Kööpenhaminan päärautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Københavns Hovedbanegård
Københavns Hovedbanegård, 2019 (01).jpg
Perustiedot
Sijainti 55°40′22″N, 012°33′52″E
Kunta Kööpenhamina
Avattu 1847
Liikenne
Kaukoliikenne kyllä
Paikallisjunat A, B, Bx, C, E, H, lähiliikenne
Vaihtoyhteydet bussit
Asemarakennus
Valmistunut uusin 1911
Ratapiha
Raiteisto 12 laituriraidetta

Kööpenhaminan päärautatieasema (tansk. Københavns Hovedbanegård) on Tanskan suurin rautatieasema. Se sijaitsee Kööpenhaminan ydinkeskustassa Tivolin sisäänkäynnin vieressä.

Asemalta on lähi- ja kaukojunayhteyksiä eri puolille Tanskaa sekä kansainvälisiä yhteyksiä Ruotsiin ja Saksaan. Aseman kautta kulkee myös lähes kaikki S-tog -linjat. Asemahallissa on useita pikkukauppoja sekä pikaruokapaikkoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kööpenhaminan ensimmäinen rautatieasema avattiin vuonna 1847. Se palveli Roskildeen vievää rataa ja oli rakennettu puusta. Tämän korvannut asema avattiin vuonna 1864.

Toinenkin asema osoittautui liian pieneksi, varsinkin, koska vain yksi raide kulki sieltä kaupungin ulkopuolelle. Uusi ja nykyinen asema, tunneli Østerportin rautatieasemalle sekä uudet raiteet kaupungista etelään valmistuivat joulukuussa 1911.

Asema kunnostettiin vuonna 1980. Laitureille vievät liukuportaat ja hissit rakennettiin sekä aseman sisätilat uusittiin täysin. Viimeisin remontti alkoi 2004 ja se päättyy 2008. Aseman katto korjattiin ja laiturit 3–6 parannettiin kansainvälisiin standardeihin. Myös aseman muita osia on remontoitu.

Asemalta ei ole yhteyttä Kööpenhaminan metroon, mutta tilanne muuttuu uuden kehälinjan valmistuessa noin vuonna 2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • DSB (tanskaksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kööpenhaminan päärautatieasema.