Geishan muistelmat (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Geishan muistelmat
Memoirs of a Geisha
Memoirs of a Geisha juliste.jpg
Ohjaaja Rob Marshall
Käsikirjoittaja Robin Swicord
Tuottaja Lucy Fisher
Steven Spielberg
Douglas Wick
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Dion Beebe
Leikkaaja Pietro Scalia
Pääosat Zhang Ziyi
Ken Watanabe
Gong Li
Michelle Yeoh
Yūki Kudō
Suzuka Ōgo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Sony Pictures Entertainment
Ensi-ilta 2005
Kesto 145 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti ja japani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Geishan muistelmat (engl. Memoirs of a Geisha) on Arthur Goldenin samannimisen kirjan pohjalta tehty Oscar-palkinnon voittanut elokuva vuodelta 2005. Suomen ensi-iltansa se sai keväällä 2006. Elokuvan on ohjannut Rob Marshall ja musiikin on säveltänyt John Williams. Pääosissa ovat muun muassa Zhang Ziyi, Ken Watanabe, Gong Li, Michelle Yeoh, Yūki Kudō ja Suzuka Ōgo. Japanilaisia esittävät Kudō, Ōgo, ja Watanabe ovat japanilaisia, kun taas Zhang ja Gong ovat kiinalaisia, ja Yeoh on malesialainen, jolla on kiinalaiset sukujuuret. Ōgo esittää nuorta Sayuria elokuvassa, joka oli kuvattu eteläisessä Kaliforniassa sekä useissa eri kohteissa Kiotossa, muun muassa Kiyomizu-temppelissä sekä Fushimi Inari-taisha-pyhäköllä.

Geishan muistelmat kertoo nuoresta tytöstä, Chiyo Sakamotosta, jonka perhe myy hänet orjuuteen Nitta-suvun geishataloon. Siellä hänen uusi perheensä lähettää hänet geishaopintoihin. Elokuva kertoo suurilta osin vanhemmasta Chiyosta ja hänen vaikeuksistaan geishana.

Elokuva on ollut ehdolla ja voittanut useita palkintoja, mm. kuusi Oscar-ehdokkuutta ja kolme voittoa: parhaasta kuvauksesta, parhaasta taiteellisesta ohjauksesta ja parhaasta puvustuksesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu showa-kauden Japaniin ja kertoo Chiyo Sakamoton (lapsena Suzuka Ohgo, aikuisena Zhang Ziyi) tarinan. Chiyo on nuori ja köyhä japanilaistyttö, jolla on japanilaisille erikoislaatuiset siniset silmät. Chiyon ollessa yhdeksänvuotias hänen vanhempansa myyvät hänet ja hänen isosiskonsa Satsun (Samantha Futerman) palvelijoiksi. Erään okiyan eli geishatalon omistaja nimeltä Äiti (Kaori Momoi) päättää ottaa Chiyon, mutta Satsu viedään hanamachin ”huvialueella” sijaitsevaan toiseen taloon. Okiyassa Chiyo tapaa toisen nuoren tytön nimeltä Kurpitsa (lapsena Zoe Weizenbaum, aikuisena Youki Kudoh). Molemmat tytöt lähetetään geishakouluun. Okiyassa asuu myös kaunis geisha nimeltä Hatsumomo (Gong Li), joka näkee Chiyon alusta asti uhkana ja ottaa tämän koko elokuvan ajaksi silmätikukseen.

Chiyo kaipaa sisartaan, ja eräänä iltana hän karkaakin etsimään tätä. Tytöt sopivat pakenevansa yhdessä seuraavana iltana. Kun Chiyo seuraavana iltana yrittää karata okiyan katon kautta, hän putoaa ja hänet viedään lääkäriin. Äiti kertoo Satsun karanneen ilman Chiyoa ja antaa tälle kirjeen, joka kertoo tytön vanhempien kuolemasta. Chiyon pakoyritys häpäisee okiyan, eikä häntä enää kouluteta geishaksi. Sen sijaan hän tekee töitä maksaakseen okiyalle velkansa, joka koostuu hänen ostohinnastaan sekä Mameha-nimiselle geishalle (Michelle Yeoh) kuuluvan silkkikimonon korvaamisesta. Chiyo tuhrasi kimonon Hatsumomon pakottamana.

Eräänä päivänä Chiyon itkiessä kadulla hänen luokseen tulevat Puheenjohtaja (Ken Watanabe) ja tämän geishaseuralaiset. Mies ostaa Chiyolle kakigōri-jääsorbettia ja antaa hänelle nenäliinan, jossa on hieman rahaa. Puheenjohtajan osoittaman ystävällisyyden seurauksena Chiyo päättää tulla geishaksi voidakseen olla joskus osa miehen elämää. Hän kuluttaa rahat rukoukseen, säästää nenäliinan ja toivoo näkevänsä Puheenjohtajan uudestaan.

Vuosia myöhemmin Mameha ottaa nuoreksi naiseksi kasvaneen Chiyon ohjaukseensa. Chiyosta tulee ensin maiko ja sitten Sayuri, Kioton Gion-kaupunginosan kuuluisin geisha. Geishana toimiessaan Sayuri tapaa Puheenjohtajan ja kaipaa tämän huomiota. Hänen on kuitenkin keskityttävä Puheenjohtajan ystävään ja liikekumppaniin, Nobuun (Kōji Yakusho), joka ihastuu Sayuriin välittömästi. Mameha aloittaa pian tarjouskisan Sayurin neitsyydestä tehdäkseen Sayurista oikean geishan. Kevättanssien päätanssijana Sayuri tanssii upeasti ja kiinnittää useiden mahdollisten tarjoajien huomion. Yksi heistä on Mamehan danna Paroni (Cary-Hiroyuki Tagawa), joka kutsuu Sayurin talossaan pitämiin juhliin ja riisuu väkisin tämän vaatteet.

Mameha pelkää Paronin ja Sayrin harrastaneen seksiä ja ettei Sayurin neitsyydelle löydy enää tarjoajia. Samana yönä iäkäs tohtori nimeltä Tohtori Rapu (Randall Duk Kim) kuitenkin tekee korkeimman koskaan tehdyn tarjouksen. Äiti päättää tarjouksen takia tehdä Sayrista okiyan perijän, joksi myös Kurpitsa ja Hatsumomo olivat halunneet. Kotiin palattuaan Sayuri löytää huoneestaan Hatsumomon, joka on löytänyt Puheenjohtajan nenäliinan ja yrittää polttaa sen. Sauyri ja Hatsumomo alkavat tapella ja aiheuttavat vahingossa tulipalon. Romahduspisteessään oleva Hatsumomo yrittää polttaa loputkin talosta ja lähtee okiyasta maineensa lopullisesti menettäneenä.

Toisen maailmansodan puhjetessa puheenjohtaja lähettää Sayurin ja Mamehan erillisiin turvapaikkoihin. Sayuri päätyy kukkuloille raskaaseen työhön kimonojen tekijäksi. Sodan jälkeen Sayuri löytää Mamehan, ja he ryhtyvät jälleen geishoiksi tehdäkseen vaikutuksen amerikkalaiseen everstiin (Ted Levine), josta on tulossa Nobun ja Puheenjohtajan liikekumppani. Sayuri tapaa myös Kurpitsan, josta on tullut rohkea ja keimaileva tyttö. He lähtevät matkalle Amami-saarille yhdessä Nobun, Puheenjohtajan ja armerikkalaisten kanssa. Eversti yrittää maksaa Sayurille seksistä, mutta Sayuri kieltäytyy. Nobu näkee heidät yhdessä ja kysyy loukkaantuneena Sayurilta, sopivatko he tapaamisesta. Nobu myös paljastaa haluavansa ryhtyä Sayurin dannaksi. Sayuri järkyttyy ja päättää nöyryyttää itsensä Nobun edessä. Hän pyytää Kurpitsaa tuomaan Nobun hylätylle teatterille, jossa tämä törmäisi Sayuriin ja everstiin kesken suudelman. Kurpitsa kuitenkin haluaa Sayrin tuntevan saman tuskan kuin hän silloin, kun Sayurista tuli okiyan perijä, ja tuokin paikalle Nobun sijasta Puheenjohtajan. Sayuri uskoo menettäneensä Puheenjohtajan ainiaaksi.

Muutamaa päivää myöhemmin Sayuri palaa teehuoneelle tapaamaan dannaehdokkaansa. Paikalle ilmestyy Puheenjohtaja, joka kertoo tietävänsä Sayurin todellisen henkilöllisyyden ja pyytäneensä Mamehaa ryhtymään Sayurin opettajaksi, jotta Sayuri voisi toteuttaa unelmansa ja tulla geishaksi. Sayuri paljastaa Puheenjohtajalle tunteensa. He suutelevat toisiaan ja kävelevät yhdessä kivien ja vesiputousten koristamassa japanilaisessa puutarhassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Zhang Ziyi  Chiyo Sakamoto/Sayuri Nitta  
 Ken Watanabe  Puheenjohtaja/Ken Iwamura  
 Gong Li  Hatsumomo  
 Michelle Yeoh  Mameha  
 Youki Kudoh  Pumpkin(Kurpitsa)  
 Kōji Yakusho  Nobu  
 Cary-Hiroyuki Tagawa  Paroni  
 Suzuka Ohgo  nuori Chiyo Sakamoto  
 Kaori Momoi  Äiti  
 Kenneth Tsang  Kenraali  
 Karl Yune  Koichi  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaalaiset kriitikot antoivat erilaisia palautteita elokuvasta, sekä ylistäviä, että kritisoivia. Japanissa ja Kiinassa vastaanotto oli ajoittain hyvin negatiivista, johtuen monista tekijöistä, mitkä liittyivät elokuvan näyttelijävalintoihin, oikeellisuuteen ja suhteestaan historiaan.

Kiinassa hallitus kielsi elokuvan, koska japanilaiseen tarinaan oli valittu esiintymään myös kiinalaisia näyttelijöitä. Elokuvan saadessa ensi-iltansa 2005 Kiinan ja Japanin väliset suhteet olivat erityisen tulehtuneet ja kiinalainen hallitus koki kiinalaisten näyttelijöiden käyttämisen elokuvassa liian herkäksi aiheeksi historiallisesti.[1]

Sekä joitain japanilaisia että länsimaalaisia harrastajia ovat häirinneet muutamat historiallisista käytännöistä poikkeavat seikat. Elokuvassa geishojen kimonot, hius- ja meikkityylit ja tanssiliikkeet poikkeavat perinteisestä, vieläkin geishoilla käytössä olevista malleista.

Matkallaan Tokioon mainoskampanjallaan eräs iäkäs japanilaisnainen lähetti Zhang Ziyille, joka esittää Geishan muistelmissa pääosan Sayuri-geishana, kirjeen ja paketin. Kirjeessä hän kertoi työskennelleensä geishana ja liikuttuneensa nähdessään elokuvan trailerin. Paketissa hän antoi Ziyille lahjaksi useita arvokkaita antiikkikimonoita. Ziyi liikuttui kyyneliin naisen eleestä ja kutsui hänet elokuvan Japanin ennakkonäytökseen ja lupasi pukeutua tilaisuuteen yhteen kimonoista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geishan muistelmat 6.3.2006. Stara. Viitattu 10.3.2009.
  2. Geishan muistelmat 18.10.2005. The Star Online. Arkistoitu 11.8.2011. Viitattu 11.7.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]