Esimies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esimies tai esihenkilö on henkilö, joka on joidenkin toisten suhteen määräävässä asemassa. Se on erilaisissa organisaatioissa yleisesti käytetty nimitys työ- tai virkasuhteessa olevalle työntekijälle, toimihenkilölle, yrittäjälle tai virkamiehelle, jolla on oikeus käyttää ennalta määritellyn laajuista työnjohto-oikeutta. Myös vapaaehtoistyössä voi olla esimiehiä, mutta heidän työnjohdollinen oikeutensa saattaa olla varsin rajallinen.

Esimiehenä toimiminen voi olla työkohde- tai työmenetelmäkohtaista, projekti- tai prosessiluontoista, sivuluontoista, määräaikaista tai pysyvää. Mahdollinen työnjohto-oikeus saattaa ulottua jopa myös toisen yrityksen tai organisaation työntekijöihin esimerkiksi alihankintatyyppisissä tehtävissä.

Esimiestehtävä ei aina tarkoita sitä, että henkilöllä olisi suoria alaisia tai työnjohdollista oikeutta. Myöskään esimiehen käytössä oleva tehtävänimike ei välttämättä eroa tavanomaisesta työtehtävää kuvaavasta nimikkeestä. Toisaalta esimiestehtävä tai työnjohto-oikeus saatetaan tuoda tehtävänimikkeen avulla esille.

Suomessa esimiehiä koulutetaan eri tarpeisiin mm. aikuiskoulutuskeskuksissa, puolustusvoimissa, organisaatioiden omassa koulutuksessa tai ammatillisessa koulutuksessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.