Tanskan kansallismuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanskan kansallismuseo
Nationalmuseet kbh.jpg
Osoite Ny Vestergade 10, 1471 København KView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Kööpenhaminan kunta, TanskaView and modify data on Wikidata
Tyyppi Kansallismuseo (d)View and modify data on Wikidata
Perustettu View and modify data on Wikidata
Edeltäjä Det Kongelige Kunstkammer
Johtaja Rane Willerslev (en) ( – )View and modify data on Wikidata
Henkilöstöä 750 View and modify data on Wikidata
Kävijämäärä 1 377 000 ()View and modify data on Wikidata
Kotisivut www.natmus.dkView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 55°40′30″N, 12°34′30″E
Commons luokka
Tanskan kansallismuseo

Tanskan kansallismuseo on Tanskan valtiollinen kulttuuri-historiallinen päämuseo, jossa esitellään sekä tanskalaisen ja ulkomaalaisen kulttuurin historiaa. Museo valittiin vuoden Euroopalaiseksi museoksi vuonna 1994.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Komission til Oldsagers Opbevagning[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kokoelmat kuuluivat Frederikin III noin vuonna 1650 perustamalle taidekamarille (tansk. Kongens Kunstkammer), jossa oli talteen kerättynä käsitöitä, maalauksia, etnograafisia esineitä, aseita ja antiikkia. Kokoelmaa säilytettiin kuninkaalisen kirjaston varastossa. Vuonna 1807 perustettiin Kuninkaalisen Komissio (kungliga Komission til Oldsagers Opbevagning), jota johti aluksi Rasmus Nyerup (12.3.1759-28.6.1829). Vuonna 1832 siirrettiin muinaisesineet Christiansborgiin, mutta uuden vuoden 1849 perustuslain myötä se siirrettiin vielä Prinsens Palæ'een. Muinaisesineiden määrä kasvoi nopeasti ja C. J. Thomsenin ollessa inspektöörinä, tuli esineet lajitella yhteen kuuluville osastoille. Tässä työssään Thomsen sai ajatuksensa jakaa muinaisuus kivi-, pronssi- ja rautakauteen. Vuonna 1844 muinaisesineet erotettiin taidekokoelmista ja liitettiin Thomsenin kokoelmiin, jotka oli lueteltu seuraavana vuonna. Muinaisesineitä oli silloin yli 10 000.

Det kongelige etnografiske Museum og Den kongelige Antiksamling udskilles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1849–1850 keräsi Thomsen muista kokoelmista erilleen kaikki etnograafiset ja antiinkin ajan esineet. Ne sijoitettiin tämän jälkeen Kuninkaaliseen etnograafiseen museoon (tansk. Det Kongelige Etnografiske Museum) ja Kuninkaaliseen antiikin kokoelmaan (tansk. Den kongelige Antiksamling).

Prinsens Palæ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomsen johti nyt useita museoita ja vuonna 1853 perustettiin Prinsens Palæ'een Kuninkaalisen museo pohjoismaiden muinaisesineille (tansk. Det kongelige Museum for nordiske Oldsager). Eri museoille hankittiin omat johtajat ja kun Thomsen kuoli vuonna 1865, oli hänen suururakkansa sopivasti ohitse. Vuonna 1892 sai museot yhteisen hallinnon ja niitä olettiin johtaa Kansallismuseon nimen alla. Vuoteen 1992 oli valtion museot kävijöille ilmaiset, mutta niiden tultua maksullisiksi, laski kävijöiden määrät selvästi. Vuodesta 2005 ei sisäänpääsymaksua ole enää peritty valtion museoissa.[1]

Museon osastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon osastoja ovat esihistoria, keskiaika, renessanssi, historiallinen aika, antiikin kokoelmat, etnografian osasto, Kuninkaaliset raha- ja mitalikokoelmat ja lastenmuseo. Seuraavassa museoiden kuuluisia näyttelykohteita:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Flemming Rose & Peter Kronsted: Gratis på museum Jyllands-Posten. 22.8.2005.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: da:Nationalmuseet

[[]]