Turnaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turnaus on kilpailumuoto, joka käydään usean yksilön tai joukkueen välillä. Turnaus voi olla yksivaiheinen tai monivaiheinen, ja se voidaan käydä erilaisia turnausjärjestelmiä noudattaen. Turnaus eroaa sarjasta siten, että turnaus pelataan yleensä lyhyemmän ajan kuluessa ja yleensä samassa paikassa.

Turnauksia järjestetään esimerkiksi jalkapallossa, jääkiekossa, tenniksessä, golfissa, biljardissa, nyrkkeilyssä ja shakissa.

Turnaus voidaan pelata sarja- tai cup-muotoisena, tai näiden kahden yhdistelmänä. Sarjamuotoisessa turnauksessa kaikki kilpailijat saattavat joko olla samassa suuressa lohkossa, tai kilpailijat on jaettu pienempiin lohkoihin. Saman lohkon kilpailijat pelaavat keskenään sarjan, joka ratkaisee kilpailun sellaisenaan, tai jonka jälkeen turnauksen voittaja voidaan selvittää pudotuspeleillä. Cup-turnaus voi olla esimerkiksi kerrasta poikki -muotoinen tai kahdesta häviöstä ulos -muotoinen. Eliminointiturnauksessa pelaajat putoavat turnauksesta yksi kerrallaan. Eliminointiturnausmuotoa käytetään esimerkiksi pokeriturnauksissa.

Sarjamuotoinen turnaus voi olla täyskierrosturnaus tai vajaakierrosturnaus. Täyskierrosturnauksessa kaikki pelaavat vuorollaan kaikkia vastaan. Vajaakierrosturnauksessa kierroksia on vähemmän, eivätkä kaikki kohtaa toisiaan. Yksi esimerkki vajaakierroskilpailun toteutustavasta on sveitsiläinen systeemi, jossa vastakkain asetetaan aina samassa pistemäärässä olevat kilpailijat.

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.