Filosofien jalkapallo-ottelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Filosofien jalkapallo-ottelu (engl. The Philosophers' Football Match) on Monty Python -sketsi, joka kuvaa saksalaisten ja kreikkalaisten filosofien jalkapallo-ottelua Münchenin olympiastadionilla vuoden 1972 kesäolympialaisissa.

Sketsissä esiintyvät mm. ”Sokrates” (Eric Idle), ”Arkhimedes” (John Cleese), ”Hegel” (Graham Chapman), ”Nietzsche” (Michael Palin), ”Marx” (Terry Jones) ja ”Kant” (Terry Gilliam). Pelin selostajana toimii Palin.

Sketsi kuului alun perin saksalaisen Monty Python's Fliegender Zirkus -sarjan (1972) toiseen osaan. Myöhemmin se oli osana Monty Python Hollywoodissa -elokuvassa (1982)[1] nimellä ”International Philosophy”.

Joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksa Kreikka
Gottfried Leibniz Platon
Immanuel Kant Epiktetos
Georg ”Nobby” Hegel (joukkueen kapteeni) Aristoteles
Arthur Schopenhauer ”Chopper” Sofokles
Friedrich Schelling Empedokles
Franz Beckenbauer Plotinos
Karl Jaspers Epikuros
Karl Schlegel Herakleitos
Ludwig Wittgenstein Demokritos
Friedrich Nietzsche Sokrates (joukkueen kapteeni)
Martin Heidegger Arkhimedes
Karl Marx – korvaa Ludwig Wittgensteinin toisella puoliajalla

Pelin tuomarina toimii Kungfutse, linjatuomareina puolestaan Tuomas Akvinolainen ja Augustinus. Saksan joukkueen johtajana toimii Martti Luther.

Sketsissä kreikkalaisten filosofien nimet on esitetty saksaksi. Arkhimedeen läsnäolo Kreikan joukkueessa mainitaan yllätykseksi – mahdollisesti koska hän oli enemmän fyysikko ja matemaatikko kuin filosofi. Sofokles oli todellisuudessa näytelmäkirjailija, ei filosofi, mutta häntä ei mainita erikseen.

Franz Beckenbauer on ottelun ainoa oikea jalkapalloilija, ja myös hänen läsnäolonsa mainitaan yllätykseksi. Ludwig Wittgenstein oli todellisuudessa itävaltalainen, ei saksalainen.

Selostaja mainitsee ohimennen Saksan voittaneen ”Englannin kuuluisan keskikentän kolmikon Bentham, Locke ja Hobbes” välierissä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun ottelu alkaa, filosofit alkavat käyskennellä ympäri kenttää omissa ajatuksissaan koskematta palloon. Tämä saa Beckenbauerin hämmennyksiin. Filosofit näyttävät syöttelevän toisilleen filosofisia argumentteja ja viittilöivän välillä. Nietzsche saa keltaisen kortin väitettyään, ettei Kungfutsella ole vapaata tahtoa.

Karl Marx tulee kentälle, kun peliä on jäljellä kaksi minuuttia. Vastoin selostajan toiveita hän ei kuitenkaan saa elävöitettyä Saksan hyökkäystä, vaan lähtee harhailemaan kentällä muiden tavoin.

Minuutti ennen peliajan päättymistä Arkhimedes huudahtaa ”Heureka!” ja syöttää pallon Sokrateelle. Kreikkalaiset ohittavat saksalaisten puolustuksen ja Sokrates puskee pallon maaliin. Saksalaiset kiistävät maalin; Hegel väittää, että todellisuus on vain epänaturalistisen etiikan apriorinen aksidenssi; Kant puolestaan väittää kategorisen imperatiivin perusteella, että se on ontologisesti olemassa vain mielikuvituksessa; ja Marx puolestaan väittää, että kyseessä oli paitsio. Hidastuskuva todistaa Sokrateen todella olleen paitsiossa silloin voimassa olleiden paitsiosääntöjen mukaan (muuttuivat 1990). Maali kuitenkin hyväksytään ja Kreikka voittaa ottelun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Larsen, Darl: Monty Python, Shakespeare and English Renaissance Drama, s. 45. Jefferson; London: McFarland & Company, 2003. ISBN 0786415045. Teos Google Booksissa. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]