Heinrich Müller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heinrich Müller, oikealla

Heinrich Müller (s. 28. huhtikuuta 1900 München – katosi 1. toukokuuta 1945) oli saksalainen SS- ja poliisin kenraaliluutnantti (SS-Gruppenführer) sekä Gestapon päällikkö. Müller kuului Adolf Hitlerin sisäpiiriin. Müller tunsi Hitlerin jo ensimmäisen maailmansodan ajalta.lähde?

Mülleriä pidetään yhtenä holokaustin pääsuunnittelijoista. Hän otti osaa Wannseen konferenssiin, jossa päätettiin juutalaisten joukkotuhosta. Hän oli yksi kokoukseen osallistuneista toisen portaan natsijohtajista Adolf Eichmannin, Roland Freislerin ja Reinhard Heydrichin ohella. Hän katosi toukokuussa 1945, ja hänen oletetaankin kuolleen puna-armeijan vallatessa Berliiniä. Joidenkin salaliittoteorioiden mukaan hän kuitenkin olisi paennut Yhdysvaltoihin ja työskennellyt siellä CIA:n hyväksi.[1] Kummastakaan teoriasta ei ole varmuutta.

Heinrich Müller syntyi köyhään katolilaiseen perheeseen 28. huhtikuuta 1900. Müller liittyi Saksan armeijaan ja osallistui ensimmäiseen maailmansotaan itärintamalla saaden rautaristin palveluksestaan. Sodan jälkeen Müller työskenteli poliisina (mutta ei ollut Freikorpsin jäsen) Baijerissa missä hän erikoistui keräämään tietoja Saksan kommunistisen puolueen jäsenistä. Näihin aikoihin Heinrich Mülleristä tuli kansallissosialistisen puolueen vahva tukija nähtyään Punaisen armeijan teloittavan useita panttivankeja. Vuonna 1934 Reinhard Heydrich otti Müllerin palvelukseensa johtamaan Gestapoa. Heinrich Müller määrättiin johtamaan salaista poliisia vuonna 1939. Müllerin tehtävänä oli seurata kansallissosialistien vastaisia oppositio-liikkeitä, kuten kommunisteja, sosialisteja, liberaaleja sekä juutalaisia.

Reinhard Heydrichin salamurhan jälkeen 1942, Müller työskenteli läheisesti hänen sijaisensa Ernst Kaltenbrunnerin kanssa. Heinrich Müllerillä oli myös läheiset välit Gestapon juutalaisasiain osaston johtajan Adolf Eichmannin kanssa. Kun kävi ilmeiseksi että Saksa häviää sodan, Müller alkoi suunnitella pakoaan. Todistettavasti Heinrich Müller nähtiin elävänä Berliinissä Adolf Hitlerin bunkkerissa 1. toukokuuta 1945, päivä Hitlerin itsemurhan jälkeen. Müllerin henkilöpapereilla varustettu ruumis löydettiin elokuussa 1945 Berliinistä haudattuna entisen ilmailuministeriön tontille.[2][3]

Heinrich Müllerin uskottiin paenneen Etelä-Amerikkaan, mutta eräs Mossadin agentti väitti nähneensä Müllerin poistuneen 1967 tämän pojan asunnolta Münchenissä. Mossad ei kuitenkaan päässyt hänen jäljilleen.lähde?

Berliner Zeitung kertoi marraskuussa 2013, että Müllerin hauta on löytynyt Berliinistä juutalaiselta hautausmaalta. Gestapo oli tuhonnut hautausmaan vuonna 1943, mutta se muutettiin keväällä 1945 sotilaiden ja siviilien joukkohaudaksi. Kuuteentoista joukkohautaan on haudattu 2 425 kuollutta.[4]

  1. Gregory Douglas: The CIA Covenant – Nazis in Washington. . Teoksen verkkoversio (viitattu 2.10.2008). (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. Silvennoinen, Oula: Salaiset aseveljet. Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisiyhteistyö 1933–1944, s. 316. Otava, 2008. ISBN 978-951-1-21501-1.
  3. Seeger, Andreas: Gestapo-Müller: Die Karriere eines Schereibtischtäters, s. 62–73. Berlin: Metropol, 1996. (saksaksi)
  4. Andreas Kopietz: Holocaust-Täter liegt auf jüdischem Friedhof (Arkistoitu – Internet Archive) (saksaksi) Berliner Zeitung 31.10.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä sotilaaseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.