Koordinaatit: 55.57°N, 12.85°E

Juutinrauman silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juutinrauman silta
Øresundsbron
Juutinrauman silta ilmasta nähtynä syyskuussa 2015.
Juutinrauman silta ilmasta nähtynä syyskuussa 2015.
Ajokaistoja neljäkaistainen moottoritie
Raiteita kaksi rautatielinjaa
Ylittää Juutinrauman salmi
Sijainti Kööpenhamina, Tanska ja Malmö, Ruotsi
Ylläpitäjä SJ ja DSBFirst
Siltatyyppi vinoköysisilta
Pisin jänneväli 490 m
Pituus 7 845 m
Leveys 23 m
Korkeus 204 m
Avattu liikenteelle 1. heinäkuuta 2000
Tullimaksu sillan ylitys on maksullista
Koordinaatit 55.57°N, 12.85°E
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Juutinrauman silta (tanskaksi Øresundsbroen, ruotsiksi Öresundsbron; siltayhtiö käyttää yhdistelmänimeä Øresundsbron) on yhdistetty rautatie- ja maantiesilta Juutinrauman salmen yli. Silta- ja tunneliyhteys yhdistää kaksi metropolialuetta, Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan ja Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin Malmön.

Juutinrauman sillan pituus on 7 845 metriä ja suurin jänneväli 490 metriä. Silta on maailman pisin yhdistetyssä rautatie- ja maantieliikenteen käytössä oleva vinoköysisilta. Sillan ylemmällä kannella kulkee nelikaistainen moottoritie E20, alemmalla kaksiraiteinen rautatie. Sillan pylonit kurottuvat 204 metrin korkeuteen.

Tanskan puolelta yhteys lähtee Amagerista neljän kilometrin matkalle merenalaiseen tunneliin, joka johtaa keskellä Juutinraumaa sijaitsevalle neljän kilometrin pituiselle Peberholmin tekosaarelle. Tunnelissa rautatie ja maantie kulkevat samassa tasossa, Peberholmista ne nousevat sillan eri tasoille.

Koska Ruotsin ja Tanskan rautateillä käytetään eri sähköistys- ja opastinjärjestelmää, sillan yli liikennöivät junat ovat kaksijärjestelmätoimisia. Järjestelmien rajakohta sijaitsee valtioiden rajalla.

Ruotsin ja Tanskan yhdistävän silta- ja tunneliyhteyden kokonaispituus on 16 kilometriä, ja se otettiin käyttöön 1. heinäkuuta 2000. Molemmilla puolilla salmea tehtyine maatöineen yhteys maksoi 30,1 miljardia Tanskan kruunua (vuoden 2000 rahassa).

Silta joudutaan aika ajoin sulkemaan myrskysäällä, kuten marraskuun lopulla 2011.[1]

Televisiosarja Silta sijoittuu Malmöhön ja Kööpenhaminaan, jotka Juutinrauman silta yhdistää.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]