Christiansborg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christiansborg
Christiansborgin palatsi heinäkuussa 2015.
Christiansborgin palatsi heinäkuussa 2015.
Sijainti Slotsholmen, Kööpenhamina
Rakennustyyppi Palatsi
Valmistumisvuosi 1928
Suunnittelija Elias David Häusser
Christian Frederik Hansen
Thorvald Jørgensen
Käyttäjä Kansankäräjät
Tyylisuunta barokki
uusklassismi
uusbarokki
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Christiansborg Marmorisillalta käsin.

Christiansborg on palatsi Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Se sijaitsee Slotsholmenin saarella, kaupungin keskustassa. Linnassa toimii useita keskeisiä Tanskan valtiollisia instituutioita. Suurimman osan tiloista vie Tanskan parlamentti. Linnassa sijaitsee myös maan pääministerin toimisto, korkein oikeus, sekä kuningashuoneen tiloja kuten vastaanottotilat, kappeli ja hevostallit. [1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Absalonin linna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Slotsholmenille rakennettu linna oli Absalonin linna, joka rakennettiin vuonna 1167. Saxo Grammaticuksen mukaan linnan rakennutti Roskilden piispa Absalon. Linna seisoi paikalla noin 200 vuoden ajan, ja se koki monia hyökkäyksiä ja miehityksiä. Vuonna 1349 linnan valloitti kuningas Valdemar IV:n viholliset Hansaliitosta. Hansaliiton kaupungit lähettivät kivenhakkaajia tuhoamaan linnan kivi kiveltä, siinä myös onnistuen.

Kööpenhaminan linna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kööpenhaminan linna rakennettiin nopeasti tuhotun Absalonin linnan tilalle. Uusi linna oli edeltäjänsä Absalonin linnan tavoin Roskilden piispan omistuksessa, kunnes Tanskan kuningas Eerik Pommerilainen anasti oikeudet linnaan vuonna 1417. Siitä lähtien linnaa asuttivat Tanskan hallitsijat.

Kööpenhaminan linna koki useita kertoja monia suuria muutoksia. 1720-luvulla kuningas Fredrik IV rakennutti sen kokonaan uudestaan. Uudelleenrakennetusta linnasta tuli kuitenkin niin painava, että sen perustukset alkoivat horjua. Fredrik IV:n seuraaja, kuningas Kristian VI näkikin parhaaksi tuhota Kööpenhaminan linnan ja rakennuttaa täysin uuden linnan sen tilalle heti valtaannousemisensa jälkeen.

Ensimmäinen Christiansborg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Christiansborg.

Kuningas Kristian VI ryhtyi välittömästi rakennuttamaan uutta Christiansborgia Kööpenhaminan linnan tilalle päästyään vallan kahvaan. Linna oli arkkitehti Elias David Häusserin suunnittelema, ja se edusti barokin tyylisuuntaa. Linna valmistui suurimmaksi osaksi vuonna 1754. Vuonna 1794 linnan kuitenkin tuhosi raivoisa tulipalo.

Tuhoutunut toinen Christiansborg.

Toinen Christiansborg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barokkilinnan tuhouduttua maan tasalle asui Tanskan kuninkaallinen perhe tilapäisesti Amalienborgin linnassa. Vuonna 1803 aloitettiin toisen Christiansborgin linnan rakentaminen. Sen suunnitteli arkkitehti C. F. Hansen, ja se edusti ranskalaissävytteistä empiretyyliä. Kun linna valmistui vuonna 1828, kuningas Fredrik VI ei kuitenkaan halunnutkaan asua linnassa, vaan käytti sitä vain seremoniallisissa tilaisuuksissa.

Ainoa empirelinnassa asunut monarkki oli Fredrik VII, joka asutti linnaa vuosina 1852-1863. Vuonna 1884 linna koki saman kohtalon kuin sitä edeltänyt barokkilinna, kun tulipalo tuhosi sen. Hansenin suunnittelema linnan kappeli sekä muutama sivurakennus kuitenkin saatiin pelastettua.

Kolmas, nykyinen Christiansborg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen ja nykyisen Christiansborgin linnan suunnitteli Thorvald Jørgensen, joka valittiin suunnittelijaksi arkkitehtikilpailun kautta. Linna rakennettiin vuosina 1907-1928, uusbarokki-tyylisuuntaa noudattaen. Linnan omistaa täysin Tanskan valtio, ja sitä valvoo sekä hoitaa linna- ja kiinteistöhallinto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Welcome to Christiansborg Palace ses.dk. Viitattu 28.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Christiansborg.