa 1995 albumi saatiin valmiiksi. Cantrell sanoi: "Se oli usein masentavaa, ja sen työstäminen tuntui hiusten vetämiseltä päästä, mutta se oli vittu hienointa, mitä on. Tulen vaalimaan muistoa tästä ikuisesti"[3].

Musiikki ja sanoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin julkaisun aikoihin Cantrell sanoi haastattelussa yhtyeensä musiikin olevan "jonkin ruman ottamista ja sen tekemistä kauniiksi"[3]. Miltei kaikki kappaleet albumilla ovat Staleyn sanoittamia, poikkeuksina kappaleet "Grind", "Heaven Beside You" ja "Over Now". Staley sanoi: "Kirjoitin vain muistiin, mitä mieleeni tuli... joten monet sanoituksista ovat todella rentoja. Jos minua pyydettäisiin laulamaan sanoitukset ehkä jokaiselle heistä nyt, en voisi tehdä sitä. En ole varma mitä ne ovat koska ne ovat silti niin tuoreita.[3]" Staley lisäsi: " Pitkän aikaa annoin ongelmien ja nyrpeiden suhteiden hallita minua sen sijaan, että olisin viitannut niille kintaalla... Luulin sen olevan coolia, että pystyin kirjoittamaan noin synkkää, masentavaa musiikkia. Sen sijaan, että se olisi ollut terapeuttista, se alkoi vetää mukanaan ja jatkaa kivun tuottamista. Tällä kertaa tuntui siltä, että 'vitut. Voin kirjoittaa hyvää musiikkia, ja jos tunnen sen helpoksi ja minua naurattaa, voin sitten nauraa.' Yhdessäkään noista biiseistä ei ole isoa syvää viestiä. Vain sitä, mitä silloin liikkui päässä. Meillä oli hyviä aikoja, milloin huonojakin. Me levytimme pari kuukautta vain ihmisenä olemisesta. "[3]

Albumin neljästä singlestä - "Grind", "Heaven Beside You", "Over Now" ja "Again" - kolmessa kitaristi Cantrell laulaa. Niihin kappaleisiin, joissa hän laulaa, kirjoitti hän myös sanat. Cantrellin mukaan "Grind" oli sävelletty "hyvin paljon julkisuuden aallonharjalla liittyen peruttuihin kiertueisiin, heroiiniin, amputaatioihin, kaikkeen, joten se oli toinen 'haistakaa paska kun sanotte jotain elämästäni' -biisi"[3]. Cantrell sävelsi kappaleen "Heaven Beside You", kun hänen seitsemän vuotta kestänyt suhteensa tyttöystävän kanssa päättyi eroon[3]. Hän kuvaili kappaletta "toisena yrityksenä sovitella sitä tosiasiaa, että minun elämäni ja polut ovat repimässä minua pois siitä ihmisestä, jota rakastan." Kommentoiden kappaletta "Over Now" Cantrell sanoi: "Siinä on paljon paskaa, se on iso eeppinen numero. Sen lisäksi lähellä levyn loppua voi heittäytyä mahtavaan pitkään melodiaan".

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Grind – 4.45 (säv. Cantrell)
 2. Brush Away – 3.22
 3. Sludge Factory – 7.12 (säv. Cantrell, Staley, Kinney)
 4. Heaven Beside You – 5.27 (säv. Cantrell, Inez)
 5. Head Creeps – 6.28 (säv. Staley)
 6. Again – 4.05 (säv. Cantrell, Staley)
 7. Shame in You – 5.35 (säv. Cantrell, Staley, Inez, Kinney)
 8. God Am – 4.08 (säv. Cantrell, Staley, Inez, Kinney)
 9. So Close – 2.45 (säv. Cantrell, Staley, Kinney)
 10. Nothin' Song – 5.40 (säv. Cantrell, Staley, Kinney)
 11. Frogs – 8.18 (säv. Cantrell, Staley, Kinney)
 12. Over Now – 7.03 (säv. Cantrell, Staley, Kinney)

Japanin bonuskappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Again (Tattoo of Pain Mix) – 4.03
 2. Again (Jungle Mix) – 4.08

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi - Billboard (Pohjois-Amerikka)

Vuosi Lista Sijoitus
1995 The Billboard 200 1

Singlet - Billboard (Pohjois-Amerikka)

Vuosi Single Lista Sijoitus
1995 "Grind" Mainstream Rock Tracks 7
1995 "Grind" Modern Rock Tracks 18
1996 "Heaven Beside You" Mainstream Rock Tracks 3
1996 "Heaven Beside You" Modern Rock Tracks 6
1996 "Over Now" Mainstream Rock Tracks 4
1996 "Over Now" Modern Rock Tracks 24
1996 "Again" Mainstream Rock Tracks 8
1996 "Again" Modern Rock Tracks 36

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Billboard: Alice in Chains – Chart history
 2. a b Musiikkituottajat: Alice in Chains – Alice in Chains
 3. a b c d e f g h i j k l m Wiederhorn, John: To Hell And Back Rolling Stone. 08.02.1996. Arkistoitu 13.11.2007. Viitattu 06.03.2010.
 4. Rothman, Robin: Layne Staley Found Dead Rolling Stone. 22.04.2002. Arkistoitu 14.11.2007. Viitattu 06.03.2010.
 5. Allmusic review (englanniksi)
 6. Entertainment Weekly: Album review (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
 7. Rolling Stone: Album review (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]