Jani Kääriä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jani Petteri Kääriä (s. 24. joulukuuta 1969lähde?), taiteilijanimeltään Kaaria, on suomalainen taidemusiikin säveltäjä.

Kääriä on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen, Anders Eliassonin ja Kaija Saariahon johdolla, ja University of Miamissa Dennis Kamin johdolla. Lisäksi hän on opiskellut Magnus Lindbergin ja Anders Hillborgin mestarikursseilla. Vuonna 1998 Kääriä sai ainutkertaisen Einojuhani Rautavaara -stipendin.

Kääriän tärkein teos on Suomen Kansallisoopperan tilaama modernissa ympäristössä tapahtuva muinaisegyptiaiheinen Osiris-ooppera, jonka synopsiksen laatijana ja puolilibretistinä hän oli ja jonka kantaesitys oli vuonna 2003 yhteistyössä Musica Novan kanssa. Hän on säveltänyt orkesterimusiikkia, muun muassa Yleisradion tilauksesta syntyneen orkesteriteoksen Per-Djet. Sen kantaesitys oli 2002 Radion sinfoniaorkesterin toisessa 75-vuotisjuhlakonsertissa. Lisäksi hän on säveltänyt sellokonserton "The distance of love" 2012, kantaesitys Heinäveden musiikkipäivät 2020 Helsinki Sinfonietta, neljä kuoroteosta, lukuisia kamarimusiikkiteoksia ja teoksia sooloinstrumenteille.

Kääriä on sanonut olevansa maailman ensimmäinen säveltäjä, joka on säveltänyt muinaisegyptiläistä uskontoa a cappella kuoromusiikiksi. (Egyptian book of the Dead)[1]tarvitaan parempi lähde Vuonna 2007, 2013, ja lopulta vuonna 2015 hän kehitti aiheen oopperalibretosta Tutankhamun. Libretto aiheesta on englanniksi mutta myös suomeksi nimellä Tutankhamon. Musiikillisesti hänen kirjoittamansa libretto antaa monipuolisia mahdollisuuksia lyyriseen muotoilevaan ilmaisuun, jossa hengellinen temaattisuus on kauaskantoista.

Sävellystyylissään hän on kehittänyt oman harmonisen tekniikkansa, jossa kolmekin tonaalista tasoa voi esiintyä pyramidimaisesti päällekkäin kehittäen dissonansseja. Tällä tavalla hänen musiikkinsa voi kuulostaa romanttiselta ja modernilta samanaikaisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jani Kääriä: Jani Kääriän kotisivu anisuns.com. Viitattu 7.11.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.