Vaelluskala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaelluskalat ovat nimensä mukaisesti vaeltavia kaloja. Vaelluskala on kuitenkin vain ihmisen keksimä luokittelu joukolle kalalajeja, joiden elinkiertoon kuuluu selvä vaelluskäyttäytyminen. Vaelluskala on käsitteenä jossain määrin ”veteen piirretty viiva”, sillä kaikki kalat vaeltavat enemmän tai vähemmän. Kalat vaeltavat esimerkiksi lisääntymisalueiden ja syönnösalueiden välillä.

Suomen alkuperäisiä vaelluskalalajeja ovat lohi, taimen, nieriä, vaellussiika, vimpa, toutain, nahkiainen ja ankerias. Kaikki edellä mainitut lajit, ankeriasta lukuun ottamatta, lisääntyvät virtavesien kivi- ja sorapohjilla ja vaeltavat järvi tai merialueelle kasvamaan. Tämäkään ei ole yksinkertaista, sillä saman lajin eri yksilöiden välillä on suurta vaihtelua vaelluskäyttäytymisessä. Esimerkiksi osa saman taimenkannan yksilöistä voi jäädä elämään koko iäksi pieneen puroon, kun taas osa sisaruksista lähtee meri- tai järvivaellukselle[1]

Vaelluskaloja voi uhata muun muassa jokien patoaminen, liikakalastus sekä teollisuuden jätevedet.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Janne Tolonen, Valonia: Lyhyt oppimäärä vaelluskaloista Vesistöjen äärellä. 30.4.2014. Viitattu 13.7.2016.
  2. Pisto, Ville: Kymijoen lohet tuhottiin – valtio maksoi pelastusoperaatiosta yli miljoonan, mutta tuloksena oli lihava riita Yle Uutiset. 9.2.2018.