Howie Dorough

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Howie Dorough
Howie Dorough esiintymässä vuonna 2012.
Howie Dorough esiintymässä vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt22. elokuuta 1973 (ikä 50)
Orlando, Florida, Yhdysvallat
Ammatti muusikko, laulunkirjoittaja, näyttelijä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1993–
Tyylilajit pop
Soittimet laulu ja kitara
Yhtyeet Backstreet Boys
Levy-yhtiöt Jive
Aiheesta muualla
howied.net

Howard Dwaine Dorough (s. 22. elokuuta 1973 Orlando, Florida) on yhdysvaltalainen laulaja ja Backstreet Boys -yhtyeen jäsen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howie syntyi Orlandossa, Floridassa. Howien äiti on puertoricolainen Paula Lopes ja isä on irlantilais-amerikkalainen Hoke Dorough.[1] Howie on perheen kuopus ja hänellä on neljä vanhempaa sisarusta: John, Angela, Caroline ja Pollyanna. Vaikka hän on puoliksi latino, ei Howie puhu espanjaa sujuvasti. Asuessaan Orlandossa hän tapasi A.J.:n, jonka hän on tuntenut lähes koko elämänsä ajan.[2]

Howiella on ollut 3-vuotiaasta asti intohimo viihde-bisnekseen. Hän saattoi hypätä isovanhempiensa sängylle laulaen "Baby Face"-kappaletta, samalla soittaen pientä leikkikitaraansa. Kuusivuotiaana Howie osallistui näytelmään Ihmemaa Oz, joka aloitti hänen uransa viihdeteollisuudessa. Teini-ikäsenä hän koe-esiintyi latinolais-poikabändi Menudolle, muttei kuitenkaan saanut paikkaa. Kuuluisuuteen Howie kuitenkin pongahti 1990-luvun lopussa Backstreet Boys -poikabändin jäsenenä. Bändin koe-esiintymisessä Howie käytti silloisen managerinsa suosittelemaa taiteilijanimeä "Tony Donnetti". Tästä syystä Howie oli jäädä bändistä, koska yhtyeen kokoaja, Lou Pearlman oli hukannut Howien puhelinnumeron, eikä löytänyt puhelinluettelosta ketään nimeltä Tony Donnetti. Howie kuitenkin päätti lopulta ottaa itse yhteyttä Pearlmaniin, jonka jälkeen hän päätti hylätä taiteilijanimensä.

Backstreet Boys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howie valittiin jäseneksi Backstreet Boys -poikabändiin, jonka ansiosta hän kohosi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen yhtyeen muiden jäsenten kanssa. Muut yhtyeen jäsenet olivat Howien lapsuudenystävä A.J. McLean, Brian Littrell, Kevin Richardson ja Nick Carter. Ryhmän noustua kuuluisuuteen Howie ja muut sen jäsenet koristivat aikakauslehtien, kuten Tiger Beatin ja 16 Magazinen kansia. Vuonna 1998 Howien sisko, Caroline Dorough-Cochran kuoli lupukseen. Hänen kuolemansa jälkeen Howie perusti The Dorough Lupus Foundation -yhdistyksen, jonka tarkoitus on auttaa kasvattamaan tietoisuutta sairaudesta, antaa rahallista avustusta niille, joilla ei ole rahaa sairauden hoitoon ja kerätä rahaa sairauden tutkimiseen. Yhdistys on kerännyt jo yli puoli miljoonaa dollaria, jotta olisi mahdollista selvittää sairauden aiheuttaja, ja parannus siihen.

Howie erottuu muista Backstreet Boys -jäsenistä korkean falsettiäänensä avulla. Koska hän on äänialaltaan kontratenori, hän yleensä lauloi korkeimmat soinnut kertosäkeistä ja oli tavanomainen valinta balladeihin, missä hän laulaa hidastempoisten kohtien "päälle". Esimerkkejä tästä ovat muun muassa kappaleet I Want It That Way, Drowning, The Answer To Our Life, The Perfect Fan ja Show Me The Meaning Of Being Lonely.

Howie on laulanut "johtavana äänenä" muutamissa Backstreet Boysin kappaleissa, joista huomattavimpia ovat "Spanish Eyes" Millennium-levyltä ja kaksi hänen itse kirjoittamaansa kappaletta. Toinen hänen kirjoittamansa kappale, "What Makes You Different (Makes You Beautiful)" julkaistiin BSB:n Black & Blue (US versio) -albumilla sekä Prinsessapäiväkirjat-elokuvan soundtrackilla. Toinen Howien kirjoittama kappale on "How Did I Fall In Love With You", jonka hän lauloi yhdessä Brian Littrellin kanssa.

Howie on yleensä ryhmän harmonisoija, ja hän usein "tukee" Briania, Nickiä tai A.J.:tä heidän laulaessaan sooloja. Tästä esimerkkejä ovat esimerkiksi kappaleet Incomplete, Larger Than Life, I Still ja Shape Of My Heart. Kuitenkin ryhmän uusimmilla albumeilla, Unbreakable ja This Is Us, on Howie saanut enemmän soolo-osuuksia laulettavaksi, koska Kevin Richardson jätti bändin. Vaikka Howiella ja Kevinillä on täysin erilaiset äänialat, on Howie korvannut useimmat Kevinin osat vanhemmissa kappaleissa yhtyeen live-konserteissa.

Muut projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howie on myös toiminut tuottajana, neuvonantajana, laulajana ja sanoittajana George Nozukalle vuosina 2007 ja 2008. Nozuka olikin Backstreet Boysin lämppärinä Unbreakable Tour -kiertueella, jossa Howie esitti omana soolona kappaleen, "She's Like The Sun". Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä filippiiniläislaulaja Sarah Geronimon kanssa.

Tammikuussa 2009 Howiesta tuli Interscope Recordsin artisti Dan Talevskin manageri. Heinäkuussa 2009 Howie ja Ariel Moore, entinen Clique Girlzin laulaja yhdistivät voimansa luodakseen tyttöbändin. Koe-esiintymiset alkoivat 11. heinäkuuta.

15. marraskuuta 2011 (Japanissa 9. marraskuuta) Howie julkaisi ensimmäisen soololevynsä "Back To Me", jota hän oli työstänyt noin viisi vuotta. Levy sisältää 12 kappaletta, joista suurin osa on Howien itse kirjoittamia. Howie kertoo levyn mukana tulevalla kommenttiraidalla, että sai idean kappaleelle Dominoes ollessaan shoppailemassa Brasiliassa.

Howie on esiintynyt musiikkiuransa ohella myös televisiossa, muun muassa sarjoissa Sabrina, teininoita ja Roswell, sekä elokuvissa Muumio (1999) ja Perhe on paras (1989), jossa hänellä oli pieni osa elokuvan lopussa. Dorough näytteli myös joulupukkia Nickelodeonin animaatiosarjan Seikkailija Dora joulujaksossa "A Gift for Santa".

Kesäkuussa 2008 Howie kannatti Rock Your Religion -yhdistystä, joka auttaa Lupuksen kukistamisessa, The Howie Pendant by Rock Your Religion -riipuksella, jonka tulot lahjoitetaan hänen siskonsa muistoksi perustamalleen The Dorough Lupus Foundation -yhdistykselle.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16. elokuuta 2007 Howie julkisti kihlauksensa pitkäaikaisen tyttöystävänsä Leigh Bonniellon kanssa. Pari tapasi vuoden 2000 lopulla Leighin toimiessa Backstreet Boysin virallisen nettisivun päivittäjänä ja matkustaessa yhdessä Backstreet Boysin kanssa Black & Blue -kiertueella. Howie ja Leigh vihittiin 8. joulukuuta 2007 ja heidän ensimmäinen lapsensa syntyi toukokuussa 2009.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Backstreet Boys

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Show Me What You Got" (Howie Dorough feat. BoA)
  • "I'll Be There For You" (Howie Dorough feat. Sarah Geronimo)
  • "It Still Matters" (The Gospellers feat. Howie)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Netter, Matt (1999). Backstreet Boys * Aaron Carter. New York: Pocket Books, 79. ISBN 0-671-03539-8. 
  2. Netter, Matt (1999). Backstreet Boys * Aaron Carter. New York: Pocket Books, 55. ISBN 0-671-03539-8. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]