Howie Dorough

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Howie Dorough
Howie Dorough esiintymässä vuonna 2012.
Howie Dorough esiintymässä vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt 22. elokuuta 1973 (ikä 46)
Orlando, Florida, Yhdysvallat
Ammatti muusikko, laulunkirjoittaja, näyttelijä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1993–
Tyylilajit pop
Soittimet laulu ja kitara
Yhtyeet Backstreet Boys
Levy-yhtiöt Jive
Aiheesta muualla
howied.net

Howard Dwaine Dorough (s. 22. elokuuta 1973 Orlando, Florida) on yhdysvaltalainen laulaja ja Backstreet Boys -yhtyeen jäsen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howie syntyi Orlandossa, Floridassa, jossa hän tapasi tulevan kaverinsa A.J.:n, jonka hän on tuntenut nykyisin noin 20 vuotta[1]. Howien äiti on puertoricolainen Paula Lopes[2] ja isä on irlantilais-amerikkalainen Hoke Dorough. Howie on perheen kuopus, vanhemmat sisarukset ovat John, Angela, Caroline ja Pollyanna. Vaikka hän onkin puoliksi latino, hän ei puhu sujuvaa espanjaa. 3-vuotiaasta asti Howiella on ollut intohimo viihde-bisnekseen, ja hän saattoikin hypätä isovanhempiensa sängylle laulaen "Baby Face" -kappaletta, samalla soittaen pientä leikkikitaraansa. Kuusivuotiaana Howie osallistui näytelmään Ihmemaa Oz, aloittaen siten uransa viihdeteollisuudessa. Teinivuosinaan hän koe-esiintyi latinolais-poikabändi Menudolle, muttei kuitenkaan saanut paikkaa. Kuuluisuuteen Howie kuitenkin pongahti 1990-luvun lopussa Backstreet Boys -poikabändin jäsenenä. Bändin koe-esiintymisessä Howie käytti silloisen managerinsa suosittelemaa taiteilijanimeä "Tony Donnetti". Tästä syystä Howie oli jäädä bändistä, koska Lou Pearlman ei löytänyt koe-esiintymisien jälkeen kyseistä henkilöä, koska oli hukannut puhelinnumeron ja ei löytänyt luettelosta ketään saman nimistä. Howie kuitenkin päätti itse lopulta ottaa yhteyttä Pearlmaniin, minkä jälkeen hylkäsi taiteilijanimensä.

Backstreet Boys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howie koe-esiintyi Backstreet Boysille, jonka mukana hän kohosi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen ystäviensä, A.J. McLeanin, Brian Littrellin, Kevin Richardsonin ja Nick Carterin kanssa. Ryhmän kivuttua kuuluisuuteen Howie ja muut ryhmän jäsenet koristivat aikakauslehtien, kuten Tiger Beatin ja 16 Magazinen kansia. Vuonna 1998 Howien sisko, Caroline Dorough-Cochran kuoli lupukseen. Hänen kuoltuaan Howie perusti The Dorough Lupus Foundation -yhdistyksen, jonka tarkoitus on auttaa kasvattamaan tietoisuutta sairaudesta, antaa rahallista avustusta niille, joilla ei ole sairauden hoitoihin rahaa ja kerätä rahaa sairauden tutkimiseen. Yhdistys on kerännyt jo yli puoli miljoonaa dollaria, jotta olisi mahdollista selvittää sairauden aiheuttaja, ja parannus siihen.

Howie erottuu muista Backstreet Boys -jäsenistä korkean falsettiäänensä avulla. Koska hän on äänialaltaan kontratenori, hän yleensä laulaa korkeimmat soinnut kertosäkeistä ja hän on tavanomainen valinta balladeihin, missä hän laulaa hidastempoisten kohtien "päälle" (mm. "I Want It That Way", "Drowning", "The Answer To Our Life", "The Perfect Fan", "Show Me The Meaning Of Being Lonely").

Howie on laulanut "johtavana-äänenä" muutamissa Backstreet Boysin kappaleissa, joista huomattavimpia ovat Spanish Eyes Millennium-levyltä ja kaksi hänen itse kirjoittamaansa kappaletta. Niistä "What Makes You Different (Makes You Beautiful)" julkaistiin BSB:n Black & Blue (US versio) -albumilla sekä Prinsessapäiväkirjat-elokuvan soundtrackilla. Toinen Howien kirjoittama kappale on "How Did I Fall In Love With You", jonka hän lauloi yhdessä bändikaverinsa, Brianin kanssa.

Howie on yleensä ryhmän harmonisoija, ja usein hän "tukeekin" Briania, Nickiä tai A.J.:tä heidän laulaessaan sooloja ("Incomplete", "Larger Than Life", "I Still", "Shape Of My Heart"). Kuitenkin uusimmilla albumeilla, Unbreakable ja This Is Us, Howie on saanut enemmän soolo-osuuksia laulettavakseen Kevin Richardsonin jätettyä bändin. Lisäksi Howie on korvannut useimmat Kevinin osat live-konserteissa esitetyissä vanhemmissa kappaleissa, esim. "I Want It That Way",[3] ja "Show Me The Meaning Of Being Lonely", vaikka Howiella ja Kevinillä onkin täysin erilaiset äänialat.

Muut projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howie on myös toiminut tuottajana/neuvonantajana laulaja/sanoittaja George Nozukalle vuosina 2007 ja 2008. Nozuka olikin Backstreet Boysin lämppärinä Unbreakable Tour -kiertueella, jossa Howie esitti omana soolonaan kappaleen, "She's Like The Sun".

Howie on esiintynyt musiikkiuransa ohella myös televisiossa, muun muassa sarjoissa Sabrina, teininoita ja Roswell, sekä elokuvissa Muumio (1999) ja Perhe on paras (1989), jossa hänellä oli pieni osa elokuvan lopussa. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä filippiiniläislaulaja Sarah Geronimon kanssa.

Dorough näytteli Joulupukkia Nickelodeonin animaatiosarjan Seikkailija Dora joulujaksossa "A Gift for Santa".

Kesäkuussa 2008 Howie kannatti Rock Your Religion -yhdistystä, joka auttaa Lupuksen kukistamisessa, The Howie Pendant by Rock Your Religion -riipuksella, jonka tulot lahjoitetaan The Dorough Lupus Foundation -yhdistykselle Howien siskon, Caroline Dorough-Cochranin muistoksi, joka menetti henkensä tälle tuhoavalle sairaudelle.

Tammikuussa 2009 Howiesta tuli YouTube/Interscope-artisti Dan Talevskin manageri.

Heinäkuussa 2009 Howie ja Ariel Moore, entinen Clique Girlzin laulaja yhdistivät voimansa luodakseen tyttöbändin. Koe-esiintymiset alkoivat 11. heinäkuuta.

15. marraskuuta 2011 (9.11. Japanissa) Howie julkaisi ensimmäisen soololevynsä "Back To Me", jota hän on työstänyt viitisen vuotta. Levy sisältää 12 kappaletta, joista suurin osa on Howien käsialaa, esimerkiksi Dominoes, johon Howie sai aiheen ollessaan shoppailemassa Brasiliassa, näin hän kertoo levyn mukana tulevalla kommenttiraidalla.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16. elokuuta 2007 Howie julkisti kihlauksensa pitkäaikaisen tyttöystävänsä Leigh Bonniellon kanssa. Pari tapasi vuoden 2000 lopulla Leighin toimiessa Backstreet Boysin virallisen nettisivun päivittäjänä ja matkustaessa yhdessä Backstreet Boysin kanssa Black & Blue -kiertueella. Howie ja Leigh vihittiin 8. joulukuuta 2007 ja heidän ensimmäinen lapsensa James Hoke Dorough syntyi 6. toukokuuta 2009.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Backstreet Boys

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Show Me What You Got" (Howie Dorough feat. BoA)
  • "I'll Be There For You" (Howie Dorough feat. Sarah Geronimo)
  • "It Still Matters" (The Gospellers feat. Howie)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Netter, Matt (1999). Backstreet Boys * Aaron Carter. New York: Pocket Books, 55. ISBN 0-671-03539-8. 
  2. Netter, Matt (1999). Backstreet Boys * Aaron Carter. New York: Pocket Books, 79. ISBN 0-671-03539-8. 
  3. YouTube - Backstreet Boys I Want It That Way Live Japan

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]