Greliini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malli greliinin rakenteesta

Greliini (engl. ghrelin sanoista growth hormone release inducing)[1] eli KH-reliini tai GH-reliini on pääasiassa mahalaukun limakalvolta erittyvä 28 aminohapon muodostama peptidihormoni, joka lisää kasvuhormonin eritystä aivolisäkkeestä. Lisäksi greliini stimuloi ruokahalua ja nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä. Greliini edesauttaa kasvamista aiheuttamalla ruokahalun lisäyksen kautta elimistöön anabolisen tilan, joka on välttämätöntä kasvulle.

Greliini on peptidihormoni, jonka on osoitettu vähentävän rasvahappojen käyttöä energian lähteenä ja lisäävän kehon rasvakudoksen määrää. Greliini vaikuttaa myös sokeriaineenvaihduntaan, sydämen toimintaan ja tulehduksiin, minkä vuoksi siitä on tullut tärkeä aihe lihavuuteen ja sen liitännäissairauksiin kuten verenpainetautiin, 2-tyypin diabetekseen ja ateroskleroosiin liittyvissä tutkimuksissa.[2]

  1. Ukkola, Olavi & Pöykkö, Seppo: Greliini, kasvu ja lihavuus Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. 2002. Duodecim. Viitattu 6.3.2014.
  2. Greliini, lihavuus ja tyypin 2 diabetes. Geneettisiä, aineenvaihdunnallisia ja epidemiologisia tutkimuksia (Väitöstilaisuus Oulun yliopistossa 3.4.2009. Internet Archive) Maaliskuu 2009. Oulun yliopisto. Arkistoitu 26.5.2012. Viitattu 6.3.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.