Grundtvigin kirkko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Läntinen julkisivu
Kirkon laiva, pohjoispuoli
Kirkon laiva, näkymä alttarille

Grundtvigin kirkko sijaitsee Bispebjergin kaupunginosassa Kööpenhaminassa, Tanskassa. Erikoisen ulkonäkönsä ansiosta kirkko on yksi kaupungin kuuluisimmista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päätös kirkon rakentamisesta tehtiin jo vuonna 1913. Kirkon suunnittelijaksi valittiin arkkitehti Peder Klint. Kirkko päätettiin nimetä tanskalaisen filosofin Nikolai Frederik Severin Grundtvigin mukaan. Rakennustyöt aloitettiin kuitenkin vasta Ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen 8. syyskuuta 1921. Pääaosa kirkosta rakennettiin vuosina 1921–1925, mutta sisätilojen ja ympäröivien rakennusten viimeistely jatkui vuoteen 1940 saakka, eikä Klint itse pystynyt viemään rakennushanketta päätökseen, vaan sen teki hänen poikansa Kaare Klint.

Peder Klintin suunnittelema kirkko yhdistelee useita arkkitehtonisia tyylejä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa Klint oli tutustunut useisiin tanskalaiskylien kirkkoihin ja niiden rakennustekniikka, materiaalit ja koristelu innoittivat häntä. Klint yhdisti suunnitteluun myös modernin tiiliskiviekspressionismin geometrisia muotoja sekä klassisen goottilaisen arkkitehtuurin pystysuoria piirteitä. Pitkä puiden reunustama tie johtaa läpi Bispebjergin hautausmaan kohti kirkkoa ja sen ympärille geometrisesti sijoitettuja rakennuksia, mikä luo barokkimaisen vaikutelman.

Kirkon huomiota herättävin piirre on sen läntinen julkisivu, joka muistuttaa kirkon urkuja. Julkisivuun kuuluu myös 49 metriä korkea kellotorni. Kirkon sisätilat yltävät parhaimmillaan 22 metrin korkeuteen ja se on 35 metriä leveä sekä 76 metriä pitkä. Kirkkoon mahtuu 1800 henkilöä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Grundtvigin kirkko.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Grundtvig's Church