Iris Klewe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iris Klewe
Pirkko "Piitu" Uski Iris Klewenä
Pirkko "Piitu" Uski Iris Klewenä
Ohjaaja Marja-Liisa Sutinen
Säveltäjä Jukka Jarvola
Kuvaaja Kari Dahlberg
Leikkaaja Lena Hemming
Pääosat Pirkko Uski
Tea Ista
Yrjö Tähtelä
Irma Seikkula
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Yle TV1 Lasten ja nuorten toimitus
Ensi-ilta 1981
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Iris Klewe on suomalainen kolmiosainen televisioelokuva vuodelta 1981. Teos perustuu Anni Swanin 1916 julkaistuun romaaniin Iris rukka ja se on tyyliltään nuorten epookkidraama. Ohjaajana toimi Marja-Liisa Sutinen ja käsikirjoittajana Marjut Komulainen. Yle Myynti julkaisi Iris Klewen DVD-tallenteena 2013.

Iris Klewe kertoo kaksitoistakesäisen Iriksen suuresta elämänmuutoksesta, kun hän muuttaa vaatimattomasta metsäpirtistä varakkaiden sukulaistensa luo Helsinkiin. Iristä näyttelee kolmetoistavuotias Pirkko "Piitu" Uski.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Pirkko Uski  … Iris Klewe  
 Tea Ista  … Selma Heinonen  
 Yrjö Tähtelä  … Kaarlo Heinonen  
 Marja-Leena Keskikuha  … Elin  
 Anu Ahonen  … Ester  
 Maria Seire  … Elsa  
 Katri Uski  … Sissi  
 Antti Sillanpää  … Aksel  
 Irma Seikkula  … Ulriika  
 Seela Sella  … Aliina-täti  
 Susanna Oravisto  … Ulla Stjernfelt  
 Matti Ranin  … kenraali Stjernfelt  
 Inkeri Vauhkonen  … kenraalitar Stjernfelt  
 Inkeri Rantasalo  … laulajatar Ström  
 Aarre Karen  … opettaja  
 Heta Haukinen  … talonmiehen tyttö  
 Leila Itkonen  … Sere  
 Toivo Salokannel  … Taneli  
 Eero Melasniemi  … Henrik Klewe  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliina (Seela Sella, oik.) opastaa koulutiensä alussa olevaa Iristä (Pirkko Uski).

Iris Klewe on jaettu kolmeen jaksoon:

Tuima on tuuli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eletään 1910-lukua. Puoliorpo Iris Klewe asuu metsäpirtissä vanhahkon pariskunnan, Tanelin ja Seren, hoivissa. Hänen muusikkoisänsä elää jossain ulkomailla. Iris muuttaa Helsinkiin varakkaan enonsa Kaarlo Heinosen perheeseen; näin hänelle avautuu mahdollisuus koulunkäyntiin. Perheeseen kuuluu enon vaimo Selma ja serkut Elin, Ester, Elsa, Sissi ja Aksel, jotka alkuun suhtautuvat ylimielisesti pintasivistystä vailla olevaan maalaisserkkuunsa. Eno ja perheen sisäkkö Ulriika sen sijaan suhtautuvat Irikseen myötämielisesti. Ennen varsinaista koulua Iris saa kotiopetusta opettajatar Aliinalta, joka on tuskastua oppilaansa hitaaseen etenemiseen.

Kesän viime kukka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iris saa uuden ystävän kenraali Stjernfeltin tyttärestä Ullasta. Iris on aktiivisesti mukana taloustöissä ja sisäkkö Ulriikasta tulee hänelle läheinen aikuiskontakti. Yllättäen Iris kutsutaan Ullan kotona järjestettäviin juhliin, hän hurmaa juhlaväen yhtymällä paikalla esitettävään taidelauluun. Kokonaisuutena Iriksen debytointi seurapiireissä ei aivan onnistu hänen puhuessa tarpeettoman äänekkäästi ja vieläpä aiheista, jotka ainakin Selma-tädin mielestä eivät sovellu tilaisuuden luonteeseen. Keväällä Ulla lähtee perheensä mukana Sisiliaan: Iriksen ja Ullan jäähyväiset ovat haikeat. Iriksen koulunkäynti alkaa hiljalleen lutviutua ja osan lopussa hän kirmaa ilmeisen tyytyväisenä Kaivopuiston keväisillä rinteillä.

Syksyllä takaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi on vierähtänyt ja Iriksestä on tullut perheenjäsen, eivätkä hänen serkkunsa enää ylenkatso häntä. Hän innostuu laulutaiteesta ja alkaa ottaa laulutunteja neiti Strömiltä. Selma-täti kertoo suru-uutisen: Ulla on kuollut lavantautiin Firenzessä. Iris saa suuren tilaisuutensa, kun hän pääsee laulamaan merkittävän osan eräässä juhlanäytöksessä, hän suoriutuu tehtävästään menestyksellisesti. Eräänä päivänä lasten leikkiessä pukuleikkejä Iriksen isä Henrik saapuu yllättäen paikalle. Hän vie tyttärensä kesäksi maalle Seren ja Tanelin luo. Syksyllä Iriksen on määrä palata Helsinkiin.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1962 ensi-iltansa saanut suomalainen mustavalkoelokuva Pikku Suorasuu perustuu samaan aiheeseen kuin Iris Klewe. Pikku Suorasuussa Iristä näyttelee Nora Haque. Kumpikin teos noudattaa pääpiirteissään samaa juonta, joskin yksityiskohdissa on eroja. Pikku Suorasuussa Heinosten lapsia on viiden sijasta kolme ja enon kohtalo on Iris Klewessä toisenlainen kuin vuoden 1962 elokuvassa. Enon taloushuolet sekä Iriksen perintörahat ja niihin liittyvä sotku on jätetty pois Iris Klewen juonesta.[1]

Iris Klewen ulkokuvat on otettu suurelta osin Suomenlinnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iris Klewe -DVD-julkaisu

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]