Hans Morgenthau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hans Joachim Morgenthau (17. helmikuuta 1904 Coburg, Saksa19. heinäkuuta 1980 New York, Yhdysvallat) oli saksalaissyntyinen yhdysvaltalainen kansainvälisten suhteiden teorian uranuurtaja, juristi ja valtiotieteilijä.

Morgenthau syntyi juutalaiseen sukuun. Hän opiskeli Berliinin, Frankfurtin ja Münchenin yliopistossa. Hän opetti oikeustiedettä ja työskenteli asianajajana Frankfurtissa ennen pakoaan Yhdysvaltoihin vuonna 1937 oltuaan sitä ennen kansallissosialistien valtaannousun jälkeen joitakin vuosia Sveitsissä ja Espanjassa. Hänen kokemuksensa kansallissosialismista tuntuvat vaikuttaneen hänen myöhempään työhönsä kansainvälisten suhteiden parissa, sillä hän puolusti kiihkeästi tieteellisempää suhtautumista politiikkaan, kun taas kansallissosialistinen puolue kyllästi valtiotieteiden tutkimuksen nationalismilla.

Morgenthau työskenteli myöhemmin Chicagon yliopiston professorina. E. H. Carrin ohella hän kuuluu merkittävimpiin kirjoittajiin 1900-luvulla vaikuttaneen realistisen koulukunnan piirissä. Tämän ajattelun koulukunnan mukaan suvereenit kansallisvaltiot ovat kansainvälisten suhteiden päätekijöitä, ja alan keskeinen aihe on valta.

Morgenthau määrittelee teoksessaan Politics Among Nations (1948) kansainvälisten suhteiden teorian siten kuin se kuvasi toisen maailmansodan jälkeistä paradigman muutosta yhdysvaltalaisessa suhtautumisessa diplomatiaan. Hänen teoksensa korostaa valtioiden valtaetukysymyksiä valtioiden välisten suhteiden vaikuttimena. Toista maailmansotaa edeltävää aikaa taas luonnehti idealismi, joka keskittyi arvoihin.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Scientific Man Versus Power Politics (1946)
  • Politics Among Nations: The Struggle for Power and Peace (1948)
  • In Defense of the National Interest (1951)
  • The Purpose of American Politics (1960)
  • Crossroad Papers: A Look Into the American Future (ed.) (1965)
  • Truth and Power: Essays of a Decade, 1960-70 (1970)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]