Geishan muistelmat (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Geishan muistelmat
Memoirs of a Geisha
Memoirs of a Geisha juliste.jpg
Ohjaaja Rob Marshall
Käsikirjoittaja Robin Swicord
Tuottaja Lucy Fisher
Steven Spielberg
Douglas Wick
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Dion Beebe
Leikkaaja Pietro Scalia
Pääosat Zhang Ziyi
Ken Watanabe
Gong Li
Michelle Yeoh
Yūki Kudō
Suzuka Ōgo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Sony Pictures Entertainment
Ensi-ilta 2005
Kesto 145 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti ja japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Geishan muistelmat (engl. Memoirs of a Geisha) on Arthur Goldenin samannimisen kirjan pohjalta tehty Oscar-palkinnon voittanut elokuva vuodelta 2005. Suomen ensi-iltansa se sai keväällä 2006. Elokuvan on ohjannut Rob Marshall ja musiikin on säveltänyt John Williams. Pääosissa ovat muun muassa Zhang Ziyi, Ken Watanabe, Gong Li, Michelle Yeoh, Yūki Kudō ja Suzuka Ōgo. Japanilaisia esittävät Kudō, Ōgo, ja Watanabe ovat japanilaisia, kun taas Zhang ja Gong ovat kiinalaisia, ja Yeoh on malesialainen, jolla on kiinalaiset sukujuuret. Ōgo esittää nuorta Sayuria elokuvassa, joka oli kuvattu eteläisessä Kaliforniassa sekä useissa eri kohteissa Kiotossa, muun muassa Kiyomizu-temppelissä sekä Fushimi Inari-taisha-pyhäköllä.

Geishan muistelmat kertoo nuoresta tytöstä, Chiyo Sakamotosta, jonka perhe myy hänet orjuuteen Nitta-suvun geishataloon. Siellä hänen uusi perheensä lähettää hänet geishaopintoihin. Elokuva kertoo suurilta osin vanhemmasta Chiyosta ja hänen vaikeuksistaan geishana.

Elokuva on ollut ehdolla ja voittanut useita palkintoja, mm. kuusi Oscar-ehdokkuutta ja kolme voittoa: parhaasta kuvauksesta, parhaasta taiteellisesta ohjauksesta ja parhaasta puvustuksesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu showa-kauden Japaniin ja kertoo Chiyo Sakamoton (lapsena Suzuka Ohgo, aikuisena Zhang Ziyi) tarinan. Chiyo on nuori ja köyhä japanilaistyttö, jolla on japanilaisille erikoislaatuiset siniset silmät. Chiyon ollessa yhdeksänvuotias, hänen vanhempansa myyvät hänet ja hänen isosiskonsa Satsun (Samantha Futerman) palvelijoiksi. Erään geishatalon omistaja nimeltä Äiti (Kaori Momoi) päättää ottaa Chiyon, mutta Satsu viedään hanamachin ”huvialueella” sijaitsevaan toiseen taloon. Okiyassa eli geishatalossa Chiyo tapaa toisen nuoren tytön nimeltä ”Kurpitsa” (lapsena Zoe Weizenbaum, aikuisena Youki Kudoh). Molemmat tytöt lähetetään geishakouluun, mutta Chiyo häpäisee okiyan yrittämällä karata. Hänet pakotetaan tekemään töitä, jotta hän voisi maksaa okiyalle velkansa, joka koostuu hänen ostohinnastaan sekä Mameha-nimiselle tunnetulle geishalle (Michelle Yeoh) kuuluvan silkkikimonon korvaamisesta. Chiyo tuhrasi kimonon, sillä okiyan toinen geisha, kaunis ja julma Hatsumomo (Gong Li), pakotti hänet tekemään niin. Kimonon sotkemisen johdosta Äiti hakkaa Chiyoa okiyan sisäpihalla, mutta Täti (Tsai Chin) taivuttelee Äidin antamaan lyömäkepin hänelle. Hän sanoo Chiyolle: ”Hakkaan sinua kovaa, jottei Äiti hakkaa sinua kovemmin.” Äiti menee sisälle kuuntelemaan radiota, ja kääntää ääntä kovemmalle peittääkseen Chiyon huudot.

Chiyo karkaa etsimään sisartaan Satsua. He sopivat tapaavansa eräällä sillalla seuraavana päivänä heti pimeän tultua, paetakseen yhdessä. Kun Chiyo hiipii takaisin okiyaan, hän näkee Hatsumomon ja Koichi-nimisen nuoren miehen (Karl Yune) harrastamassa seksiä. Äiti kuulee kohtauksen, minkä seurauksena Hatsumomo hätistää Koichin tiehensä ja lavastaa Chiyon varkaaksi. Hatsumomo tivaa Chiyolta, miksi tämä oikein palasi takaisin. (Hatsumomo oli luullut Chiyon lähtevän sinä päivänä lopullisesti, kuten Chiyo oli aikonutkin. Satsu oli kuitenkin taivutellut Chiyon odottamaan vielä seuraavaan päivään.) Chiyota uhkaa toinen selkäsauna, jolloin hän kertoo Äidille Hatsumomon harrastaneen seksiä miehen kanssa. Äiti koettelee Hatsumomoa kimonon alta, minkä jälkeen hän läimäyttää tätä ja sanoo: ”Mitä oikein kuvittelet? Että geisha on vapaa rakastamaan? Ei ikinä.” Hatsumomo ei näe Koichia enää koskaan. Kun Chiyo karkaa jälleen paetakseen yhdessä Satsun kanssa, hän joutuu käyttämään eri reittiä. Koska okiyan portit ovat kiinni Hatsumomon aiheuttaman häväistyksen vuoksi, Chiyo kiipeää katolle ja näkee päämääränään olevan sillan kaukaisuudessa. Chiyo kuitenkin putoaa katolta okiyan pihalle ja hänet viedään lääkäriin. Äiti kertoo Chiyolle tämän suurista veloista ja sanoo, että Satsu on karannut edellisyönä ilman Chiyoa. Chiyo ei näe sisartaan enää koskaan, ja Äiti käskee häntä unohtamaan, että hänellä on koskaan edes ollut sisarta sanomalla: ”Me olemme nyt sinun perheesi.” Sitten Äiti asettaa Chiyon vatsalle paketin, jonka sisällä on kirje (jonka Täti lukee Chiyolle, sillä Chiyo itse ei osaa lukea). Kirjeessä kerrotaan Chiyon äidin ja isän kuolemasta. Chiyo uskoo, etteivät asiat voi olla enää pahemmin, sillä pakoyrityksien vuoksi häntä ei enää kouluteta geishaksi. Sen sijaan hän joutuu työskentelemään orjana maksaakseen okiyalle velkansa.

Eräänä päivänä Chiyon itkiessä kadulla, hänen luokseen tulee Puheenjohtaja (Ken Watanabe) ja tämän geishaseuralaiset. Chiyo ei uskalla katsoa Puheenjohtajaa silmiin, mutta tämä sanoo: ”Älä pelkää katsoa minua.” Sitten mies ostaa Chiyolle jääsorbettia (kakigōri) ja antaa hänelle nenäliinan, jossa on hieman rahaa. Puheenjohtajan osoittama ystävällisyys herättää Chiyon takaisin henkiin, ja hän päättää tulla geishaksi voidakseen olla vielä joskus osa Puheenjohtajan elämää. Hän kuluttaa rahat ruoan sijasta rukoukseen ja toivoo näkevänsä Puheenjohtajan uudestaan.

Vuosia myöhemmin Mameha, Kioton kaunein ja jalomielisin geisha, ottaa nuoreksi naiseksi kasvaneen Chiyon siipiensä alle. Mamehan ohjauksessa Chiyosta tulee ensin maiko (harjoittelijageisha) ja sitten Sayuri, Kioton Gion-kaupunginosan kuuluisin geisha. Hatsumomosta tulee Sayurin kilpailija. Hatsumomo suunnittelee tuhoavansa Sayurin. Geishana toimiessaan Sayuri tapaa Puheenjohtajan jälleen ja kaipaa kovasti tämän huomiota. Sen sijaan Sayurin on keskityttävä Puheenjohtajan ystävään ja liikekumppaniin, Nobuun (Kōji Yakusho), joka ihastuu Sayuriin välittömästi. Sayurin suosio kasvaa, ja Hatsumomo levittää hänestä valheita ja huhuja tuhotakseen hänen maineensa. Sillä välin Mameha aloittaa tarjouskisan Sayurin mizuagesta (neitsyydestä) tehdäkseen Sayurista oikean geishan. Sayurista tehdään Kevättanssien päätanssija. Sayuri tanssii upeasti ja kiinnittää useiden mahdollisten tarjoajien huomion. Heihin kuuluu muun muassa Mamehan danna Paroni (Cary-Hiroyuki Tagawa), joka kutsuu Sayurin talossaan pitämiin juhliin ja riisuu väkisin tämän vaatteet.

Juhlien jälkeen Mameha saa kuulla tapahtuneesta ja uskoo Paronin ”turmelleen” Sayurin. Hänen mukaansa Sayurin mizuagelle ei välttämättä löydy enää tarjoajia, jos hänet todetaan ”arvottomaksi”. Sinä yönä korkeimman tarjouksen tekee iäkäs tohtori nimeltä Tohtori Rapu (Randall Duk Kim), joka maksaa Sayurin mizuagesta 15 000 jeniä. Se on korkein mizuagesta koskaan tehty tarjous. Äiti päättää ”adoptoida” Sayurin oikyan perijäksi, joksi myös Kurpitsa ja Hatsumomo ovat halunneet. Myöhemmin Mameha kertoo Chiyolle, että tarjouskilvan viimeisillä metreillä mukana oli vain kaksi ihmistä: Tohtori Rapu ja Paroni. Mameha päätti kilvan kuitenkin Ravun hyväksi Paronia kohtaan tuntemansa kiintymyksen vuoksi, vaikka Paronin tarjous olikin Ravun tarjousta korkeampi. Kotiin palattuaan Sayuri löytää huoneestaan Hatsumomon, joka on löytänyt Puheenjohtajan nenäliinan ja yrittää polttaa sen. Sauyri ja Hatsumomo alkavat tapella ja aiheuttavat vahingossa tulipalon. Romahduspisteessään oleva Hatsumomo yrittää polttaa loputkin talosta. Sitten hän lähtee okiyasta menettäen maineensa lopullisesti.

Sauyrin vauraan elämän keskeyttää toinen maailmansota. Puheenjohtaja varmistaa Sayurin ja Mamehan turvallisuuden. Naisten on tehtävä raskasta työtä elantonsa eteen. Sayuri ja Mameha joutuvat erilleen, ja Sayuri päätyy kukkuloille kimonojen tekijäksi. Sodan jälkeen Sayuri pääsee jälleen Mamehan luokse, ja he ryhtyvät uudelleen geishoiksi tehdäkseen vaikutuksen amerikkalaiseen everstiin (Ted Levine), josta on tulossa Nobun ja Puheenjohtajan liikekumppani. Sayuri kohtaa jälleen Kurpitsan, josta on tullut rohkea ja keimaileva geishatyttö (käyttäytyen lähinnä kuin kurtisaani eikä kuin oikea geisha). He lähtevät matkalle Nobun, Puheenjohtajan ja armerikkalaisten kanssa Amami-saarille. Kylpiessään onseniksi kutsutussa kuumassa lähteessä, Sayuri osallistuu Totuus ja valheet -nimiseen peliin. Hän alkaa kertoa, kuinka hän pienenä tyttönä tapasi komean ja ystävällisen miehen, joka osti hänelle annoksen "makeaa jäätä". Ennen kuin Sayuri ehtii jatkaa tarinaansa, Puheenjohtaja keskeyttää hänet ja vaihtaa puheenaihetta silminnähden vaivaantuneena kertomuksesta.

Myöhemmin eversti yrittää maksaa Sayurille ”palveluksista”, mutta Sayuri kieltäytyy. Nobu näkee heidät yhdessä ja tulee tuohtuneena Sayurin puheille uskoen, että eversti ja Sayuri ovat tehneet keskenään sopimuksen. Nobu paljastaa viimein tunteensa Sayurille, ja haluaa ryhtyä tämän dannaksi. Sayuri järkyttyy ja kehittää suunnitelman nöyryyttääkseen itseään everstin kanssa Nobun silmien edessä. Sayuri pyytää Kurpitsaa tuomaan Nobun hylätylle teatterille tiettyyn aikaan, jotta Nobu ”törmäisi” siellä Sayuriin ja everstiin kesken suudelman. Kurpitsa kuitenkin kantaa Sayurille kaunaa sen vuoksi, että Äiti päättikin lopulta adoptoida Sayurin eikä häntä, joten hän tuo paikalle Nobun sijasta Puheenjohtajan. Kurpitsa toteaa Sayurille: ”Nyt tiedät, miltä se tuntuu.” Sayuri uskoo menettäneensä Puheenjohtajan ainiaaksi.

Muutamaa päivää myöhemmin Sayuri heittää Puheenjohtajan nenäliinan jyrkänteeltä mereen. Myöhemmin hän saa kutsun palata takaisin teehuoneelle, jossa hänelle kerrotaan hänen dannaehdokkaastaan. Sayuri uskoo ehdokkaan olevan Nobu, ja menee odottamaan tätä. Nobun sijasta paikalle ilmestyykin Puheenjohtaja. Puheenjohtaja kertoo tietävänsä Sayurin todellisen henkilöllisyyden ja sanoo: ”Älä pelkää katsoa minua, Chiyo.” Hän kertoo Sayurille pyytäneensä Mamehaa ryhtymään Sayurin opettajaksi, jotta Sayuri voisi toteuttaa unelmansa ja tulla geishaksi. Viimein Sayuri paljastaa Puheenjohtajalle rakastaneensa tätä yli 15 vuotta. He suutelevat toisiaan. He kävelevät yhdessä kauniissa kivien ja vesiputousten koristamassa japanilaisessa puutarhassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Zhang Ziyi  Chiyo Sakamoto/Sayuri Nitta  
 Ken Watanabe  Puheenjohtaja/Ken Iwamura  
 Gong Li  Hatsumomo  
 Michelle Yeoh  Mameha  
 Youki Kudoh  Pumpkin(Kurpitsa)  
 Kōji Yakusho  Nobu  
 Cary-Hiroyuki Tagawa  Paroni  
 Suzuka Ohgo  nuori Chiyo Sakamoto  
 Kaori Momoi  Äiti  
 Kenneth Tsang  Kenraali  
 Karl Yune  Koichi  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaalaiset kriitikot antoivat erilaisia palautteita elokuvasta, sekä ylistäviä, että kritisoivia. Japanissa ja Kiinassa vastaanotto oli ajoittain hyvin negatiivista, johtuen monista tekijöistä, mitkä liittyivät elokuvan näyttelijävalintoihin, oikeellisuuteen ja suhteestaan historiaan.

Kiinassa hallitus kielsi elokuvan, koska japanilaiseen tarinaan oli valittu esiintymään myös kiinalaisia näyttelijöitä. Elokuvan saadessa ensi-iltansa 2005 Kiinan ja Japanin väliset suhteet olivat erityisen tulehtuneet ja kiinalainen hallitus koki kiinalaisten näyttelijöiden käyttämisen elokuvassa liian herkäksi aiheeksi historiallisesti. [1]

Sekä Japanissa että länsimaalaisten harrastajien joukossa joitakin on "häirinnyt" sekä alkuperäisessä kirjassa muutamat historiallisista käytännöistä poikkeavat seikat. Elokuvassa geishojen kimonot, hius- ja meikkityylit ja tanssilikkeet poikkeavat perinteisestä, vieläkin geishoilla käytössä olevista malleista.

Matkallaan Tokioon mainoskampanjallaan eräs iäkäs japanilaisnainen lähetti Zhang Ziyille, joka esittää Geishan muistelmissa pääosan Sayuri-geishana, kirjeen ja paketin. Kirjeessä hän kertoi työskennelleensä geishana ja liikuttuneensa nähdessään elokuvan trailerin. Paketissa hän antoi Ziyille lahjaksi useita arvokkaita antiikkikimonoita. Ziyi liikuttui kyyneliin naisen eleestä ja kutsui hänet elokuvan Japanin ennakkonäytökseen ja lupasi pukeutua tilaisuuteen yhteen kimonoista.[2]

Elokuvan japaninkielinen nimi on "Sayuri" päähenkilön mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geishan muistelmat 6.3.2006. Stara. Viitattu 10.3.2009.
  2. Geishan muistelmat 18.10.2005. The Star Online. Viitattu 11.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]