Vanhempainvapaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanhempainvapaa on vanhemmalle vauvan hoidosta johtuvasta töissä poissaolosta maksettava korvaus. Työntekijä voi saada vanhempainvapaata palkallisena tai palkattomana: ehdot määräytyvät eri ammattialoilla voimassa olevien työehtosopimusten mukaan. Vanhempainvapaan ajalta voi myös saada rahallista tukea Kansaneläkelaitokselta.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhempainvapaa uudistui Suomessa elokuun alussa 2022. Siitä tuli sukupuolineutraali ja tukien uusiksi nimiksi tulivat erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha, kun taas äitiysraha ja isyysraha jäivät nimityksinä historiaan.[1]

Aiemmin vanhempainvapaa oli Suomessa 158 arkipäivää kestävä vapaa, jonka aikana kotiin jäävälle vanhemmalle maksettiin tulosidonnaista vanhempainrahaa[2]. Ennen vanhempainvapaata on 105 arkipäivää kestävä äitiysvapaa[3]. Vanhemmat saavat itse päättää, kumpi heistä jää vanhempainvapaalle[2]. Isyysvapaa kestää 1-54 arkipäivää, joista 1-18 arkipäivää voi pitää samaan aikaan äitiysvapaan kanssa ja loput vanhempainvapaan päätyttyä[4]. Vanhempainvapaan jälkeen on myös mahdollista jäädä hoitovapaalle, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Hoitovapaan aikana on mahdollista saada kotihoidontukea, jota maksetaan perheelle, jossa lapset hoidetaan kotona. Työntekijä saa pitää nämä kaikki vapaat menettämättä työpaikkaansa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YLE: Tasa-arvoon tähtäävä perhevapaauudistus tulee tänään voimaan – tämä kaikki muuttuu
  2. a b Vanhempainraha kela.fi. Viitattu 19.8.2020.
  3. Äitiysraha kela.fi. Viitattu 19.8.2020.
  4. Isyysraha kela.fi. Viitattu 19.8.2020.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.