Muumio (vuoden 1999 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muumio
The Mummy
Ohjaaja Stephen Sommers
Käsikirjoittaja Stephen Sommers
Tuottaja Sean Daniel
James Jacks
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja Adrian Biddle
Leikkaaja Bob Ducsay
Pääosat Brendan Fraser
Rachel Weisz
John Hannah
Arnold Vosloo
Jonathan Hyde
Kevin J. O’Connor
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Universal Studios
Netflix
Ivi.ru
Microsoft Store
Ensi-ilta Yhdysvallat 7. toukokuuta 1999
Suomi 16. heinäkuuta 1999
Kesto 125 min
Alkuperäiskieli englanti
arabia
muinainen egypti
Budjetti 80 miljoonaa USD[1]
Tuotto 415 933 406 USD[1]
Seuraaja Muumion paluu
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Muumio (engl. The Mummy) on vuonna 1999 ensi-iltansa saanut Stephen Sommersin ohjaama yhdysvaltalainen seikkailuelokuva, jonka pääosissa näyttelivät Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo, Jonathan Hyde ja Kevin J. O’Connor. Elokuva on uudelleenfilmatisointi vuoden 1932 elokuvasta, jonka pääosaa näytteli Boris Karloff. Elokuvassa seikkailija Rick O’Connell matkustaa kuolleiden kaupunkiin Hamunaptraan arkeologi Evie Carnahanin ja tämän veljen Jonathanin kanssa. He herättävät vahingossa ylipappi Imhotepin muumion ja vapauttavat tämän kirouksen.

Kuvaukset alkoivat Marokossa toukokuussa 1998 ja kestivät 17 viikkoa. Industrial Light & Magic vastasi elokuvan visuaalisista efekteistä ja Jerry Goldsmith sävelsi elokuvan musiikin.

Muumio sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 7. toukokuuta 1999 ja Suomessa 16. heinäkuuta 1999. Elokuva tuotti 416 miljoonaa dollaria ja menestymisensä johdosta sille toteutettiin jatko-osat Muumion paluu (2001) ja Muumio: Lohikäärmekeisarin hauta (2008) sekä spin-off -elokuva Skorpionikuningas (2002).

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alussa vuonna 1290 eaa. pääpappi Imhotep ja faaraon rakastajatar Anck-su-namun tappavat faarao Seti I:n. Anck-su-namun tekee itsemurhan, ja Imhotepin on tarkoitus herättää hänet kuolleista. Imhotepin aikomus kuitenkin paljastuu, ja hänet haudataan ikuiseen elämään kirottuna lukitussa sarkofagissa lihaa syövien skarabee-kuoriaisten kanssa kuolleiden kaupunkiin Hamunaptraan.

3 000 vuotta myöhemmin vuonna 1923 käydään samaisessa kaupungissa veristä kamppailua, jossa Ranskan muukalaislegioona ja Medjait (kaupungin vartijat) taistelevat. Ainoat legioonalaiset, jotka pelastuvat ovat yhdysvaltalainen Rick O’Connell ja pelkurimainen Benny Gabor. Kolme vuotta myöhemmin kauniin kirjastonhoitajan Evelynin veli, Jonathan, löytää Kuolleiden kirjan avaimen ja löytää avaimen sisältä kartan. Jonathan ei ole varma kartan kaupungista, mutta Evelyn yhdistää sen kadonneeseen Hamunaptran kaupunkiin. Evelyn ja hänen veljensä pelastavat kadonneen kaupungin sijainnin tietävän entisen muukalaislegioonan sotilaan Rick O’Connellin hirttäjäisistään. Evelyn kiistelee ennen Rickin pelastamista vankilanjohtajan kanssa hänen vapaudestaan, mutta pian vankilanjohtaja uskoo Evelyniä ja päästää Rick O’Connellin hirrestä. Kuitenkin neljäsosa saaliista pitää luovuttaa vankilanjohtajalle. Pian he ovat matkalla laivalla. He tapaavat siellä joukon amerikkalaisia, jotka yrittävät myös löytää kadonnutta kaupunkia. Heidän oppaanaan on Benny Gabor. Matkaa hidastavat jokirosvot, jotka yrittävät saada Hamunaptran kartan ja avaimen, jolla elokuvan edetessä on suuri merkitys.

Perillä kadonneessa kaupungissa he aloittavat kaivaukset. Amerikkalaiset yrittävät Anubisin patsaan juurelta ja Carnahanit O’Connellin ja vankilanjohtajan kanssa sen alapuolelta.

Amerikkalaiset löytävät kirotun arkun ja saavat kirouksen päällensä. Arkusta löytyy Kuolleiden kirja, jonka Evelyn varastaa amerikkalaisilta. Evelyn herättää vahingossa ylipappi Imhotepin henkiin lukemalla kirjaa.

Herätessään Imhotep tuo mukanaan Egyptin kymmenen vitsausta. O’Connell yrittää tappaa Imhotepin, mutta ei onnistu, sillä Imhotep on kuolematon. He palaavat Kairoon. Imhotep seuraa heitä sinne, apurinaan Beni. Imhotep haluaa Kuolleiden kirjan ja Evelynin herättääkseen Anck-su-namun henkiin. Evelyn keksii keinon tappaa Imhotep. Tarvitaan vain Kultainen kirja, joka löytyy Horuksen patsaan alta.

Jonkin ajan kuluttua Imhotep sopii Evelynin, Rickin, Jonathanin, Ardethin ja kirjastonhoitajan kanssa, että mikäli hän saa Evelynin, hän säästää muut. Imhotep kuitenkin pettää lupauksensa, nappaa Evelynin ja yrittää tappaa muut. Rick, Jonathan ja Ardeth lähtevät Imhotepin perään Hamunaptraan. He löytävät faaraon aarteen, mutta Imhotepin papit hyökkäävät heidän kimppuunsa. Lopulta he löytävät Horuksen patsaan ja kirjan. He selviytyvät juuri ja juuri, kun Jonathan onnistuu lukemaan Kultaisen kirjan alun. Papit kääntyvät Imhotepiä vastaan ja tämä muuttuu kuolevaiseksi. Lopulta O’Connell surmaa hänet. Rick, Evelyn ja Jonathan pakenevat tuhoutuvasta kaupungista, ja Hamunaptra tuhoutuu lopullisesti.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Brendan Fraser   Richard ”Rick” O’Connell  
 Rachel Weisz   Evelyn ”Evy” Carnahan  
 John Hannah   Jonathan Carnahan  
 Arnold Vosloo   Ylipappi Imhotep / Muumio  
 Jonathan Hyde   Dr. Allen Chamberlain  
 Kevin J. O’Connor   Beni Gabor  
 Oded Fehr   Ardeth Bay  
 Erick Avari   Dr. Terence Bey  
 Bernard Fox   Kapteeni Winston Havelock  
 Stephen Dunham   Isaac Henderson  
 Corey Johnson   David Daniels  
 Tuc Watkins   Bernard Burns  
 Omid Djalili   Warden Gad Hassan  
 Aharon Ipalé   Faarao Seti I  
 Patricia Velásquez   Anck-su-namun  
  1. a b The Mummy (1999) Box Office Mojo. Viitattu 14.7.2015. (englanniksi)