Lampaansyöjät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli Veikko Huovisen romaania. Saman nimisestä elokuvasta katso Lampaansyöjät.
Lampaansyöjien vuoden 1971 painoksen kansikuva (Suuri Suomalainen Kirjakerho ).

Lampaansyöjät on Veikko Huovisen 1970 kirjoittama humoristinen romaani, alaotsikoltaan ”suomalainen reippailutarina”. Se kertoo kahdesta miehestä, Sepestä ja Valtterista, jotka lähtevät elokuussa varsin erikoiselle autoretkelle. Tarkoituksena on metsästää lampaita, tosin kirjan loppupuolella he saavat lampaanlihasta tarpeekseen ja retkeilevät muuten vain, myös naapurimaissa. Siinä sivussa pohditaan maailman menoa ja tosiasiassa tapahtumat toimivat vain kehyksenä kirjan olennaiselle sisällölle, eli ”koirasihmisten” keskusteluille, joita leimaa Huoviselle tyypillinen, kansan- ja korkeakulttuurin rajoja sekoitteleva huumori.

Romaani teki tunnetuksi rosvopaistin, jota Sepe ja Valtteri saaliistaan valmistivat.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasta tehtiin myös samanniminen elokuva. Sen ohjasi Seppo Huunonen 1972. Pääosissa olivat Leo Lastumäki (Valtteri) ja Heikki Kinnunen (Sepe). Leo Lastumäen mukaan elokuvan jälkeen sattui tapauksia, joissa todellisuudessa oli otettu mallia Sepen ja Valtterin lampaanmetsästyksestä. Elokuva oli menestys, se sai katsojia enemmän kuin vuoden kaikki muut kotimaiset elokuvat yhteensä[1].

Teatterissa Lampaansyöjät on nähty vuonna 2006 Pyynikin kesäteatterissa, jossa päärooleissa nähtiin Kai Lehtinen ja Antti Raivio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pajukallio, Arto: Konstailematon kansanmies. Kuolleet, Helsingin Sanomat 31.1.2011, s. C 8.