Herbert Blomstedt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Blomstedt Leipzigin Gewandhausissa, 2015.

Herbert Blomstedt (s. 11. heinäkuuta 1927 Springfield, Massachusetts, Yhdysvallat) on yhdysvaltalaissyntyinen ruotsalainen kapellimestari. Hänen vanhempansa olivat Ruotsista, ja perhe muutti takaisin sinne Herbertin ollessa parin vuoden ikäinen. Lapsuudessaan Blomstedt asui viisi vuotta myös Suomessa Kauniaisissa, Helsingissä ja Turussa.

Blomstedt opiskeli Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa ja Uppsalan yliopistossa. Myöhemmin hän opiskeli nykymusiikkia Darmstadtissa, barokkimusiikkia Paul Sacherin johdolla sekä orkesterinjohtoa Yhdysvalloissa.

Blomstedt tunnetaan ennen kaikkea saksalaisen, itävaltalaisen ja pohjoismaalaisen musiikin tulkinnoistaan: näitä ovat olleet muun muassa Ludwig van Beethovenin, Felix Mendelssohn-Bartholdyn, Franz Schubertin, Anton Brucknerin, Richard Straussin, Edvard Griegin, Jean Sibeliuksen ja Carl Nielsenin teokset.

Blomstedt on toiminut ylikapellimestarina Oslon filharmoniselle orkesterille 1962–1968, Tanskan kansalliselle sinfoniaorkesterille 1967–1977, Sächsische Staatskapelle Dresdenille 1975–1985, Ruotsin radion sinfoniaorkesterille 1977–1982, San Franciscon sinfoniaorkesterille 1985–1995, Pohjois-Saksan radion sinfoniaorkesterille 1996–1998 sekä Leipzigin Gewandhausorkesterille 1998–2005.

Blomstedt on adventisti, minkä Vesa Sirén ottaa esille konserttiarviossaan, joka käsittelee Blomstedtin johtamaa Sibelius- ja Beethoven-konserttia Helsingissä huhtikuussa 2017. Sirén toteaa, että Blomstedtin uskonnollinen tausta vaikutti siihen, kuinka tämä johti Sibeliuksen neljättä sinfoniaa: Kun sen on tulkittu lähteneen Sibeliuksen käsistä traagisena, Blomstedt ei tulkinnassaan eikä ohjelmalehtisessäkään löydä teoksesta pessimismiä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sirén, Vesa: Miten uskonto vaikuttaa johtamiseen?. Helsingin Sanomat, 14.4.2017, s. B8. Sanoma Osakeyhtiö.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]