Henry Hedman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Henry Matti Vihtori Hedman (s. 8. maaliskuuta 1952) on suomalainen romanikulttuurin edistäjä ja kouluttaja, jolle myönnettiin opetusneuvoksen arvonimi vuonna 2017. Koulutukseltaan hän on merkonomi ja teologian maisteri.[1]

Hedman on edistänyt romanikielen asemaa Suomessa yliopisto-opettajana, kääntäjänä (mm. Katekismos) ja oppikirjojen laatijana; hän työskenteli Kotimaisten kielten keskuksen tutkijana 2002–2011. Hän on myös osallistunut useisiin opetushallituksen ja sosiaali- ja terveysministeriön lautakuntiin ja työryhmiin, jotka ovat käsitelleet romaniasioita.[1]

Hedmanin opettajanura alkoi Ruotsissa, jossa hän asui vuosina 1978–1980. Palattuaan Suomeen hän työskenteli aluksi opettajana Keravan, Riihimäen ja Hämeenlinnan vankilassa. Lisäksi Hedman on esiintynyt evankelistana ja muusikkona.[1]. Hedman toimi Ulkoministeriön virkamiehenä Varsovassa, ETYJin Contact Point for Roma and Sinti osastossa vuosina 1999-2000 yhdessä Nicolae Gheorghen kanssa. Hedman on toiminut yliopisto-opettajana vuodesta 2012-2020. Hän toimii Helsingin yliopiston vierailevana tutkijana tehden väitöskirjaa[2].

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sar me sikjavaa romanes: Romanikielen kielioppiopas. Opetushallitus 1996.
  • Suomi–romani-sanakirja: Suomen romanikielen nykyajan sanastoa. Helsingin yliopisto 2016.
  • Suomen romanikieli: Kenttäselvitys romanikielen asemasta, kielitaidosta ja kieliasenteista Suomessa. Helsingin yliopisto 2017.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ollikainen, Tapio: Opetusneuvos Henry Hedman haluaa pitää Suomen romanikielen hengissä. Yliopisto, 2017, nro 8, s. 26–31. Helsingin yliopisto.
  2. https://researchportal.helsinki.fi/fi/persons/henry-hedman/publications/