Finanssipolitiikka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Finanssipolitiikka on valtion harjoittamaa talouspolitiikkaa julkisen kulutuksen ja investointien sekä niiden rahoituksen osalta. Finanssipolitiikka ja rahapolitiikka ovat makrotalouden välineitä, joiden avulla hallitus pyrkii ohjaamaan talouden kehitystä, lähinnä elvyttämään taloutta taantumissa ja hillitsemään taloutta huippusuhdanteissa tasaisemman kehityksen aikaansaamiseksi.

Elvyttävä finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden ylijäämän pienentämistä tai alijäämän (lainanoton) kasvattamista. Se on käytännössä verojen alentamista ja/tai julkisten menojen (julkisen sektorin investoinnit, kulutus ja tulonsiirrot) lisäämistä. Elvyttävä rahapolitiikka tarkoittaa lähinnä korkojen alentamista, jotta yritysten kannattaisi investoida.

Monetaristit korostavat sitä, että julkisen talouden velkaantuminen imee rahaa yksityisestä taloudesta ("syrjäyttää yksityisiä investointeja ja kulutusta") ja siksi sen elvyttävä vaikutus jää luultua pienemmäksi ja samalla resurssit kohdentuvat vääriin kohteisiin. Keynesiläiset saattavat katsoa, että tällöin kuitenkin saatetaan saada käyttöön joitain tuotantoresursseja (lähinnä pääomaa ja työttömiä), jotka olisivat muuten olleet täysin käyttämättöminä. Itävaltalaisen koulukunnan edustajat saattavat esittää, että tämä pitkittää taantumaa ja työttömyyttä estämällä markkinoita siirtämästä niitä resursseja siirtymästä aiemmin sinne, missä niistä olisi eniten hyötyä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]