Gion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katu Gionissa
Gionia vuonna 1886

Gion (jap. 祇園 tai 祇をん) on historiallisesti merkittävä kaupunginosa Kiotossa, Japanissa. Gion tunnetaan varsinkin teattereistaan, perinteisistä ravintoloistaan, teehuoneistaan (ochaya) sekä geishoistaan.[1] Gionissa sijaitsevatkin maailman tunnetuimmat geishakorttelit.

Gionin alue on saanut nimensä šintolaisesta Susanoo no Mikoton pyhäköstä, aiemmin nimeltään Gion, nykyisin Yasaka. Alueelle alettiin 1500-luvulla perustaa majataloja ja tavernoja palvelemaan temppeliin saapuvia pyhiinvaeltajia. Tavernojen tarjoamasta viihteestä sai alkunsa alueen maine huvikorttelina.

Nykypäivänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen maailmansodan jälkeen geishojen määrä on ollut jatkuvassa laskussa koko Japanissa ja myös Gionissa. Samoin muut perinteiset japanilaiset taidemuodot ovat kärsineet hiipuvasta kävijäkunnasta. Gionissa oli 1920-luvulla 2 500 geishaa ja 106 maikoa. Toisen maailmansodan jälkeen 1948 jäljellä oli vielä 1 200 geishaa ja 160 maikoa, mutta vuonna 1999 enää 90 aikuista ja 22 harjoittelijana toimivaa geishaa. Gion on säilynyt Kioton suurimpana geisha-alueena.

  1. Walking In Gion Inside Kyoto. Viitattu 17.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]