Histamiini-intoleranssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Histamiini-intoleranssi on teoriassa tila, jossa mahasuolikanavassa ei synny riittävästi histamiinia pilkkovaa diamiinioksidaasi-nimistä entsyymiä (DAO). Histamiini-intoleranssin oireet ilmenevät tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen yhteydessä. Pienikin määrä histamiinipitoista punaviiniä tai voimakasta juustoa voi aiheuttaa päänsärkyä, kasvojen punoitusta tai nenän tukkoisuutta.

Histamiini aiheuttaa samoja oireita kuin allergiat. Histamiini-intoleranssia on pidetty absurdina käsitteenä sen vuoksi, että histamiini on elimistön itsensä tuottama normaali välittäjäaine.[1]

Esiintyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erään arvion mukaan viidenneksellä histamiiniallergikoista ja atoopikoista esiintyy normaalia vähemmän diamiinioksidaasia[2]. Histamiini-intoleranssin olemassaolosta on saatu kuitenkin vain vähän tutkimusnäyttöä[3].

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimpiä oireita ovat ihoreaktiot, kuten punoitus ja kutina tai päänsärky, vatsavaivat ja pahoinvointi. Vaikeimpia oireita ovat hengenahdistus, sydämentykytys tai madaltunut verenpaine. Histamiini-intoleranssin oireet alkavat muutaman minuutin tai jopa tuntien kuluttua histamiinipitoisen ravinnon nauttimisen jälkeen. Oireiden vakavuus riippuu nautitun histamiinin kokonaismäärästä. Histamiinia voi myös kertyä elimistöön päivän mittaan yhdestä tai useammasta eri ruoka-aineesta.

Histamiini-intolerantti saa oireita, satunnaisesti tai aina, tiettyjen ruokien ja/tai juomien nauttimisesta. Vaikka oireet ovat usein samankaltaisia kuin allergiassa, kyse ei ole IgE-välitteisestä reaktiosta. Histamiini-intoleransissa oireet aiheutuvat kyseisen ruoka-aineen korkeasta histamiinipitoisuudesta. Suoraa testiä histamiiniherkkyyteen ei Suomessa oleselvennä.

Histamiini ruoka-aineissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Histamiinia esiintyy vaihtelevia määriä eri ruoka-aineissa. Histamiinia esiintyy hyvin monissa tavallisissa ruuissa ja juomissa. Histamiinin määrä lisääntyy ruoan kypsyttämisen ja prosessoinnin tuloksena.

Histamiiniherkälle ongelmallisia ruoka-aineita:

Histamiini-intoleranssin hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Histamiini-intoleranssia voidaan hoitaa histamiinirajoitteisella ruokavaliolla. Rajoituksen aikana vältetään runsaasti histamiinia sisältäviä ruoka-aineita sekä histamiinia elimistöstä vapauttavia ruoka-aineita. Lisäksi apuna voidaan hyödyntää diamiinioksidaasi-entsyymiä. [4] Diamiinioksidaasia saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista kapseleina, joita voi ottaa yhtä aikaa histamiinipitoisen ruuan kanssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anna Hannuksela-Svahn: Histamiini-intoleranssi ("histamiiniallergia) Duodecim – Terveyskirjasto. 24.9.2013. Web Archive. Arkistoitu 16.2.2018. Viitattu 16.2.2018.
  2. Histamiini-intoleranssi ja pseudoallergia - onko niitä? www.duodecimlehti.fi. Viitattu 24.11.2022.
  3. Histamiini-intoleranssi ja pseudoallergia - onko niitä? www.duodecimlehti.fi. Viitattu 24.11.2022.
  4. Histamiini-intoleranssi – mistä on kyse ja kuinka hoitaa sitä ruokavaliolla? Ravitsemustalo. 31.7.2019. Viitattu 22.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]