J. H. Heidenstrauch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toinen Heidenstrauchin taloista, jonka uusittu rakennus toimii nykyisin Ruotsin suurlähetystönä.

Johan Henrik Heidenstrauch (30. huhtikuuta 1776 Helsinki21. lokakuuta 1847 Helsinki)[1] oli suomalainen kauppias. Hänen Helsinkiin rakennuttamiaan taloja ovat presidentinlinna ja nykyinen Ruotsin suurlähetystön rakennus.

Heidenstrauchin isoisä oli muuttanut 1743 Turun rauhan jälkeen Haminasta Helsinkiin. Heidenstrauchin kauppiassuku oli 1800-luvun alussa Helsingin rikkain. Käytyään Helsingin triviaalikoulua J. H. Heidenstrauch siirtyi isänsä Petter Heidenstrauchin kauppahuoneen palvelukseen, ja tuli 1809 sen johtoon. Hän sai porvarinoikeudet elokuussa 1814 ja vannoi seuraavana vuonna porvarinvalan. Hän kuului kaupungin merkittävimpiin laivanvarustajiin ostettuaan 1812 Valkosaaren ja vähän myöhemmin Nihdin telakan. Heidenstrauch omisti myös useita kauppalaivoja, makasiineja Helsingin Katajanokalla, puolet sahasta ja tilan Mäntsälässä. Häntä pidettiin yleisesti Helsingin rikkaimpana asukkaana. Heidenstrauch sai 1819 keisarillisen vierailun yhteydessä kauppaneuvoksen arvonimen. Hän toimi Helsingin laiva-asiamiehenä ja merimieshuoneen johtajana sekä vuodesta 1824 valtion merenkulkutoimikunnan jäsenenä.[1]

Heidenstrauch osti 1814 nuoremman veljensä kanssa Helsingin Kauppatorin laidalta entisen suolamakasiinin ja muutatti sen komeaksi yksityistalokseen. Valtio osti sen 170 000 ruplan hinnalla vuonna 1837 ja se muutettiin Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaisesti keisarilliseksi palatsiksi. Nykyisin rakennus on Suomen presidentinlinna. Heidenstrauch rakennutti viereiseen kortteliin 1842 valmistuneen uuden kolmikerroksisen talon, joka vuorostaan muutettiin Ruotsin suurlähetystön käyttöön 1921.[1][2] Kumpaankin rakennukseen on viitattu ”Heidenstrauchin talona”.

Myös Heidenstrauchin setä Nathanael Heidenstrauch oli helsinkiläinen kauppias, joka sai kauppaneuvoksen arvonimen.[3] Johan Henrik Heidenstrauch pysyi ikänsä naimattomana ja kuoli 71-vuotiaana kuumekohtaukseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Lars-Folke Landgrén: Kauppaneuvos Johan Henrik Heidenstrauch (1776–1847). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). 5.9.2009. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  2. Suurlähetystörakennuksen historia swedenabroad.se.
  3. Nathanael Heidenstrauch Biografiasampo. Viitattu 30.6.2022.