Hormeesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kohtuullinen kemikaaliannos voi synnyttää eliössä päinvastaisen vaikutuksen kuin erittäin alhainen tai erittäin korkea annos (dose).

Hormeesi (alun perin kreikasta hórmesis “nopea liike, innokkuus”) kuvaa elimistöä stressaaville tekijöille kuten kemikaaleille, säteilyille, urheilulle yms altistumisen biologisia vaikutuksia. Hormeesiteorian mukaan stressaavien tekijöiden vaikutus elimistöön ei ole suorassa suhteessa annokseen, vaan ne voivat vaikuttaa kohtuullisina altistuksina päinvastaisesti kuin erittäin suurilla tai erittäin pienillä altistuksilla.

Hormeesiteoria on kiistanalainen yleisenä myrkyllisten aineiden tai säteilyn annosvasteen kuvaajana. Sitä on puoltanut erityisesti amerikkalainen tutkija Edward Calabrese.[1] Calabresen ajatus on, että pienillä annoksilla elimistön puolustusmekanismit käynnistyvät jo, ennen kuin kemikaalista tai säteilystä on haittaa, ja tämä puolustautuminen on itse asiassa hyödyksi. Esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden ja lääkkeiden osalta ilmiö onkin kiistaton: jollakin annostasolla ne ovat yksilölle hyödyllisiä, liian suurina annoksina haitallisia ja myrkyllisiä. Tällöin hyödyt ja haitat kohdistuvat usein, mutta eivät aina, eri kohteeseen.

Tähän liittyy myös mithridatismi, jossa mahdollisen myrkyn siedon saavuttamiseksi otetaan vapaaehtoisesti pieniä annoksia myrkkyä. Kuningas Mithridates VI:n ajatus välttää myrkytetyksi tuleminen "harjoittamalla" elimistöään siihen ei toimi esimerkiksi arsenikin suhteen, joka kertyy elimistöön ja aiheuttaa kroonisen myrkytyksen.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Calabrese EJ, Blain R, The occurrence of hormetic dose-responses in the toxicological literature, the hormesis database: an overview. Toxicol. Appl. Pharmacol. 2005:202:289-301.
  2. Komulainen H, Metallit ja metalloidit, kirjassa Koulu M, Mervaala E, Tuomisto J, Farmakologia ja toksikologia, 8. p., ss. 1153-1166. Kustannus Oy Medicina, Kuopio 2012. ISBN 978-951-97316-4-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]