HelMet-kirjasto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
HelMet-kirjasto
HelMet-kirjaston logo
HelMet-kirjaston logo
Sijainti Helsingin seutu
Perustettu 1976
Kokoelman koko 3,4 miljoonaa teosta
63 kirjastoa
kuusi kirjastoautoa
yksi lehtisali[1]
Lainauksia vuodessa yli 17 miljoonaa[1]
Asiakkaita käyntien määrä vuodessa n. 17 miljoonaa, joista verkkokäynnit 5 miljoonaa[1]
Johtaja

Espoo: Jaana Tyrni
Helsinki: Tuula Haavisto
Kauniainen: Piritta Numminen

Vantaa: Mikko Vainio
Työntekijöitä 900 työntekijää[1]
Kotisivut
Pasilan kirjavarasto.

HelMet-kirjasto (engl. Helsinki Metropolitan Area Libraries) on pääkaupunkiseudun kirjastoverkosto eli kirjastokimppa, joka koostuu Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastoista. Yhteiset käyttösäännöt ja kirjastojärjestelmä mahdollistavat yhteiskäytön.[2] Kaikissa toimipisteissä käy sama kirjastokortti. Aineistoa voi tilata toiseen toimipisteeseen, ja palauttaminen, varaaminen ja uusiminen onnistuu kaikissa kirjastoissa. Esimerkiksi espoolaiskirjastosta lainatun teoksen voi siis palauttaa Helsingissä sijaitsevaan kirjastoon ja päinvastoin.

Toimipaikkaverkosto ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteensä HelMet-kirjastolla on 63 toimipaikkaa ja kuusi kirjastoautoa.[1] Seudullinen kirjavarasto sijaitsee Helsingin pääkirjastossa Pasilassa. Varastokokoelmaan kuuluu yli 200 000 kirjaa ja yli 900 aikakauslehden vuosikertoja, jotka on sijoitettu 844 m²:n varastotilaan. Musiikkiaineistoa on varastoitu Tikkurilan kirjastossa sijaitsevaan HelMet-musiikkivarastoon.

Vuonna 2014 HelMet-kirjastot ilmoittivat vuosilainausmääräksi 17 miljoonaa aineistokappaletta. Käyntejä kirjastoihin kertyi 12 miljoonaa ja lisäksi viisi miljoonaa verkkokäyntiä. Kokoelmissa oli 3,5 miljoonaa teosta.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1976 lähtien.lähde? Tuolloin hankittiin ensimmäinen yhteinen atk-pohjainen lainausjärjestelmä. 1980-luvulla asiakkaat saivat seudullisen yhteisen kirjastokortin.

Vuonna 2002 otettiin käyttöön kolmas yhteinen kirjastojärjestelmä.lähde? Millennium-järjestelmän käyttöönottokokemukset ja ominaisuudet innostivat yhteistyön tiivistämiseen. HelMet-palvelun myötä syntyi yhteinen kokoelma, joka on koko seudun asukkaiden ahkerassa käytössä.

HelMet-verkkobrändi oli Taloustutkimuksen vuonna 2012 tekemän selvityksen mukaan Suomen toiseksi arvostetuin verkkobrändi heti Googlen jälkeen.[3] Vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan se oli Suomen viidenneksi arvostetuin Googlen, Yle Areenan, Ilmatieteen laitoksen ja HSL Reittioppaan jälkeen.[4]

HelMet-kirjallisuuspalkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HelMet-kirjallisuuspalkinto on pääkaupunkiseudun kirjastojen vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto, joka annetaan "HelMetin hyvälle kirjalle".[5][6]

HelMet-kirjastot antavat palkinnon vuosittain suomalaiselle teokselle, joka on ilmestynyt noin viiden vuoden sisällä. Kirjastot nostavat palkinnolla esille "laatukirjoja, tulevaisuuden klassikoita ja marginaalisempia kirjallisia ääniä".

Palkittu kirja voi olla suomen- tai ruotsinkielinen kauno- tai tietokirja tai lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.