Hormonaalinen säätelyjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hormonaalinen säätelyjärjestelmä ohjaa ihmisen elimistön biologisia rytmejä, kuten uni- ja valvetilan vuorottelua. Siihen kuuluvat ihmisellä muuta hormonieritystä ohjaavat hypotalamus ja aivolisäke. Monet rytmeistä ovat sisäsyntyisiä eli endogeenisia, kehon itsensä tahdistamia. Usein niihin liittyy myös ympäristöstä tulevia eli eksogeenisia vaikutuksia.

Ihmisen sisäsyntyisesti tahdistettuja rytmejä ovat naisten kuukautiskierto sekä unen ja valvetilan vuorottelu eli vuorokausirytmi. Vuorokausirytmi vaikuttaa vireystilaan. Ihmisen niin sanottu biologinen kello säätelee vuorokausirytmiä. Biologinen kello on paikannettu limbisen järjestelmän hypotalamukseen. Esimerkiksi valoisuuden vähentyessä hypotalamukseen kytkeytyvä käpyrauhanen alkaa erittää nukahtamista edistävää melatoniinia.

Hormonaalinen säätelyjärjestelmä vaikuttaa myös muistiin ja tunteisiin. Hippokampukseen kytkeytyneellä mantelitumakkeella on keskeinen merkitys emotionaalisesti värittyneiden asioiden muistamisessa. Sen aktivoivat voimakkaiden tunnetilojen yhteydessä erittyvät hormonit, kuten adrenaliini ja kortisoli.

Hormonaalinen säätelyjärjestelmä säätelee nimensä mukaisesti hormonien tuotantoa. Hormonit vaikuttavat monella tapaa ihmisen toimintaan. Esimerkiksi seksuaaliset halut ovat peräisin testosteronin ja estrogeenin pitoisuuksien vaihteluista. Myös ympäristön ärsykkeiden aikaansaama stressireaktio pohjautuu hormonien erittymiseen.