Glyptoteekki (Kööpenhamina)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ny Carlsberg Glyptotek)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Glyptoteket

Glyptoteekki (tansk. Glyptoteket, virallisesti Ny Carlsberg Glyptotek) on Kööpenhaminassa sijaitseva taidemuseo, jonka on perustanut panimon omistaja Carl Jacobsen (1842–1914), joka perusti yhden aikansa suurimmista yksityisistä taidekokoelmista. Museo nimettiin perustajan panimoyrityksen Ny Carlsbergin mukaan, ja siihen lisättiin sana "glyptotek" (glyptoteekki), joka tarkoittaa 'veistoskokoelmaa'. Museo sijaitsee Dantes Pladsilla Kööpenhaminan Vesterbron kaupunginosassa.

Glyptoteekissa on paljon antiikin taidetta, etupäässä veistoksia Egyptistä, Lähi-idästä, Kreikasta ja Italiasta. Satavuotisen olemassaolonsa aika museo on koonnut myös merkittävän kokoelman ranskalaista ja tanskalaista kuvataidetta 1800- ja 1900-luvulta, ja edustettuina ovat erityisesti Paul Gauguin ja Auguste Rodin.

Museorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Vilhelm Dahlerup[1]. Pian (vuosina 1892–1893) sitä laajennettiin Hack Kampmannin suunnitelmien mukaan. Vuonna 1997 museo sai lisärakennuksen, jonka on suunnitellut Henning Larsen.

  1. Tietosanakirja 1909, osa 11, Hakusana: Dahlerup, Jens Vilhelm

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]