Ylikylä (Kempele)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuonna 1992 avattu Kauppakeskus Zeppelin sijaitsee Ylikylässä.
Ylikylän koulun 1990-luvulla valmistunut uusi puoli.

Ylikylä on Kempeleen kunnassa sijaitseva osa-alue. Ylikylä on kokonaisuudessaan kunnan kahtia jakaantuneen keskustan toinen puolisko, joka sijaitsee Valtatie 4:n itäpuolella noin kaksi kilometriä Kempeleen keskustaajamasta eli niin sanotusta vanhasta keskustasta. Ylikylä on sekä perinteistä maanviljelysmaisemaa että uudempaa taajama-asutusta.

Osa-alueeseen lukeutuvat Haapamaan, Honkasen, Kokkokankaan, Linnakankaan, Metsärinteen ja Ylikylän asuinalueet sekä osa Ketolanperän kylää. Ylikylässä sijaitsee myös vuonna 1992 avattu Kauppakeskus Zeppelin, joka oli valmistuessaan yksi Suomen ensimmäisistä kauppakeskuksista.[1]

Alueen yksi merkittävimmistä tieyhteyksistä on Ristisuon kiertoliittymästä alkava Tyrnävän Murron kylään johtava Ketolanperäntie.

Ylikylässä sijaitsee myös alkujaan kansakouluna vuonna 1908 aloittanut Ylikylän koulu, joka on tullut tunnetuksi muun muassa voimakkaasta painotuksesta musiikkiin.[2]

Asuinalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haapamaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haapamaan asuinaluetta Pekurintien, Haapamaantien ja Marjatien risteyksestä katsottuna.

Haapamaa sijaitsee neljä kilometriä keskustaajamasta kaakkoon päin. Aluetta alettiin rakentamaan 1980-luvun puolivälin jälkeen.[3] Alueen rakennuskanta koostuu pääosin omakoti- ja rivitaloista. Alueella on myös jonkin verran maataloutta. Alue rajoittuu Honkaseen, Ketolanperään ja Metsärinteeseen.

Honkanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1981 valmistunut Honkasen lasten- ja nuortentalo eli kempeleläisten kutsuma "Monari". Käyttöikänsä päähän tullut rakennus purettiin vuonna 2016.

Honkanen sijaitsee kauppakeskus Zeppelinin ja valtatien 4 läheisyydessä, noin kaksi kilometriä itään keskustaajamasta. Aluetta alettiin rakentamaan 1970-luvulla.[4] Alueen länsiosa on tiivistä taajama-aluetta, jossa pääosin uutta rakennuskantaa.[5] Vanhempi rakennuskanta koostuu omakoti- ja rivitaloista, mutta viime vuosina alueelle on rakennettu myös muutamia kerrostaloja. Honkanen rajoittuu pohjoisessa Kokkokankaaseen ja etelässä Haapamaahan.

Honkasessa sijaitsevat muun muassa vuonna 1997 avattu virkistysuimala Zimmari, Pohjoismaiden suurin leikkimaaketjun Leos Leikkimaan leikkihuvipuisto, vuonna 2017 avattu Zemppi Areena ja hiihtokeskus Köykkyri, joka on Pohjois-Suomen pienimpiä hiihtokeskuksia[6]. Honkasessa sijaitsi aiemmin vuonna 1981 rakennettu Honkasen lasten- ja nuortentalo eli paikkakuntalaisten kutsuma "Monari".[7] Monitoimitalon yhteydessä sijaitseva hammashoitola suljettiin heinäkuussa 2012. Hammashoitola siirtyi Ylikylän koulun yhteyteen, jossa se avattiin elokuussa 2012.[8] Lasten- ja nuortentalon toiminta lopetettiin kesäkuussa 2016, jonka jälkeen käyttöikänsä päähän tullut rakennus purettiin.[9] Monitoimitalossa toimi vuoteen 1996 asti myös Honkasen sivukirjasto, joka suljettiin kun Kempeleen pääkirjasto siirtyi kokonaan koulukeskuksen tiloista kauppakeskus Zeppeliniin.[10] Honkasessa on toiminut myös oma posti sekä muutamia päivittäistavarakauppoja, jotka sittemmin lakkautettiin kauppakeskus Zeppelinin palvelujen läheisyyden takia.

Kokkokangas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omatekoinen, epävirallinen siileistä varoittava liikennemerkki Siilikuja-nimisellä tiellä Kokkokankaalla.
Kokkokankaan seurakuntakeskus.

Kokkokangas sijaitsee noin kolme kilometriä keskustaajamasta itään. Sen maaperä on suurimmaksi osaksi hiekkakangasta. Alueen rakennuskanta on omakoti-, rivi- ja luhtitaloja. Alueen rakentaminen aloitettiin 1990-luvulla, ja se on nykyisin lähes täyteen rakennettu. Alue jakaantuu neljään pääosaan: Kokkorinteeseen, Kuunsiltaan, Kokkokaartoon, ja Tiilimestarinrinteeseen. Niitä erottavat luonnontilaiset puistikkoalueet. Alue rajoittuu pohjoisessa Linnakankaaseen, etelässä Honkaseen ja lännessä Valtatie 4:ään.

Kokkokankaan palveluihin lukeutuvat muun muassa päiväkoti ja K-Market -ketjun päivittäistavarakauppa.[11][12] Kokkokankaalla sijaitsee myös kunnan seurakuntakeskus.[13] Seurakuntakeskuksen läheisyydessä sijaitsee Kempeleen uusi hautausmaa, joka otettiin käyttöön huhtikuussa 2015.[14]

Linnakangas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnakangastalo juuri valmistuneena.

Linnakangas sijaitsee Kokkokankaan asuinalueen pohjoispuolella lähellä Oulun kaupungin rajaa. Alue sijaitsee neljä kilometrin päässä keskustaajamasta valtatie 4:n lähettyvillä. Yksi alueen merkittävimmistä liikenneväylistä on paikallistie Kokkokankaantie.

Alueen rakennuskanta koostuu omakoti-, rivi- ja luhtitaloista. Linnakankaalla sijaitsee vuonna 2008 valmistunut Linnakangastalo, jossa toimii muun muassa Linnakankaan koulu ja Linnakankaan lähikirjasto. Sen läheisyydessä on myös urheilu- ja virkistysalue. Linnakankaalla sijaitsee myös Linnalampi-niminen lampi. Lammen vieressä on valaistu lasten leikkikenttä. Linnakankaalla sijaitsevalle Linnakallion vanhalle louhosalueelle ollaan suunnittelemassa tulevaisuudessa suurta matkailualuetta.[15] Linnakankaalla toimii Sale-kauppaketjun lähikauppa.[16]

Linnakankaalta on tieyhteys Juurussuolle ja Oulun Metsokankaalle.

Metsärinne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsärinteen asuinaluetta on 2010-luvulla alettu laajentaa. Näkymä Hovimetsäntien ja Metsärinteentien risteyksestä.

Metsärinne sijaitsee noin viisi kilometriä kunnan keskustaajamasta kaakkoon Ketolanperälle päin. Alueen rakentaminen aloitettiin 1980- ja 1990-luvun vaihteessa. Alueen rakennuskanta koostuu omakoti-, rivi- ja luhtitaloista. Metsärinteen maaperä on hiekkapohjaista mäntykangasta. 2010-luvulla aluetta on alettu laajentaa.[17] Alueelta lähtee huonokuntoinen metsätie Mourunginjärvelle, jota tosin ei suositella ajoreittinä sen huonokuntoisuuden vuoksi.

Ylikylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylikylän (asuin)alue sijaitsee kunnan keskustaajamasta kaakkoon. Alueella on perinteistä maanviljelysmaisemaa että uudempaa taajama-asutusta. Ylikylän alueen halki kulkee Ketolanperäntie.[18]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Zep­pe­lin juhlii 20-vuo­tis­synt­tä­rei­tä - katso nos­tal­gi­set kuvat kaleva.fi. 28.3.2012. Viitattu 22.10.2020.
 2. Historia Ylikylän koulu. Viitattu 22.10.2020.
 3. Paakki s. 10
 4. Paakki s. 9
 5. Paakki s. 106
 6. Ursin, Elina: Köyk­ky­ri on la­keu­den mah­ta­vin las­ket­te­lu­rin­ne Kaleva. 10.1.2009. Viitattu 22.10.2020.
 7. Paakki s. 37
 8. Suun terveydenhuolto Kempeleen kunta. Viitattu 22.10.2020.
 9. Rättilä, Markku: Honkasen monari kiinni kesäkuussa. Kaleva, 1.5.2016.
 10. Historia Ylikylän Yhtenäiskoulu, Kempele. Viitattu 7.4.2013.
 11. Kokkokankaan päiväkoti Kempeleen kunta. Viitattu 22.10.2020.
 12. K-Market Kokkokangas K-Ruoka.fi. Viitattu 22.10.2010.
 13. Kokkokankaan seurakuntakeskus Kempeleen seurakunta. Viitattu 22.10.2020.
 14. Hautausmaat Kempeleen seurakunta. Viitattu 22.10.2010.
 15. Jättimäinen aktiviteettialue Kempeleeseen Oulun kaupunki. Viitattu 12.8.2015.
 16. Sale Linnakangas S-kanava.fi. Viitattu 9.7.2021.
 17. Metsärinne liittyi MeidänLämpö-verkostoon. Valokaari, 3/2012, s. 5. Oulun Seudun Sähkö. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 22.10.2020.
 18. Paaki s. 107