Honkanen (Kempele)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Honkasen lasten- ja nuortentalo elokuussa 2015.

Honkanen on asuinalue Kempeleen kunnassa Ylikylän suuralueella, kauppakeskus Zeppelinin sekä Nelostien läheisyydessä, noin kaksi kilometriä itään keskustaajamasta, ja noin 12 kilometriä etelään Oulusta. Alueen rakennukset koostuvat suurimmaksi osaksi rivi- ja omakotitaloista. Viime vuosina alueelle on rakennettu myös kerrostaloja. Alue rajoittuu pohjoisessa Kokkokankaaseen ja etelässä Haapamaahan.

Alueen tärkeimmät liikenneväylät ovat valtatie 4, Kokkokankaantie sekä Tyrnävän Murtoon ja Ängeslevään johtava paikallistie 18637. Julkista liikennettä hoitaa Koiviston Auto -yhtymään kuuluva oululainen Koskilinjat.

Alueen palveluihin kuuluvat muun muassa vuonna 1997 avattu virkistysuimala Zimmari, grillikioski ja päiväkoti. Honkasessa toimi aiemmin vuonna 1981 rakennettu Honkasen lasten- ja nuortentalo eli paikkakuntalaisten kutsuma "Monari".[1][2][3] Monitoimitalon yhteydessä sijaitseva hammashoitola suljettiin heinäkuussa 2012. Hammashoitola siirtyi Ylikylän yhtenäiskoulun yhteyteen, jossa se avattiin elokuussa 2012.[4] Lasten- ja nuortentalon toiminta lopetettiin kesäkuussa 2016, jonka jälkeen käyttöikänsä päähän tullut rakennus purettiin.[5]

Monitoimitalossa toimi vuoteen 1996 asti myös Honkasen sivukirjasto, joka suljettiin kun Kempeleen pääkirjasto siirtyi kokonaan koulukeskuksen tiloista kauppakeskus Zeppeliniin.[6] Honkasessa on toiminut myös oma posti sekä päivittäistavarakauppoja, jotka sittemmin lakkautettiin kauppakeskus Zeppelinin palvelujen läheisyyden takia.

Honkasessa sijaitsee myös Zemppi Areena sekä hiihtokeskus Köykkyri, joka on Pohjois-Suomen pienimpiä hiihtokeskuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Honkasen päiväkoti Kempeleen kunta.
  2. Honkasen lasten- ja nuortentalo Kempeleen kunta.
  3. Paakki, Timo: Lakeuden äärellä, kaupungin naapurina, s. s. 37. Oulu: Kempeleen kunta, 2008. ISBN 978-952-67120-0-0. Julkaisun verkkoversio.
  4. Suun terveydenhuolto Kempeleen kunta. Viitattu 9.7.2012.
  5. Rättilä, Markku: Honkasen monari kiinni kesäkuussa. Kaleva, 1.5.2016.
  6. Historia Ylikylän Yhtenäiskoulu, Kempele. Viitattu 7.4.2013.