Ian Huntley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ian Huntley (s. 31. tammikuuta 1974) on brittiläinen murhaaja, joka tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuoden 2002 "Sohamin kaksoismurhasta", jossa Huntley surmasi Sohamin pikkukaupungissa Cambridgeshiressä kaksi kymmenvuotiasta tyttöä tuntemattomaksi jääneestä syystä.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huntley syntyi Grimsbyssä, Englannissa. Hän aloitti yläasteen syyskuussa 1985 ja joutui pääasiassa pitkäaikaisen kiusatuksi joutumisen johdosta vaihtamaan koulua 13-vuotiaana.

Huntley ei jatkanut opintojaan, vaan toimi läpi 1990-luvun pienipalkkaisissa töissä. Hän joutui useaan otteeseen poliisin epäilemäksi erilaisista rikoksista, kuten raiskauksesta ja ryöstöstä. Niistä hän sai syytteet, jotka jouduttiin kuitenkin hylkäämään todisteiden vähyyden johdosta. Lokakuussa 1993 hän sai tuomion moottoripyörän luvattomasta ajosta.

Huntleyn vanhemmat erosivat 1990-luvun alussa. Äidillä oli eron jälkeen lesbiaaninen suhde, mutta vanhemmat palasivat sittemmin yhteen. Huntley meni vuonna 1995 naimisiin rakastettunsa kanssa, mutta avioliitto päättyi pian eroon ja entinen vaimo ryhtyi seurustelemaan Huntleyn veljen kanssa. Huntley ei ollut läsnä parin häissä heinäkuussa 1999.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että Huntley oli syyllistynyt 11-vuotiaan tytön seksuaaliseen hyväksikäyttöön vuoden 1997 kesällä.

Sohamin murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sohamin murhiksi kutsutaan kahta henkirikosta, jotka Ian Huntley teki Sohamissa Cambridgeshiressa 4. elokuuta 2002. Uhrit olivat kymmenvuotiaat Holly Marie Wells (s. 4. lokakuuta 1991) ja Jessica Aimee Chapman (s. 1. syyskuuta 1991).

Murhien aikaan Huntley toimi vahtimestarina paikallisessa Soham Village Collegessa ja asui yhdessä uuden tyttöystävänsä Maxine Carrin kanssa. Carr toimi apuopettajana St Andrew's Primary Schoolissa, jossa murhatut tytöt kävivät koulua.

Hieman ennen henkirikoksia Huntley oli riidellyt Carrin kanssa puhelimessa ja oli epäillyt tämän pettävän häntä tai valehtelevan hänelle. Lyötyään raivoissaan luurin kiinni hän näki vuokra-asuntonsa ohi kävelleet tytöt ja pyysi heidät kotiinsa. Hän väitti tytöille, että myös Carr oli paikalla; todellisuudessa tämä oli tapaamassa perhettään Grimsbyssä. Tytöt olivat Carrille läheisiä ja tulivat tämän kanssa hyvin toimeen. Pian kutsun jälkeen Huntley jostakin syystä surmasi kaksikon.

Tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huntleylle tehtiin murhien ilmitulon jälkeen mielentilatutkimus. Tutkimuksen tuloksessa ilmoitettiin, että Huntley oli tehnyt selviä yrityksiä esiintyäkseen psykoottisena, mutta että hän oli tekohetkellä todellisuudessa ollut täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Huntley väitti oikeudessa, että Holly Wells olisi kaatunut vahingossa kylpyammeeseen ja hukkunut, kun taas Jessica Chapmanin tapon hän tunnusti ja väitti tehneensä tämän saadakseen tytön lopettamaan huutonsa.

Huntley todettiin syylliseksi kahteen murhaan. Hän sai elinkautisen vankeusrangaistuksen 17. joulukuuta 2003. Tapaus sai erittäin laajaa huomiota varsinkin Britanniassa, mutta myös ulkomaalaisessa lehdistössä. 29. syyskuuta 2005 oikeus päätti, että Huntleyn on istuttava elinkautisestaan vähintään 40 vuotta. Tämä merkitsee, että hänellä on mahdollisuus vapautua aikaisintaan 2040-luvulla eli seitsemänkymmenen ikävuoden tienoilla.

Maxine Carria syytettiin myöhemmin väärän todistuksen esittämisestä oikeudessa, sillä hän oli antanut poikaystävälleen väärän alibin. Hän uskoi omien sanojensa mukaan Huntleyn syyttömyyteen. Carr sai uuden identiteetin, mutta se paljastui marraskuussa 2004, jolloin hänet ajettiin muuttamaan kotoaan Midlandsista. Hän oli joutunut muuttamaan tätä aiemmin jo lukuisia kertoja. Carrille myönnettiin helmikuussa 2005 oikeus täysin salaiseen henkilöllisyyteen, jonka turvin hän nyt elää. Huntley oli väittänyt Carrin kehottaneen häntä polttamaan tyttöjen ruumiit. Huntley kertoi myös harkinneensa tapausten johdosta itsemurhaa.

Vankeus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. syyskuuta 2005 Huntley sai vammoja kiehuvasta vedestä toisen elinkautisvangin, neljästä murhasta tuomitun Mark Hobsonin käytyä häneen käsiksi. Syyskuussa 2006 hänet löydettiin vankilasta tajuttomana masennuslääkkeiden yliannostuksen seurauksena. Hän oli ottanut myös aiemmin yliannostuksen masennuslääkkeitä odottaessaan oikeudenkäyntiään.