Iaidōn euroopanmestaruuskilpailut

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Iaidō (jap. 居合道, iaidō) on perinteinen japanilaiseen miekankäyttötaitoon perustuva budolaji, joka keskittyy miekan vetämisen ja sen käytön harjoitteluun yllättävien tilanteiden varalle. Vuosittain jäjestettävät iaidōn euroopanmestaruuskilpailut (engl. European Iaido Championships, EIC) ovat suurin kansainvälinen iaidō-kilpailu, sillä lajissa ei ole maailmanmestaruuskilpailuja.

Iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa otellaan Japanin kendō-liiton ZNKR iaidōssa (jap. 全日本剣道連盟, Zen Nihon Kendō Renmei). Kilpailut järjestetään Euroopan kendō-liiton (engl. European Kendō Federation, EKF) alaisuudessa ja niitä tukevat sekä Japanin kendō-liitto että kansainvälinen kendō-liitto (engl. International Kendō Federation, FIK). Usempipäiväinen kilpailu jakaantuu yksilö- ja joukkueturnauksiin. Kilpailuihin osallistuminen on rajattu virallisten kansallisten liittojen nimeämiin maajoukkueisiin.


Iaidōn euroopanmestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailumuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa ottellaan sekä yksilö- että joukkuekilpailu. Yksilökilpailu on jaettu tasoluokkiin, joihin yksittäinen kilpailija voi osallistua vain rajatun ajan. Joukkuekilpailussa kutakin maata edustaa yleensä nelihenkinen joukkue. Ottelut tapahtuvat kahden kilpailijan suorittaen määrätyt katat, liikesarjat, joita kolme tuomaria arvioi. Ottelutuomio annetaan lippuäänestyksellä, jossa kullakin tuomarilla on yksi ääni.

Yksilökilpailujen turnaus jakaantuu kahteen vaiheeseen. Turnaus alkaa alkulohkoilla, joissa yleensä kolme kilpailijaa ottelee vuorotellen toisiaan vastaan kolmessa ottelussa. Näistä kaksi menestyksekkäintä jatkaa pudotuspeleihin ja niiden kautta loppuotteluihin. Kussakin luokassa palkitaan Euroopan mestari, hopea ja kaksi prossia (prossiottelua ei ole). Lisäksi yleensä kaikissa luokissa palkitaan yksi tai kaksi ottelijaa erityisellä Fighting Spirit -palkinnolla. Alkulohkoissa kilpailjoiden tulee tehdä alku- ja loppukumarrusten lisäksi kolme määrättyä kataa neljän minuutin aikarajan puitteissa. Pudotuspeleissä ja loppuotteluissa aikaraja kasvaa kuuteen minuuttiin, mutta kumarrusten lisäksi kilpailijoiden on tehtävä viisi kataa. Iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa ottellaan yleensä seitsemässä yksilökilpailun luokassa.

Joukkuekilpailuissa kunkin maan neljän kilpailijan joukkueesta kuhunkin otteluun nimetään kolme. Kilpailijoiden nimet ja ottelujärjetys ilmoitetaan kirjallisesti toimitsijoille ennen kutakin ottelua. Yksittäiseen otteluun osallistuvien kilpailijoiden yhteenlaskettu dan-arvojen määrä ei saa ylittä kymmentä. Ottelun aikana joukkue suorittaa yhdessä alku- ja loppukumarrukset ja kukin kilpailija vuorollaan kolme kataa vastustajajoukkueen jäsenen kanssa samanaikaisesti. Tuomarit arvostelevat kunkin kilpaparin erikseen ja yhteistulos määrittää otteluvoiton. Turnauksen rakenne noudattaa yksilökilpailun rakennetta hyvin läheisesti. Joukkuekilpailun kilpailijat on nimetty sotajoukon osien mukaan: ensimmäinen, nuorin ottelija on senpō, etujuokko tai tiedustelija, viimeisenä on joukkueen kokenein kilpailija taishō, kapteeni tai komentaja; heidän välissään ovat chūken, sotajoukon ydin.

Kilpasarjat ja maajoukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa ottellaan yleensä seitsemässä yksilökilpailun luokassa, jotka määräytyvät kilpailijoiden dan-arvojen mukaan: mudan (ei dan-arvoa), shodan, nidan, sandan, yondan, godan, ja rokudan. Mudan- ja shodan-sarjoihin voi osallistua vain kerran, nidan-sarjaan kahtena, sandan sarjaan kolmena ja yondan-sarjaan neljänä peräkkäisenä vuotena. Godan- ja rokudan-sarjoihin osallistumiseen ei ole rajoitteita.

Euroopanmestaruuskilpailuihin voivat osallistua Euroopan kendō-liiton jäseninä olevien kansallisten lajiliittojen nimeämät viralliset maajoukkueet. Yksilökilpailun kuhunkin luokkaan voi kustakin maasta osallistua korkeintaa kaksi kilpailijaa. Joukkuekilpailuun voidaan nimetä kahdesta neljään jäseninen joukkue, jonka jäsenten ei tarvitse osallistua yksilökilpailuun.

Iaidōn euroopanmestaruuskilpailuihin osallistuu myös Euroopan ulkopuolisia valtiota - kuten Jordania ja Israel - joiden kansalliset lajiliitot ovat jäseniä Euroopan kendō-liittossa.

Suomen osallistuminen iaidōn euroopanmestaruuskilpailuihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZNKR iaidōsta tuli virallinen osa ä Suomen kendō-seurojen keskuliiton lajivalikoimaa vuonna 2000 ja samantien Suomen joukkue osallitui myös 7. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuihin Alankomaissa. Yksilökilpailuissa Suomeen on voitettu vuoteen 2018 menessä yksi Euroopan mestaruus, kolme hopeaa ja neljä pronssia, sekä useita Fighting Spirit -palkintoja. Joukkuekilpailusta ensimmäinen palkintosija saatiin vuonna 2017 Suomen sijoittautuessa täpärästi hopealle Belgiaa vastaan 2-1 tuloksella.[1]

Suomen iaidō-maajoukkueen nimeää Suomen kendō-seurojen keskuliiton hallitus maajoukkueringin jäsenistä joukkueen valmentajan ja liiton iaidō-vastaavan esityksen pohjalta. Joukkueen valinta tehdään aiemmin julkaistujen kriteerien perusteella muodostetun kokonaiskuvan perusteella. Maajoukkueeseen valittavilta edellytetään seuraavia ominaisuuksia:

 • säännöllistä harjoittelua, jonka ei tarvitse rajoittua lajiharjoitteluun, ja henkilökohtaista kehittymistä,
 • sitoutumista maajoukkueringin toimintaan ja säännöllistä osallistumista maajoukkueringin tapahtumiin,
 • osallistumista kilpailuihin,
 • joukkuehenkisyyttä, positiivisuutta ja yhteistyökykyä.

Edellytettyjen ominaisuuksien arvioinnissa käytetään seuraavia kriteerejä:

 • säännöllistä harjoittelua ja osallistumista maajoukkueringin tapahtumiin
 • henkilökohtaisen kehittymisen, joukkuehenkisyyden, positiivisuuden ja yhteistyökyvyn arvioivat maajoukkueen valmentajat harjoituksissa, aktiviteeteissa, leireillä ja kilpailuissa annettujen näyttöjen perusteella.

Suomen iaidō-maajoukkueet ja saavutukset euroopanmestaruuskilpailuissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2019 - 26th European Iaido Championships - Ateena, Kreikka[2][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastavalittu Suomen iaidō-maajoukkue vuoden 2019 iaidōn euroopanmestaruuskilpailuihin. Kuvassa takarivissä vasemmalta: Mika Lang ja Jere Raassina. Keskirivissä vasemmalta: Marko Pukari, Richard Raurala, Tea Pihlaja ja Kari Häyrinen. Eturivissä vasemmalta: Johan Vepsäläinen, Paulus Artimo ja Pasi Rupponen.

26. iaidōn euroopanmestaruuskilpailu järjestetään Ateenassa, Kreikkassa 1.-3.11.2019. Kilpailuiden isäntänä toimii Kreikan kendō-liitto (kreik. Ελληνική Ομοσπονδία Κέντο Ιάιντο Ναγκινάτα). Kilpailujen tuomarointia valvoo Japanin kendō-liiton delekaatio Junichi Kusama (hanshi 8.dan), Sutekatsu Tanno (hanshi 8.dan) ja Masato Nakamura (hanshi 8.dan). Suomen kendō-seurojen keskusliiton hallitus julkaisi maajoukkuenimityksensä kilpailuihin 25.8.2019.


Suomen iaidō-maajoukkue 26. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa 2019
Joukkueenjohto
Päävalmentaja Artimo, Paulus
Joukkueenjohtaja Raurala, Richard
Yksilökilpailu
Kilpailuluokka Nimi Palkintosijat
Godan Artimo, Paulus
Yondan Rupponen, Pasi
Vepsäläinen, Johan
Sandan PIhlaja, Tea
Raurala, Richard
Nidan Häyrinen, Kari
Lang, Mika
Shodan Pukari, Marko
Raassina, Jere
Joukkuekilpailu
Tehtävä Nimi Palkintosija
Taisho Artimo, Paulus
Chuken Pihlaja, Tea
Chuken Lang, Mika
Senpo Pukari, Marko

2018 - 25th European Iaido Championships - Zawiercie, Puola[3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen hopeajoukkue 25. iaidon euroopanmestaruuskilpailuiden koukkuekilpailun palkintojenjaossa 28.10.2018. Kuvassa vasemmalta: Paulus Artimo, Richard Raurala, Pasi Rupponen, ja Tea Pihlaja.

25. iaidōn euroopanmestaruuskilpailu järjestettiin Zawierciessa, Puolassa 25.-28.10.2018. Kilpailuiden isäntänä toimi Puolan kendō-liitto (puol. Polski Związek Kendo). Kilpailujen tuomarointia valvoo Japanin kendō-liiton delekaatio Teruo Mitani (hanshi 8.dan), Junichi Kusama (hanshi 8.dan) ja Masato Nakamura (hanshi 8.dan).[4] Suomen kendō-seurojen keskusliiton hallitus julkaisi maajoukkuenimityksensä kilpailuihin 3.8.2018.

25. euroopanmestaruuskilpailuihin osallistui 183 kilpailijaa 21 valtiosta. Suomelle vuosi oli menestyksekäs. Yksilökilpailuissa Tea Pihlaja voitti euroopanmestaruuden sandan-kategorissa ja Paulus Artimo sijoittui kolmanneksi yondan-luokassa. Joukkuekilpailussa joukkue toisti edellisen vuoden saavutuksensa. Alkulohkossaan Suomen joukkue kaatoi Itävallan ja Turkin joukkueet kilpailujen ainoalla puhtaalla 18-0 -tuloksella. Pudotuspeleissä kaatui ensin Espanjan ja sitten Ruotsin joukkue. Loppuottelussa Suomesta voiton vei Belgian joukkue tuomariäänin 4-5.

Suomen iaido-maajoukkue 25. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa 2018
Joukkueenjohto
Päävalmentaja Artimo, Paulus
Yksilökilpailu
Kilpailuluokka Nimi Palkintosijat
Godan Martinez-Abarca, José
Yondan Artimo, Paulus Prossia
Sandan PIhlaja, Tea Kultaa
Rupponen, Pasi
Nidan Häyrinen, Kari
Raurala, Richard
Shodan Lang, Mika
Mudan Pukari, Marko
Raassina, Jere
Joukkuekilpailu
Tehtävä Nimi Palkintosija
Taisho Artimo, Paulus Hopeaa
Chuken Rupponen, Pasi
Chuken Pihlaja, Tea
Senpo Raurala, Richard

2017 - 24th European Iaido Championships - Torino, Italia[5][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen EM-hopeajoukkue palkintojenjaossa 24. iaidon euroopanmestaruuskilpailuissa 5.11.2017 - Tea Pihlaja, Pasi Rupponen, Paulus Artimo ja Richard Raurala
Suomen EM-hopeajoukkue palkintojenjaossa 24. iaidon euroopanmestaruuskilpailuissa 5.11.2017 - Tea Pihlaja, Pasi Rupponen, Paulus Artimo ja Richard Raurala.

24. iaidōn euroopanmestaruuskilpailu järjestettiin Torinossa, Italiassa 3.-5.11.2017. Kilpailuiden isäntänä toimii Italian kendō-liitto (ital. Confederazione Italiana Kendo). Kilpailujen tuomarointia valvoi Japanin kendō-liiton delekaatio Teruo Mitani (hanshi 8.dan), Junichi Kusama (hanshi 8.dan) ja Masato Nakamura (hanshi 8.dan). Suomi sijoittui joukkuekilpailussa ensimmäistä kertaa palkintosijalle Paulus Artimon, Pasi Rupposen, Tea Pihlajan ja Richard Rauralan taistelemalla hopealle. Joukkue kukisti Unkarin, Itävallan, edellisen vuoden voittajan Ruotsin ja Venäjän joukkueet matkalla loppuotteluun, jossa he hävisivät täpärästi Belgialle 2-1.


Kilpailuihin osallistui 212 yksilökilpailijaa ja 21 joukkuetta 24 eri valtiosta. Euroopan kendō-liiton valitsemassa tuomaristossa oli 26 tuomaria, mukaan lukien José Martinez-Abarca Suomesta.

Suomen iaido-maajoukkue 24. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa 2017
Joukkueenjohto
Päävalmentaja Artimo, Paulus
Yksilökilpailu
Kilpailuluokka Nimi Palkintosijat
Yondan Artimo, Paulus
Sandan Pihlaja, Tea
Rupponen, Pasi
Nidan Raurala, Richard
Shodan Linna, Tarja
Mudan Häyrinen, Kari
Lang, Mika
Joukkuekilpailu
Tehtävä Nimi Palkintosija
Taisho Artimo, Paulus Hopeaa
Chuken Rupponen, Pasi
Chuken Pihlaja, Tea
Senpo Raurala, Richard

2016 - 23rd European Iaido Championships - Budapest, Unkari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen maajoukkue 23. iaidon euroopanmestaruuskilpailuissa 2016 Unkarin Budapestissa. Kuvassa vasemmalta: Tarja Linna, Kari Häyrinen, Pasi Rupponen, Paulus Artimo, Richard Raurala, Tea Pihlaja, ja Matti Anttila.
Suomen maajoukkue 23. iaidon euroopanmestaruuskilpailuissa 2016 Unkarin Budapestissa. Kuvassa vasemmalta: Tarja Linna, Kari Häyrinen, Pasi Rupponen, Paulus Artimo, Richard Raurala, Tea Pihlaja, ja Matti Anttila.

23. iaidōn euroopanmestaruuskilpailu järjestettiin Budapestissa, Unkarissa 17.-20.11.2016. Kilpailuiden isäntänä toimii Unkarin kendō-liitto (ital. Confederazione Italiana Kendo). Kilpailujen tuomarointia valvoi Japanin kendō-liiton delekaatio Teruo Mitani (hanshi 8.dan), Hachiro Nakano (hanshi 8.dan) ja Takashiga Yamazaki (hanshi 8.dan). Osallistujia kilpailuissa oli 26 maasta.

Suomen iaido-maajoukkue 23. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa 2016
Joukkueenjohto
Päävalmentaja Artimo, Paulus
Yksilökilpailu
Kilpailuluokka Nimi Palkintosijat
Yondan Artimo, Paulus Fighting Spirit
Sandan Rupponen, Pasi
Nidan Anttila, Matti
PIhlaja, Tea
Shodan Raurala, Richard
Mudan Häyrinen, Kari
Linna, Tarja
Joukkuekilpailu
Tehtävä Nimi Palkintosija
Taisho Artimo, Paulus
Chuken Rupponen, Pasi
Chuken Pihlaja, Tea
Senpo Anttila, Matti

2015 - 22nd European Iaido Championships - Berliini, Saksan liittotasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22. iaidōn euroopanmestaruuskilpailu järjestettiin Berliinissä, Saksassa 23.-25.10.2015. Kilpailujen tuomarointia valvoi Japanin kendō-liiton delekaatio Yamazaki, Kusama ja Azuma. Osallitujia oli 22 eri maasta.

Suomen iaido-maajoukkue 22. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa 2015
Joukkueenjohto
Päävalmentaja Rodriguez, Robert
Valmentaja Martinez-Abarca, José
Yksilökilpailu
Kilpailuluokka Nimi Palkintosijat
Yondan Artimo, Paulus
Uusisalo, Jukka
Nidan PIhlaja, Tea Fighting Spirit
Rupponen, Pasi
Shodan Anttila, Matti Pronssia
Mudan Petterson-Uusisalo, Maria
Yang, Anzhou
Joukkuekilpailu
Tehtävä Nimi Palkintosija
Taisho Uusisalo, Jukka
Chuken Artimo, Paulus
Chuken Rupponen, Pasi
Senpo Pihlaja, Tea

2014 - 22nd European Iaido Championships - Vantaa, Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen edustajat vuoden 2014 iaidon euroopanmestaruuskilpailussa Vantaalla yhdessä ZNKR-delegaation kanssa. Takarivissä vasemmalta: Rodriquez, Martinez-Abarca, Aoki, Uusisalo, Kusama, Sakano, Korhonen, Yang, Snickeri, Salminen. Eturivissä vasemmalta: Artimo, Rupponen, Pihlaja, Anttila.

Suomella oli kunnia isännöidä 21. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuja 30.10.-2.11.2014 Tapahtuma järjestettiin Vantaan Tikkurilassa. Kilpailujen tuomarointia valvoi Japanin kendō-liiton delekaatio, Kusama, Aoki ja Sakano senseit. Tuomaristossa Suomea edusti Raili Salminen.

Suomen iaido-maajoukkue 21. iaidōn euroopanmestaruuskilpailuissa 2014
Joukkueenjohto
Päävalmentaja Rodriguez, Robert
Valmentaja Martinez-Abarca, José
Yksilökilpailu
Kilpailuluokka Nimi Palkintosijat
Godan Martinez-Abarca, José
Yondan Uusisalo, Jukka
Snickeri, Eija
Sandan Artimo, Paulus
Nidan Rupponen, Pasi Hopeaa
Korhonen, Markku
Shodan Pihlaja, Tea Hopeaa
Mudan Anttila, Matti
Yang, Anzhou
Joukkuekilpailu
Tehtävä Nimi Palkintosija
Taisho Uusisalo, Jukka
Chuken Paulus Artimo Fighting Spirit
Chuken Rupponen, Pasi
Senpo Anttila, Matti

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sports museum of Finland, information service & Research Institute for Olympic Sports KIHU 2005 - 2018.: Suomen arvokisasijoitukset kendossa, iaidossa ja jodossa. Menestysseuranta. 2018. Sports museum of Finland, information service & Research Institute for Olympic Sports KIHU 2005 - 2018..
 2. Ελληνική Ομοσπονδία Κέντο Ιάιντο Ναγκινάτα: [www.26eic2019.gr 26. iaidon euroopanmestaruuskilpailujen verkkosivut]
 3. Polski Związek Kendo: 25. iaidon EM-kilpailuiden verkkosivut 2018. Polski Związek Kendo.
 4. Polski Związek Kendo: ZNKR-delegaatio 25. iaidon euroopanmestaruuskilpailuissa 2018. Polski Związek Kendo.
 5. Special4u Siti Web Torino: 24. iaidon euroopanmestaruuskilpailuiden verkkosivu 2017. Confederazione Italiana Kendo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • [ ]

[[Luokka:]] [[Luokka:]]