J. Raymond Ylitalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Raymond Ylitalo (25. joulukuuta 1916 Floodwood, Minnesota10. helmikuuta 1987 Washington DC) oli amerikansuomalainen diplomaatti joka toimi Yhdysvaltain Paraguayn suurlähettiläänä 1970-luvun alussa. Hän julkaisi myös kolme Suomessa ilmestynyttä muistelmateosta 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa.

Ylitalon vanhemmat olivat Kalajoen Raution kylästä kotoisin ollut metsätyömies ja maanviljelijä Jussi Ylitalo ja Saima Maria o.s. Pihlaja. Hän kävi Floodwood High Schoolin ja suoritti Bachelor of Arts-tutkinnon St. Olaf Collegessa Minnesotan Northfieldissä sekä Master of Business Administration -tutkinnon Northwestern Universityssä Chicagossa.

Ylitalo toimi kaupallisten aineiden opettajana Alabaman yliopistossa 1938–1941. Hän palveli FBI:n erikoisagenttina 1941–1946, kunnes siirtyi 1946 Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnon palvelukseen. Hänen ensimmäinen toimipaikkansa oli Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystö‎ssä, jossa hän työskenteli attaseana 1946–1950.

Ylitalo toimi Suomessa lähetystön poliittisena asiantuntijana. Hän tarkkaili kommunistien ja Neuvostoliiton toimintaa sekä piti yhteyttä kommunisteja vastustaneisiin piireihin Suomessa sekä järjesti näille taloudellista tukea muun muassa vaalityöhön. Ylitalo piti yhteyksiä muun muassa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaan Arvo Salmiseen, maalaisliiton ryhmäjohtajaan Juho Koivistoon, edistyspuolueen ryhmänjohtajaan Kalle Kauppiin ja sosiaalidemokraattien ryhmänjohtajaan Väinö Hakkilaan sekä lisäksi asevelisosialisteihin kuuluneisiin Olavi Lindblomiin, Aku Sumuun, Väinö Leskiseen, Unto Varjoseen, Yrjö ”Jahvetti” Kilpeläiseen ja Aleksi Aaltoseen. 1970-luvun lopulla Ylitalo julkaisi tästä toiminnasta kaksi muistelmateosta Salasanomia Helsingistä Washingtoniin ja Vaaran vuosilta 50-luvulle.

Suomesta lähdettyään Ylitalo työskenteli 1950-luvulla muun muassa Yhdysvaltain konsulivirastoissa Münchenissä ja Cebu Cityssä Filippiineillä. 1960-luvun lopulla hän oli Yhdysvaltain suurlähetystössä Méxicossa.

Ylitalo toimi Yhdysvaltain Paraguayn suurlähettiläänä 1969–1972. Sen jälkeen kun Paraguay kieltäytyi karkottamasta maasta heroiinin salakuljetusta Yhdysvaltoihin johtanutta Auguste Ricordia, Ylitalo joutui vuoden 1972 alkupuolella kritiikin kohteeksi amerikkalaisissa tiedostusvälineissä, koska hänellä katsottiin olleen liian läheiset suhteet Paraguayn diktaattoriin Alfredo Stroessneriin, jonka hallinnon arveltiin sekaantuneen huumekauppoihin. Presidentti Richard Nixon joutui kutsumaan Ylitalon kotiin syyskuussa 1972.

Ylitalo toimi viimeksi Yhdysvaltain pääkonsulina Torontossa 1973–1976 ja jäi sitten eläkkeelle. Hän kuoli syöpään helmikuussa 1987 washingtonilaisessa Sibley Memorial -sairaalassa.

Ylitalo oli naimisissa Jean Sarchetin kanssa ja heillä oli neljä lasta.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Salasanomia Helsingistä Washingtoniin - Muistelmia ja dokumentteja vuosilta 1946-48. Otava 1978
  • Vaaran vuosilta 50-luvulle - muistelmia ja dokumentteja vuosilta 1948-50. Otava 1979
  • Ylitalo, amerikkalainen : suurlähettilläs J. Raymond Ylitalon muistelmat. Otava 1982

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]