Hilkka Silvekoski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hilkka Ilona Silvekoski (24. tammikuuta 1913 Viipuri18. maaliskuuta 1972) oli suomalainen taiteilija, taidegraafikko ja lastenkirjojen kuvittaja. Hänen isänsä oli maanmittausinsinööri Jaakko Verneri Silvekoski ja äitinsä Hanna o.s. Korhonen.

Silvekoski tunnetaan herkistä, keveistä naishahmoista ja lapsista. Monissa teoksissa näkyy myös metsän, kukkien ja ihmisten välinen yhteys. Hänen töissään on myös piirustuksellista herkkyyttä ja kepeyttä. Silvekosken taidegrafiikalle on ominaista mustan värin käyttö, sävyvastakohtien jyrkkyys ja viivan karkeus. Hän teki puupiirroksia, litografioita ja metalligrafiikkaa. Silvekoski opiskeli Aukusti Tuhkan taidegrafiikan kurssilla 1950-1951. Lisäksi hän on kuvittanut Yrjö Hämäläisen kirjan Kettu Repolaisen teatteri.

Silvekoski syntyi Viipurissa, josta hänen tiensä johti karjalaisevakkona Lahteen. Silvekoski debytoi Hämeenlinnassa vuonna 1948 ja piti näyttelyn myös Helsingissä 1949. Hän kuoli liikenneonnettomuudessa saamiinsa vammoihinsa 1972.

Silvekoski osallistui Nuorten näyttelyihin, lukuisiin Suomen Taiteilijaseuran ja Taidegraafikoiden ja SKjL:n näyttelyihin. Yksityisnäyttelyitä hänellä oli Lahdessa ja Tampereella. Ulkomailla hän osallistui näyttelyihin mm. Ålesundissa, Weimarissa, Tukholmassa, Moskovassa, Rostockissa ja Oslossa.

Lahden taidemuseossa on Hilkka Silvekoski -kokoelma, joka käsittää 216 teosta Silvekosken grafiikkaa ja piirustuksia vuosilta 1950-1971. Suomen taidegraafikoiden kokoelmassa häneltä on n. 30 teosta vuosilta 1950–1970. Ulkomailla hänen teoksiaan on Tukholman kansallismuseossa sekä Ålesundin, Rostockin, Dresdenin kaupunkien ja Dresdenin Künstlerkalenderin kokoelmissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.