Fjalar Jarva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fjalar Jarva (oik.) vastaan­ottamassa ”hyvän tahdon partio­autoa” toimitus­johtaja Claes Rydmanilta vuonna 1965.

Fjalar Vilhelm Jarva (5. maaliskuuta 1910 Loviisa24. marraskuuta 1978 Helsinki) oli suomalainen poliisijohtaja ja hallitusneuvos. Hän toimi ylipoliisipäällikkönä eli nykyistä poliisiylijohtajaa vastaavassa virassa vuodesta 1957 vuoteen 1973[1] sekä Interpolin presidenttinä vuosina 1963–1964.[2]

Jarvan poliisiylijohtajan kaudella tapahtuivat muun muassa Bodominjärven murhat ja Pihtiputaan poliisisurmat, joiden myötä hän oli korkeimpana poliisiviranomaisena paljon julkisuudessa. Hän myös esiintyi jälkimmäisestä tapahtumasta kertovassa elokuvassa Kahdeksan surmanluotia.[3] Arvoltaan Jarva oli varatuomari, kuten kyseisen tason poliisiviranomaiset yleensäkin.

Luonteeltaan Fjalar Jarvan on kuvattu olleen "huumorintajuinen eikä koskaan turhan tärkeä".[4] Veikko Huovisen Lampaansyöjissä on vertaus, jonka mukaan "päivä hymyili kuin ylipoliisipäällikkö Fjalar Jarva".

Fjalar Jarva omisti Suvisaariston edustalla pienen Herrökobben-nimisen saaren, jonne hän rakennutti kesähuvilan saunoineen. Hänen kuoltuaan perikunta myi saaren Espoon kaupungille, joka luovutti saaren kiinteistöineen Espoon Meripelastusyhdistyksen hoitoon. Saarella on siitä pitäen toiminut yhdistyksen ulkovartioasema; se on miehitettynä purjehduskauden aikana ja siellä on yleensä yksi yhdistyksen aluksista[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.