HR-järjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

HR-järjestelmä on organisaation henkilöstön ja johdon yhteinen tietojärjestelmäpohjainen työkalu[1] [2] Se pyrkii kokoamaan henkilöstöön liittyvän tiedon yhteen järjestelmään, jossa tieto on kaikkien asianosaisten saatavilla heidän käyttöoikeuksiensa mukaan ja GDPR-lainsäädännön huomioiden.[3] HR-järjestelmän avulla henkilöstöhallinto pyrkii hallinnoimaan henkilöjohtamisen prosesseihin ja työsuhteen elinkaaren hallintaan liittyvät asioita.

HR-tietojärjestelmän funktiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HR-järjestelmä sisältää usein henkilöstöstä muun muassa seuraavanlaista tietoa:[4]

HR-järjestelmän typologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modernit HR-järjestelmät mahdollistavat sen, että HR:n lisäksi myös työntekijät ja esimiehet voivat päivittää tietoja. Näin kaikki tieto on ajantasaista – oli kyse sitten palkankorotuksista tai voimassa olevista luvista ja sertifikaateista.

Mitä isommasta yrityksestä on kyse, sitä enemmän on tietoa ja raportointitarvetta. Myös siksi tiedon tulee kulkea sujuvasti eri järjestelmien välillä. Hyvä HR-järjestelmä onkin integroitu muihin järjestelmiin, kuten palkanlaskentaan ja matka- ja kululaskujärjestelmään. Tämä vähentää tarvetta päivittää tietoja manuaalisesti, jolloin virheiden määrä pienenee ja HR:n työskentely on tehokkaampaa.[5]

HR-järjestelmä toiminnan kehittämisessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen lisäksi, että HR-järjestelmä on henkilöstöhallinnon tietopankki, se pyrkii tarjoamaan johdolle mahdollisuuksia kehittää yrityksen toimintaa.[6][7] HR-järjestelmästä saatavan datan ja raporttien avulla voidaan miettiä uudelleen esimerkiksi työvuoroja, henkilövahvuuksia ja tarvittavia turvallisuustoimiaselvennä.

Myös tilitoimistot alkavat enenevässä määrin tarjoamaan henkilöstöhallintoon liittyviä ratkaisuita asiakkailleen palkanlaskennan lisäksi.[8] Tämä on mahdollista mm. jos tilitoimiston palkanlaskentajärjestelmään on mahdollista liittää HR-järjestelmän ominaisuuksia. Näin pienempi organisaatio saa helposti palkanlaskentaan kytköksissä olevan HR-järjestelmän käyttöönsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HR-järjestelmä koko yritykselle: kolme näkökulmaa Integrata.fi Viitattu 2.6.2020
  2. Jukka-Pekka Heikkilä: Perspectives on e-HRM in the multinational setting. Väitöskirja, 2013. Vaasan yliopiston julkaisuja. Artikkelin verkkoversio.
  3. HR-järjestelmä yrityksesi tarpeisiin Azets.fi Viitattu 2.6.2020
  4. HR-järjestelmän hankinta - Mitä tulee huomioida? Accountor.com Viitattu 2.6.2020
  5. Miksi yhtenäinen HR- ja palkkaprosessi on parempi kuin monta erillistä? Accountor.com Viitattu 2.6.2020
  6. 7 vinkkiä HR-järjestelmän ja HR-datan käyttöönottoon ja ylläpitoon Accountor.com Viitattu 2.6.2020
  7. Jukka-Pekka Heikkilä: An institutional theory perspective on e-HRM’s strategic potential in MNC subsidiaries. The Journal of Strategic Information Systems, 2013-09, 22. vsk, nro 3, s. 238–251. doi:10.1016/j.jsis.2013.07.003. ISSN 0963-8687. Artikkelin verkkoversio.
  8. Mepco-ratkaisu – tilitoimistojen ja asiakasyritysten tehokas HR- ja palkkaohjelma Mepco.fi Viitattu 2.6.2020