Vuosiloma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo lomatyypistä yleismaailmallisesti. Artikkeli vuosiloma Suomessa käsittelee aihetta Suomen lainsäädännön näkökulmasta.

Vuosiloma on palkallista lomaa, jota kertyy joissain useissa maissa lainsäädännössä määritetty määrä vuosittain tehdystä työstä.

Suomessa vuosilomaa on 30 päivää, mutta käytännössä vuosilomaa on kuitenkin vain 25 päivää, sillä lomaviikko on kuusipäiväinen työviikon ollessa viisipäiväinen. Ruotsalaisilla lomaa ja yleisiä vapaapäiviä on keskimäärin 39, tanskalaisilla 38, norjalaisilla 37, saksalaisilla 38 ja englantilaisilla vain 29.[1]

Valtakunnallinen vuosilomaoikeus on kaikissalähde? länsimaissa paitsi Yhdysvalloissa. Yhdysvallat ei tarjoa valtakunnallisella lainsäädännöllä työntekijöille lomaa. Sellaista lomaa, jollaista esim. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kutsutaan vuosilomaksi, pidetään pikemminkin etuna kuin oikeutena, ja se riippuu useimmissa osavaltioissa vain työsopimuksesta. Noin neljännes työntekijöistä ei saa sellaista lainkaan. Joissakin osavaltioissa kuten Mainessa osavaltion lainsäädäntö kuitenkin edellyttää palkallisia vapaapäiviä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin Sanomat. Suomalaisilla vähemmän lomaa kuin muilla pohjoismaalaisilla. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 19.8.2011.
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.