Iijärvi (Ristijärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee järveä Paltamossa ja Ristijärvellä. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla Iijärvi.
Iijärvi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Paltamo, Ristijärvi
Koordinaatit 64°30′48″N, 28°04′48″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Kiehimänjoki
Järvinumero 59.412.1.004View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 134,3 m [1]
Rantaviiva 101,898 km[2]View and modify data on Wikidata
Pinta-ala 22 km² [1]
Tilavuus 0,12 km³ [1]
Keskisyvyys 5,4 m [1]
Suurin syvyys 31 m [1]
Kartta
Iijärvi

Iijärvi on säännöstelty järvi Kainuussa Oulujoen vesistön Hyrynsalmen reitissä. Järven länsiosa sijaitsee Paltamon ja itäosa Ristijärven kunnassa.

Iijärven länsipään Saunasalmesta lähtee lasku-uoma etelään Uuran ohi Kiehimänjokeen, jossa järven pintaa säännöstelee Leppikosken voimalaitos. Vetensä järvi saa pääosin koillispuoliselta Ristijärveen laskevasta Emäjoesta, mutta myös pienemmistä lähteistä kuten pohjoisempaa Uvajärvestä. Säännöstelyaikana Ristijärven ja Iijärven pinnat ovat samalla tasolla ja niitä yhdistää kapeahko Putkonsalmi, jossa on selkeää virtausta. Suurimmat saaret ovat Paltamon puoleinen Putkonsaari Laiskanselällä ja Ristijärven kunnan alueella sijaitseva Heikkisensaari. Vedenkorkeus on keskimäärin 133 metriä merenpinnasta ja pinta-ala 22 km².

Aiemmin järvellä on ollut puutavaran uittoa ja se on toiminut tervareittinä.[3] Leppikoskelle on suunnitteilla kalatie, joka tekisi mahdolliseksi Oulujärven vaelluskalojen nousun Iijärveen ja aina Seitenoikean voimalaitokselle asti.[4] Merkittävää järvellä on muikunpyynti. Aiemmin on saatu runsaasti myös lohikaloja[5]. Järvessä on kuhaa sekä tavallisempia järvikaloja.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.