Vanhempainvapaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanhempainvapaa on korvaus, jota maksetaan vanhemmalle vauvan hoidosta johtuvasta työpoissaolosta. Työntekijä voi saada vanhempainvapaata palkallisena tai palkattomana: ehdot määräytyvät eri ammattialoilla voimassa olevien työehtosopimusten mukaan. Vanhempainvapaan ajalta voi myös saada rahallista tukea Kansaneläkelaitokselta.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhempainvapaa uudistui Suomessa elokuun alussa 2022. Siitä tuli sukupuolineutraali, ja tukien uusiksi nimiksi tulivat erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha, kun taas äitiysraha ja isyysraha jäivät nimityksinä historiaan.[1]

Aiemmin vanhempainvapaa kesti 158 arkipäivää, ja sen aikana kotiin jäävälle vanhemmalle maksettiin tulosidonnaista vanhempainrahaa[2]. Ennen vanhempainvapaata on 105 arkipäivää kestävä äitiysvapaa[3]. Vanhemmat saavat itse päättää, kumpi heistä jää vanhempainvapaalle[2]. Isyysvapaa kestää 1–54 arkipäivää, joista 1–18 arkipäivää voi pitää samaan aikaan äitiysvapaan kanssa ja loput vanhempainvapaan päätyttyä[4]. Vanhempainvapaan jälkeen on mahdollista jäädä hoitovapaalle, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Hoitovapaan aikana on mahdollista saada kotihoidontukea. Työntekijä on oikeutettu näihin vapaisiin menettämättä työpaikkaansa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YLE: Tasa-arvoon tähtäävä perhevapaauudistus tulee tänään voimaan – tämä kaikki muuttuu
  2. a b Vanhempainraha kela.fi. Viitattu 19.8.2020.
  3. Äitiysraha kela.fi. Arkistoitu 24.8.2020. Viitattu 19.8.2020.
  4. Isyysraha kela.fi. Viitattu 19.8.2020.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.