Gasque

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gasque on ruotsalainen, akateeminen seuranviettotapahtuma ja pöytäjuhla. Se on olennainen osa ruotsalaista yliopistokulttuuria, mutta erityisen vahva perinne se on Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa Tukholmassa, Chalmersin korkeakoulussa Göteborgissa ja Uppsalan yliopistossa. Suomalaisen opiskelijajuhlakulttuurin lähin vastine on sitsit.

Gasquen tarkoituksena on tutustua uusiin ihmisiin, minkä takia niitä järjestetään erityisen paljon lukuvuoden alussa. Gasquen aikana syödään yleisimmin kolmen ruokalajin ateria ja juodaan useampia snapseja. Se järjestetään usein korkeakoulun ylioppilaskunnan tiloissa, mutta vaihtelevasti myös esimerkiksi ylioppilaskunnan hallinnoimissa kampuksen ulkopuolisissa kiinteistöissä tai vaikkapa ulkona.

Sana gasque äännetään "gask", ja siitä on johdettu myös verbi gasqua eli äännettynä "gaska".

Tapahtuman kulku

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumaan ostetaan lippu etukäteen, yleensä joko samana päivänä tai korkeintaan viikkoa aikaisemmin. Liput ovat paketteja, jotka sisältävät sekä ruoan että alkoholittoman tai alkoholillisen juomapaketin ja ohjelman. Joskus tarjolla on myös erillisiä juomakuponkeja. Itse tapahtumassa ei siis käsitellä rahaa, vaan kaikki maksetaan etukäteen.

Tapahtumalla on täsmällinen alkamisaika, joten paikalla on syytä olla ajoissa. Istumajärjestys voi olla vapaa, ennalta määritelty tai paikan päällä arvottava. Pöydät ja tuolit on sijoitettu varsin tiiviisti tunnelman luomiseksi. Pöytäjärjestyksessä joka toinen on mies ja joka toinen nainen.

Kun kaikki ovat löytäneet paikkansa, laulunjohtaja pitää lyhyehkön avajaispuheen, jossa hän esittelee tapahtuman, turvallisuustietoa ja mahdollisesti myös illan menun. Alussa tarjoillaan avajaisjuoma ja lisäksi alkupala, jos sitä ei ole katettu valmiiksi pöytään. Tapahtuman suuren osallistujamäärän ja pienehkön keittiötoiminnan vuoksi pääruoka tarjoillaan vasta parin tunnin päästä tapahtuman alusta, joten ennen paikalle saapumista kannattaa syödä. Kaikki ruoka ja juomista snapsit ja punssit tarjoillaan pöytään.

Aterioita odotellessa keskustellaan, seurataan läsnäolijoiden esityksiä ja lauletaan yhteislauluja laulunjohtajan (ruots. sångledare) johdolla. Gasqueta varten on sanoitettu uudelleen erityisesti ruotsalaisia perinteisiä lastenlauluja, joita lauletaan juomalaulujen tapaan. Juomalaulujen jälkeen juodaan snapsi tai punssi, jonka mies nostaa ensin oikealla puolella olevalle naiselle, sitten vasemmalle ja lopulta vastapäiselle. Snapsin jälkeen sama toistetaan päinvastaisessa järjestyksessä. Lasia ei kilistetä.

Jälkiruoan jälkeen kiitetään tapahtuman järjestäjiä omalla kiitoslaululla. Tapahtuma päättyy yleensä jaoksen oman tunnuskappaleen yhteislauluun, jonka jälkeen pöydät raivataan pois ja samassa tilassa alkaa jatkot.

Ruotsalaiseen juhlaperinteeseen nähden gasquen etiketti on varsin tiukka ja konservatiivinen. Pukukoodi vaihtelee hienoimmillaan aina juhlapukuun asti, mutta on aina vähintään smart casual. Myös oman laitoksen opiskelijahaalari on lähes aina soveltuva asuvalinta.

Gasquen eräänlainen juontaja on laulunjohtaja (ruots. sångledare), joka ruokailee muiden tapaan mutta keskeisellä paikalla. Laulunjohtajia voi olla yksi tai useampi, ja heillä on käytössään kello. Vaikka vapaahenkinen keskustelu vieraidenkin ihmisten kanssa kuuluu gasquen ominaispiirteisiin, on keskustelu keskeytettävä laulunjohtajan kilauttaessa merkkigongiaan.

Suuren väkimäärän ja tiiviin pöytäsijoittelun vuoksi pöydästä poistuminen gasquen aikana ei ole suotavaa, ei edes WC:ssä käyntiä varten. Myös matkapuhelimen käyttö esimerkiksi kuvaamistarkoituksessa ei ole kohteliasta, sillä seuratapahtuman luonteeseen kuuluu uusiin ihmisiin tutustuminen sekä seurasta ja tunnelmasta nauttiminen.